Intézetet kap Orbán Balázs

2023. április 25. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának felügyelete alá kerül a Magyar Külügyi Intézet Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság – derült ki abból a kormányhatározatból, ami a hétfőn este megjelent Magyar Közlönyben található.

A kormány már korábban döntött a Külügyi és Külgazdasági Intézet megújításáról és megerősítéséről. Az intézet honlapján fellelhető információk szerint erre azért van szükség, hogy „az Intézet hatékonyabban támogathassa a Miniszterelnök külpolitikai stratégiai döntéshozatali munkáját, és megerősítse eddig is végzett tevékenységeit: az akadémiai világ és a nemzetközi agytrösztök információinak becsatornázását, illetve a magyar külpolitika alapvetéseinek szélesebb és szakmai közeggel való megismertetését, valamint a nyilvánossággal való aktív kommunikációt a nemzetközi eseményekről”.

Nevében visszatér a 2014-es átszervezés előtti változathoz, így a jövőben Magyar Külügyi Intézetként folytatja munkáját. Itt jelentették be azt is, hogy „megváltozik a kormányzati kapcsolódási pont is: a Külgazdasági és Külügyminisztériummal való szoros kapcsolat fenntartása mellett a jövőben a Miniszterelnök Politikai Igazgatóján keresztül segíti a kormányzati munkát, jogállását tekintve állami tulajdonú gazdasági társaságként”.

Új elnököt is kapott a szervezet: Gladden J. Pappin magyar és amerikai állampolgárságú, a Harvard Egyetemen doktorált, majd a Dallasi Egyetemen oktatott, emellett évek óta a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója. A Magyar Külügyi Intézetben folytatja a munkát az eddigi vezetés is: Schőberl Márton vezérigazgatóként, dr. Baranyi Tamás pedig az intézet szakmai tevékenységéért felelős stratégiai igazgatóként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!