12 új katonai repülőgépet vásárol Magyarország a magyar kézbe került cseh cégtől

2022. április 21. – 07:49

12 új katonai repülőgépet vásárol Magyarország a magyar kézbe került cseh cégtől
Korábbi generációs cseh repülőgép Kecskeméten – Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos jelentette be, hogy a cseh Aero Vodochodytól 8 kiképző és 4 felderítő gépet vásárolunk.

Maróth Gáspár kormánybiztos a Facebookon, illetve a High-tech Force elnevezésű oldalán jelentetett meg egy videót, amelyben bejelenti a vásárlást – vette észre a Portfolio.

A kormány összesen 12 darab, a cseh Aero Vodochody által gyártott könnyű sugárhajtású repülőgépet vásárol a Magyar Honvédségnek, 8 ebből a (Gripen-)pilóták kiképzését, 4 pedig felderítő célokat fog szolgálni.

Makkos Sándor őrnagy a videóban méltatta a modernebb navigációs és harcászati felszerelésekkel felszerelt gépeket, ahol a hátsó ülés is hangsúlyos, mert itt ül az oktatópilóta. Maróth Gáspár arról is beszélt, hogy a felderítőgépek kialakítása egy közös, cseh–magyar kutatás-fejlesztési projekt keretein belül fog megvalósulni, a gépek 2024-től érkeznek Magyarországra.

A cseh cég hivatalosan 2021. szeptember 30-val került magyar tulajdonba, az új tulajdonos a HSC Aerojet lett, amelyben 80 százalékos részesedése van Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, míg 20 százalék a cseh Omnipol társaságnak, és a Vodochody repülőtér szintén a tranzakció része.

Az Aero Vodochody élén ekkor vezetőváltás is volt, Dieter John távozott, Viktor Sotona érkezett. A cég korábban a Penta Group szlovák csoport része volt.

Akkor a HVG-ra hivatkozva arról is írtunk, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt londoni nagykövet, a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra férje, vélhetően ezen ügylet miatt vehetett fel 53 milliárd forintos hitelt állami kezességgel a Magyar Fejlesztési Banktól. Már akkor azt jósoltuk, hogy vélhetően Magyarország is vásárol majd az Aero Vodochody által 2 milliárd koronából (27 milliárd forint) kifejlesztett, L–39NG kiképzőgépekből.

Maga Vodochody egy település neve Prága közelében, ahol a reptér is található, igaz, a gyár központja valójában egy másik településen, Odolena Vodában található, a cég korábbi termékei közül a Delfin, az Albatros és az Alca fantázianevű katonai gépek voltak ismertek.

Az első kettő elnevezés egy-egy állatfajra utal, de az Alca kifejezést ne keresse a különböző nyelvű állathatározókban, mert ennek jelentése Advanced Light Combat Aircraft, vagyis fejlett, könnyű, harci repülőgép.

Frissítés: Tévedtünk, nyugodtan keressék mégis az állatot, hiszen az Alca ugyan valóban egy rövidítés, de egyben egy madárfaj neve is, magyarul ő az alka. Olvasóink elnézését kérjük!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!