Csúszás miatt kitolhatják a Budapesti Lakógyűlés szavazási határidejét

2023. június 7. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Vészesen közeledik a Karácsony Gergely főpolgármester által meghirdetett Budapesti Lakógyűlés nevű akcióban a szavazás határideje, de még mindig nem fejeződött be a szavazókódokat tartalmazó 1,4 millió levél terjesztése.

„Nem zárkózunk el a szavazási idő meghosszabbítása elől, ha azt látjuk, hogy a terjesztés lassú, de a következő 24-48 óra terjesztési adatait még megvárjuk a döntés előtt”

– mondta a Telexnek Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A Karácsony Gergely főpolgármester által meghirdetett Budapesti Lakógyűlés keretében négy kérdésben nyilváníthatnak véleményt a budapestiek, de az online szavazáshoz először postai levélben meg kell kapniuk a szavazókódot.

Csakhogy, mint az erre létrehozott honlapon áll: a levelek terjesztése jelenleg még folyamatban van az alábbi kerületekben: II., III., VII., XI., XII., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII., XXIII. A szavazás viszont a menetrend szerint június 11-én zárul, azaz már csak néhány nap van a lezárásig.

A levélterjesztés a sárgára színezett kerületekben még nem fejeződött be – Forrás: Budapesti Lakógyűlés oldala
A levélterjesztés a sárgára színezett kerületekben még nem fejeződött be – Forrás: Budapesti Lakógyűlés oldala

Kiss Ambrus közölte: nyitottak egy külön lehetőséget a Lakógyűlés honlapján azoknak, akik elfelejtették a kódot, elveszett a levelük, nem találják azt, vagy nem tudják kivárni, amíg megérkezik. Ha valaki ezen az oldalon megadja az emailcímét, majd elküldi beszkennelve a fővárosnak a lakcímkártyája előlapját, akkor három napon belül megkaphatja elektronikus úton a szavazókódot, amivel szavazhat. Mint a főpolgármester-helyettes hozzátette, ha az utolsó napokban megnövekedne a terhelés ezen a csatornán, akkor még több munkatársat fognak erre a feladatra vezényelni.

Arra a kérdésre Kiss Ambrus nem tudott válaszolni, hogy a hátralevő 13 kerületben mikor fejeződik be a levelek kézbesítése, arra pedig szerinte nem érdemes egzakt számot mondani, hogy eddig hányan szavaztak, amíg nem zárul le a terjesztés. Elmondta még, hogy összesen 1,4 millió fővárosinak küldenek levelet, aminek százmilliós költsége volt összességében (egy levél pontosan 72 forintba került). Véleménye szerint a szavazás költsége fajlagosan is eltörpül például az utolsó Nemzeti Konzultációhoz képest, ahol egy levél 337 forintba került, a kommunikáció pedig a fővárosi 30 millió sokszorosába fájt, konkréten 4,7 milliárd forintba.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben volt minta a Nemzeti Konzultáció a Budapesti Lakógyűlés számára, és hogy nem érzi-e a hasonlóságot abban, hogy a fővárosi kérdések is sokaknak irányítottnak tűnnek, Kiss Ambrus azt felelte: „hitvita lehet erről, de szerintem a Lakógyűlés nem olyan, mint a Nemzeti Konzultáció. Itt releváns kérdések vannak, olyan ügyekben, mint a Lánchíd, ahol érzékelhető társadalmi vita van”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!