Lebontották a Karmelita kordonjait a momentumosok

2023. március 29. – 08:37

Lebontották a Karmelita kordonjait a momentumosok
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda reggel a Momentum képviselői körülbelül öt perc alatt lebontották a Karmelita körül másfél éve felállított kordonokat, azt mondják azért, mert szerintük az a kormányzati propaganda gépezet és a sajtószabadság csorbításának szimbóluma. A Telex munkatársa ott volt a helyszínen, bejelentkezését itt tudja megnézni:

A momentumos képviselők nem sokkal fél kilenc után percek alatt lebontották a kordonokat, Hajnal Miklós, a Momentum képviselője rá is ült az egyik lebontott kordon elemre. Gelencsér Ferenc a párt elnöke azt mondta, a kordonbontással üzennek a hatalomnak, követelik „a sajtó szabadságának a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását”. „Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül ugyanis nincs szabad választás” – mondta.

Az akcióhoz csatlakozott Hadházy Ákos független képviselő is, aki szerint a kordon a kormány propaganda gépezetének a szimbóluma, ezért bontják le. Hadházy a Telex kérdésére azt mondta, hogy szerinte többeknek feltűnik egy ilyen akció, mint amennyien egy parlamenti ülésről értesülnek.

A momentumos politikusok többen is a lebontott kordonokon ültek azok mellett a transzparensek mellett, amiken többek között 2010-ig visszamenőleg, idővonalszerűen ábrázolták a sajtószabadság változását.

Kordon nincs, de kormánytagok sincsenek

Miután a momentumos képviselők lebontották a kordonokat, tudósítónk szerint a helyszínen tartózkodó 10-11 rendőr ez alatt gyorsan alakzatba rendeződött a Karmelita bejárata előtt. A képviselők egyébként azt mondták, azért most vannak ott, mert úgy tudják, kormányülés lesz. Tudósítónknak nem erősítette meg a kormány egyik tagja sem, és a kordonbontás előtt és alatt tudósítónk a kormány egyetlen tagját sem látta a helyszínen. Később Havasi Bertalan, a miniszterelnök szóvivője a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy „nem volt tervezve mára kormányülés”.

Hajnal Miklós momentumos képviselő az esemény közben azt mondta a Telexnek, hogy nincs pontos információjuk arról, hogy lesz-e kormányülés, ők látták bemenni az épületbe Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt, és szerinte nem véletlenül parkol több kormányzati Skoda a Karmelita mellett, szerinte oldalról próbálnak majd bemenni a kormánytagok. A képviselő szerint az is lehet, hogy a Sándor-palotából a Karmelitába vezető folyosón keresztül mentek be az ülésre a kormánytagok, ő úgy hallotta, szendvicseket is visznek be. A képviselő egyébként a Telex Novák Katalin köztársasági elnökkel készült interjújából tudja, hogy létezik ez a folyosó. Arra a kérdésre, hogy miért csak a sajtónak szóltak az eseményről, Hajnal azt mondta, készülnek majd arra is, hogy széleskörben is meghirdessenek hasonló eseményt.

Ahogy kiderült, miniszterhelyettesi értekezlet volt, amelyen részt vett Rétvári Bence belügyi államtitkár és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is. Tudósítónk megkérdezte a helyszínt biztosító rendőröket arról a felröppent információról, hogy terveznek-e oszlatást, de a sajtóosztályhoz irányítottak minket. Később erre nem volt szükség, a képviselők tizenegy óra körül maguktól távoztak. Hadházy Ákos független képviselő ellen szabálysértési eljárást indít a rendőrség, erről itt írtunk bővebben.

A Karmelitából távozóban Rétvári Bence azt mondta a Telex sajtószabadsággal kapcsolatos kérdésére, hogy a kormányszóvivői tájékoztatókon lehet kérdezni, ott a sajtó képviselői feltehetik a kérdéseiket.

Tóth Endre momentumos képviselő korábban azt mondta a Telexnek, hogy a Karmelitával szemben álló épület felújításán dolgozó munkás odaszólt nekik, hogy őket utasították arra, hogy kezdjenek el hangosan kopácsolni. A képviselő szerint valamilyen ülés zajlik bent.

Arra a kérdésre, hogy kudarc-e, hogy nincs kormányülés, Tóth Endre azt mondta, nincsenek direkt kontaktjaik a kormánytagokkal, ezért csak a sajtókapcsolataik alapján és az alapján gondolták, hogy ma kormányülés lesz, mert szerdánként 9-kor szokott lenni. Tóth azt is mondta, a parlamentben, ülésen kívül sem szoktak beszélni az ellenzékiekkel beszélni a kormánytagok.

Később a Karmelitából távozóban Fónagy János parlamenti államtitkár káromkodva viccelődött a Momentum elnökével, az erről készült videónkat itt nézheti meg.

Az ellenzéki párt képviselői Hadházy Ákossal együtt egyszer már elbontották a kordonokat március 14-én, amit a rendőrök még engedtek nekik, de azt már nem, hogy a Karmelita bejáratára kiragasszák a „7 pont Magyarország megújításáért” című követeléslistájukat.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ebben a többi közt a sajtó szabadságának visszaállítását, jogegyenlőséget, a szervezett korrupció felszámolását követelték. Akkor az akció után alig egy órával már újra állt a kordon.

2021 novemberében teljes hosszában lezárták az I. kerületi Színház utcát. Itt található Orbán Viktor hivatala, a Miniszterelnökség épületegyüttese, valamint Rogán Antal irodája is. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség erre, mert „megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, de sokáig nem látszódtak az építkezés nyomai. A kordon azóta is áll.

A terület lezárása előtti hetekben egyébként éppen arról forgattunk, hogy kik azok a hivatalos kormányzati pozícióval nem rendelkező emberek, szakértők, propagandisták és politikusok, akik rendszeresen felbukkannak a miniszterelnök környezetében.

2007. február 2-án Orbán Viktor vezetésével az akkor ellenzékben lévő Fidesz-frakció tagjai polgári engedetlenség keretében lebontották a Parlament előtt a Kossuth térre előző évben felállított kordonokat. A Fidesz akkor azzal érvelt, hogy szombolikus gesztust gyakoroltak, mert a kordon korlátozta a gyülekezési szabadságot. Orbán tavaly decemberben azt állította: szerinte nincs párhuzam akkori cselekedetük és a tanárok mostani polgári engedetlensége között, mert ők annak idején nem a fizetésük emeléséért akcióztak. Más kérdés, hogy a tanárok sem ezért választották ezt az eszközt a tiltakozáshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!