Kormányzati személycserékről ír az Intelligence Online, a kormány válasza: fake news

2023. május 9. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

A hírszerzési témákra specializálódott Intelligence Online oldal információi szerint hamarosan kettéválhat a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A minisztériumot vezető Szijjártó Péter a jövőben a kereskedelemért, a külgazdaságért felelne, míg Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs kapná meg a diplomáciai terület vezetését.

Frissítés 13:15

Cikkünk megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ az alábbi közleményben reagált:

„A sajtó egy része által terjesztett hír kamu, fake news!”

Korábban írtuk:

Az Intelligence Online kiemeli, hogy Orbán Balázs a közelmúltban egyre nagyobb befolyásra tett szert a magyar külpolitikai körökben. Múlt hónapban derült ki, hogy Orbán Balázs felügyelete alá kerül a Magyar Külügyi Intézet, amely a miniszterelnök külpolitikai stratégiai döntéshozatali munkáját segíti.

A portál azt is megjegyzi, hogy a külföldi hírszerzésért felelős Információs Hivatal tavaly májusban, az ötödik Orbán-kormány megalakulása után kikerült a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alól, és a többi szolgálattal együtt a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodához került át.

Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz–KDNP képviselői az új Országgyűlés alakuló ülésére mennek 2022. május 2-án. Orbán mellett jobbra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, balra Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz–KDNP képviselői az új Országgyűlés alakuló ülésére mennek 2022. május 2-án. Orbán mellett jobbra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, balra Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Az Intelligence Online arról is ír, hogy a jövőben még egy nagy változás várható a magyar kormányban. Információik szerint visszavonul a 74 éves Pintér Sándor belügyminiszter, ami Rogán Antal még nagyobb térnyerését jelentené.

A portál szerint úgy tűnik, hogy a jövőben Rogán Antal és Orbán Balázs kerül a stratégiai döntéshozatal középpontjába, Orbán Viktor pedig arra számít, hogy bizonyos fokú rivalizálás lesz közöttük, ami megakadályozza, hogy bármelyikük is túl nagy befolyásra tegyen szert a miniszterelnök szűk belső körén belül.

Az Intelligence Online állításaival kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, a Belügyminisztériumnak, Orbán Balázsnak és Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének. Cikkünk megjelenéséig sehonnan sem érkezett reakció az állításokra.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!