Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Habony Árpád bajtársának milliárdos üzletei a kaszinóktól a hadiiparig

Legfontosabb

2022. május 13. – 19:37

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Habony Árpád bajtársának milliárdos üzletei a kaszinóktól a hadiiparig
Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese a az alapítvány egy nemzetközi konferenciáján a Magyar Tudományos Akadémián 2016. május 5-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szakmai múltjában viszonylag ritka kombinációban keveredik a vállalatok átalakítása és az új brandek kialakítása terén szerzett tapasztalat, a pénzügyi értelmezői képesség, illetve a közéleti érdeklődés – egy alkalommal így jellemezte saját magát a most 52 esztendős Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki Orbán Viktor ötödik kormányának honvédelmi minisztere lesz. A hosszú ideig a Fidesz gazdasági hátországában tevékenykedő üzletember a londoni nagyköveti poszt után most lép igazán a politika első vonalába.

Nevében ott szerepel anyja családneve is. A Bobrovniczky régi magyar nemesi család, amelynek tagjai között nemcsak sok földbirtokost, de sok katonatisztet is találni. Ezt a hagyományt Szalay-Bobrovniczky Kristóf is ápolja, aki tartalékos százados, a Magyar Honvédség Szurmay Sándor Budapest Helyőrségi Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységénél, a Palotaőrség állományában tartalékos csoportparancsnok. Emellett a
Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke is.

Családi hagyomány a katonáskodás

A család erősen beágyazottnak számít a 2010 óta regnáló Orbán-kormányokba. Szalay-Bobrovniczky Kristóf felesége, Szentkirályi Alexandra korábban főpolgármester-helyettes volt, most a kormány egyik szóvivője. Testvére, Szalay-Bobrovniczky Vince hazánk ausztriai, majd finnországi és észtországi nagykövete volt, legutóbb a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végzett. Francia állami ösztöndíjjal elvégezte Párizsban a posztgraduális menedzsment-képzésnek számító Copernic programot. A kilencvenes évek közepétől hat évig multicégeknél dolgozott a pénzügyi, majd a kommunikációs szektorban, különféle felsővezetői pozíciókat töltött be. A 2000-es évek elején Magyarország akkori vezető internetes cégénél, az Axelerónál ő volt a marketing vezérigazgató-helyettes. 2004-ben a jobboldali hetilap, a Heti Válasz kiadóvezetője és főszerkesztője lett.

Üzletek a Adrián

A 2000-es évek második felében már az adriai befektetésekkel foglalkozó Adriatiq Islands Group nevű befektetési alap élén találjuk. Ez a vállalkozás nem a semmiből jött. Szalay-Bobrovniczky Kristóf jó kapcsolatot ápolt Vitézy Tamás milliárdos üzletemberrel, a Vitézy-családból ismert, Vitézy Dávid közlekedési szakember, Vitézy Zsófia nagykövet (Dávid féltestvére), de rokon Orbán Viktor miniszterelnök is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf történetéhez mindez annyiban kapcsolódik, hogy Vitézy Tamás, a kohómérnök végzettségű milliárdos beszállt két adriai kikötőbe, illetve három horvát szállodacégbe. 2007-ben Vitézy maga mellé invitálta Szalay-Bobrovniczky Kristófot, és egy másik jól ismert háttérembert: Habony Árpádot. Szalay-Bobrovniczky és a miniszterelnök későbbi nem hivatalos tanácsadója, Habony barátként tekintenek egymásra. Mindketten kendóznak, de mint Szentkirályi Alexandra egy interjúban elárulta, nem innen ismerik egymást.

Olyan alapot gründoltak, amelybe külső befektetők érkeztek, és az alap megvásárolt Vitézytől két horvát ingatlan-érdekeltséget. Aztán nagy csinnadrattával szétváltak, 2010-ben a két korábbi munkatárs kiszállt a közös üzletből és a Szalay-Bobrovniczky által újonnan szervezett Primatum alap részben kivásárolta Vitézy alapban levő érdekeltségeit. A felek aztán nagyon rossz viszonyba kerültek, Vitézynek sokféle sérelme volt, de valahogy elsimították a veszekedést komolyabb jogi csörték nélkül.

Találkozó a Századvégben

Szalay-Bobrovniczky későbbi pályája szempontjából fontos, hogy az adriai befektetések idején kerültek üzleti kapcsolatba az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezérigazgatójával, Heim Péterrel. Fontos megemlíteni még egy nevet, Giró-Szász Andrásét, akivel az egyetemi évekből ismerték egymást.

Ezek a nevek aztán a 2010-es Fidesz-győzelem után mind egy helyen tűntek fel: az egykor könyvkiadóként és politikai iskolaként működő, majd egyre több új lábat növesztő, és a Fidesz agytrösztjévé fejlődő Századvégnél. Amikor 2010-ben megalakult a második Orbán-kormány, Giró-Szász András volt az ügyvezető igazgató, Heim Péter a Századvég Gazdaságkutatót igazgatta, és bár hivatalosan itt sem viselt semmilyen tisztséget, de gyakran megfordult a székházban Habony Árpád is (és az igazgatóságban helyet kapott személyi titkára, Maurer Szemere).

