A Momentum politikusai és Hadházy Ákos elbontották a kordonokat a Karmelita körül

2023. március 14. – 09:22

A Momentum politikusai és Hadházy Ákos elbontották a kordonokat a Karmelita körül
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum országgyűlési képviselői és Hadházy Ákos független képviselő kedd délelőtt elkezdte lebontani a Karmelita körül felállított kordonokat. Ezt a helyszínen levő rendőrök még engedték, de azt már nem, hogy a Karmelita bejáratára kiragasszák a „7 pont Magyarország megújításáért” című követeléslistájukat.

Végül a bejárat melletti oszlopokra tették fel a plakátokat.

Frissítés 14:55

Az akció után alig egy órával már újra állt a kordonfal – írja az rtl.hu. A rendőrök a Karmelitára ragasztott papírokat is azonnal eltávolították, miután távoztak a politikusok a helyszínről.

A politikusok az alábbi 7 pontos követelést olvasták fel a kordon elbontása után és próbáltak meg kifüggeszteni a kolostor bejáratára:

  1. Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.
  2. Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.
  3. Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
  4. Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!
  5. A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!
  6. A kormányoldal által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek (Alkotmánybíróság, ÁSZ, GVH, Médiahatóság, NAV, NVB, MNB, stb.) függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkinevezettektől, pártkáderektől meg kell szabadítani.
  7. A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!

A 444.hu élőjén visszanézhető az akció.

Délelőtt fél tízre a Karmelita mindkét oldalán lebontották a kordonokat, az utcára a rendőrsorfal nem engedett be senkit.

„Ez a kordon annak a hatalomnak a szimbóluma, amelyik lebontotta a demokráciát, szimbóluma a rendeleti kormányzásnak. Ez a kordon védi a propagandagépezetet is, amivel a kormány el tudja terelni a figyelmet a csalásokról” – nyilatkozta a sajtónak Hadházy Ákos az akció végén.

Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, 2021 novemberében teljes hosszában lezárták az I. kerületi Színház utcát. Itt található Orbán Viktor hivatala, a Miniszterelnökség épületegyüttese, valamint Rogán Antal irodája is. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség, mert „megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, de sokáig nem látszódtak az építkezés nyomai. A kordon azóta is áll. A terület lezárása előtti hetekben egyébként éppen arról forgattunk, hogy kik azok a hivatalos kormányzati pozícióval nem rendelkező emberek, szakértők, propagandisták és politikusok, akik rendszeresen felbukkannak a miniszterelnök környezetében.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a videóinkat, amiket még a kordonmentes Karmelitánál készíthettünk el.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!