Állami kezességet kap a kormányszóvivő férje az 53 milliárd forintos hiteléhez

2021. augusztus 13. – 23:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

150 millió eurós, azaz 53 milliárd forintos hitelt vesz fel Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége a Magyar Fejlesztési Banktól, ami feltehetően a cseh hadiipari óriáscég, az Aero Vodochody felvásárlására kellhet, írta meg a Hvg.hu.

Egy augusztus 13-i kormányhatározatból derült ki, hogy a kormány állami készfizető kezességet vállal egy védelmi ipari fejlesztéshez szükséges hitelfelvételhez, amit az MFB ad a HSC Aerojet Zrt.-nek. A hitel összegéből az állami kezesség az ebből eredő tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik. Az állami kezességvállalásban a díj mértéke a tőkekövetelés 5,3 százaléka, amit egy összegben kell kifizetni. Arról, hogy mikor és hol, a pénzügyminiszter tájékoztatja a hitelfelvevőt. A kezességvállalás 2021. december 31-ig él.

A cég vezérigazgatója egyébként Szalay-Bobrovniczky Kristóf, volt londoni nagykövet, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje. A cég a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. leányvállalata, ennek vezérigazgatója ugyanúgy Szalay-Bobrovniczky, aki egyedüli részvényese is a vállalatnak.

A lap értesülései szerint a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt., ezáltal Szalay-Bobronoviczky veheti meg a cseh repülőgépgyárat.

Már régebben keres új tulajdonost a gyár, tavaly nyáron részben már majdnem magyar tulajdonba került, akkor Tombor András, Habony Árpád közeli bizalmasa, az állami pénzekkel jócskán megtámogatott, kormányközeli Mathias Corvinus Collegium alapítója próbálkozott. Ő a cseh fegyvergyáros, Richard Hava cégével, az Omnipollal állt volna össze az adásvételre. Végül kiderült, a magyar üzletember nem tudta szállítani az üzlethez elegendő összeget, így kerülhetett képbe Szalay-Bobrovniczky Kristóf mint új potenciális partner.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!