Szalay-Bobrovnicky 2012-ben a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese lett, miután Giró-Szász András kormányszóvivő lett és az összeférhetetlenség miatt lemondott vezető pozíciójáról. A kormány keze alá dolgozó politikai tanácsadó cég csillaga ebben az időben kezdett el emelkedni. A Századvég-csoporttal (Századvég Politikai Iskola Alapítvány, Strategopolis Kft., Századvég Gazdaságkutató Zrt.) még 2011 végén kötött tanácsadói szerződést a kormány, aminek keretösszege folyamatosan nőtt, 2013-ra megközelítette a 4,7 milliárd forintot. Szalay-Bobrovniczky később a Századvég Gazdaságkutató Zrt. társtulajdonosa és igazgatósági tagja is lett.

2015-ben a Mandinernek adott interjúban Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezt mondta Habony Árpádhoz fűződő viszonyáról: „Bajtárs. Régóta ismerjük egymást. Árpád ugyanannak az ügynek elkötelezett harcosa, amelynek én is. Az elmúlt 10-15 évben a centrális erőtér kiépítésén dolgoztam. A Heti Válasznál, a Századvégnél csakúgy mint egyéb szervezetekben. A jobbközép intézményrendszer kiépítésében veszek részt, cselekvője vagyok annak az elitcserének, amely folyamatban van.”

Az állam mindig segített

2016-ban Szalay-Bobrovniczky lett Magyarország londoni nagykövete. Ezután is újabb, most már igazán nagypályás és politikához kötődő üzletekben tűnt fel, de mindig követte őt Habony Árpád árnyéka, legalábbis a sajtó minden egyes alkalommal felidézte kapcsolatukat. 2019-ben Szalay-Bobrovniczky Kristóf bevásárolta magát a Transmashholding Hungary Kft.-be, amelyet a részben a Ganz, részben pedig az orosz Transmashholding által Egyiptomnak legyártandó 1300 vasúti kocsi-projekt teljesítésére hoztak létre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet és Kátai-Nagy Krisztina főkonzul Magyarország új főkonzulátusának megnyitóján a nagy-britanniai Manchesterben 2018. december 13-án. – Fotó: Kovács Márton / KKM / MTI
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet és Kátai-Nagy Krisztina főkonzul Magyarország új főkonzulátusának megnyitóján a nagy-britanniai Manchesterben 2018. december 13-án. – Fotó: Kovács Márton / KKM / MTI

2019-ben Szalay-Bobrovniczky hozta létre a magyar kormánnyal szimpatizáló V4NA nevű nemzetközi hírügynökség kiadóját is. A cégben később Habony egyik vállalkozása is részesedést szerzett.

Nagyköveti megbízatásának lejárta után 2020-ban Szalay-Bobrovniczky egy még nagyobb üzletbe vágott: a Fehérvár FC és a Market Építő Zrt. egyik tulajdonosával, Garancsi Istvánnal közös cégük (Garinvest Projekt Zrt.) vette át az időközben elhunyt Andy Vajna öt budapesti kaszinóját. Ezzel egy évi legalább 12 milliárd forint körüli tiszta nyereséget termelő vállalkozáshoz jutottak. Az üzletet 19,4 milliárd forintért szerezték meg, amihez 10,5 milliárd forintot kaptak az államtól a jegybank kedvezményes hitelprogramjából, a maradék 9,487 milliárdot pedig a két vállalkozó egy-egy cége hitelezte meg.

A kaszinók koncessziója csak 2024-ig szólt volna, de itt is érkezett az állami segítség. 2021 őszén a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda 2056-ig hosszabbította meg az engedélyüket úgy, hogy ehhez még pályázatot sem kellett kiírni, elég volt egy ajánlattételi eljárás.

Ilyen gazdasági háttér után talán már nem lepődik meg senki azon, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf nevével egy hadiipari befektetés kapcsán is találkozhattunk. A Magyar Honvédség tizenkét könnyű sugárhajtású repülőgépet vásárol, amelyek közül nyolc a Gripen-pilóták kiképzését, 4 pedig felderítő célokat fog szolgálni. A gépeket a cseh Aero Vodochody nevű cég gyártja, amely hivatalosan 2021. szeptember 30-án került magyar tulajdonba. Az új tulajdonos a HSC Aerojet lett, amelyben 80 százalékos részesedése van Szalay-Bobrovniczkynak, 20 százaléka pedig a cseh Omnipol társaságnak. Valószínűleg nem véletlen egybeesés, hogy a Szalay-Bobrovniczky az üzlet előtt 53 milliárd forintos hitelt kapott állami kezességgel a Magyar Fejlesztési Banktól.

Nagy kérdés mi lesz ezekkel a befektetésekkel most, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf az állam szolgálatába szegődik. Nemcsak ez a hadiipari befektetése tűnik összeférhetetlennek a miniszteri poszttal, de a kaszinós és az egyiptomi vasúti tenderben lévő érdekeltségei is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!