Először hangzott el Magyar Péter neve nyilvános Fidesz-rendezvényen – de nem Orbán szájából

Legfontosabb

2024. április 19. – 17:28

Először hangzott el Magyar Péter neve nyilvános Fidesz-rendezvényen – de nem Orbán szájából
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz–KDNP európai választási kampányindító rendezvényén a Millenárison 2024. április 19-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Április 19-én a Millenárison tartotta kampánynyitó rendezvényét a Fidesz–KDNP, Szijjártó Péter külügyminiszter és Deutsch Tamás EP-listavezető mellett Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott. A legfontosabb, ami kiderült, hogy a Fidesznek még mindig nincs igazán válasza a kegyelmi botrány és Magyar Péter felbukkanása nyomán előállt politikai helyzetre. A Fidesz egyik legnagyobb erőssége eddig a közbeszéd tematizálása volt, de most nem látszik, mivel tudnák újból magukhoz ragadni az irányítást.

Orbán már a március 15-i ünnepi beszédében sem mondott semmi olyat, amit a Fidesz-szavazók még ne hallottak volna az elmúlt években. A NER 14. évében talán még a legfanatikusabb Orbán-hívők sem kapják fel a fejüket egy kiadós brüsszelezésre és hazaárulózásra. Ugyanez igaz Orbán most elmondott beszédére is. Eddig is tudtuk, hogy Brüsszel miatt van minden rossz, az elhibázott brüsszeli politika felelős a magas energiaárakért és a rekordnagyságú inflációért. Arról sem most hallhattak először a Fidesz-szavazók, hogy Brüsszel beengedné a migránsokat, és zöld utat adnak a genderőrületnek.

Az újabb kétharmadot hozó 2022-es országgyűlési választáson azzal tarolt a Fidesz, hogy megvádolta az ellenzéket: katonának küldenének Ukrajnába. Azóta is azt sulykolja a kormánypárt, hogy mindenki háborúpárti, aki egy kicsit is más gondol a világról, mint ők. Háborúpárti az ellenzék, az Európai Unió, a NATO és legújabban már Magyar Péter is. A pénteki budapesti kampánynyitón kiderült, hogy a közelgő június 9-i EP- és önkormányzati választáson is ez lesz a Fidesz narratívája, a választás tétje pedig az, hogy háború vagy béke.

Annyit csavartak ezen, hogy már a harmadik világháború kitörésétől kell rettegnünk, nem csak attól, hogy az ellenzék magyar katonákat küldene Ukrajnába. A Fidesz univerzumában az éppen aktuális választáson múlik minden, a magyarság, sőt az európai civilizáció jövője és megmaradása – ez júniusban sem lesz másképp. Hogy pontosan mit takar a Fidesz által követelt béke, most sem derült ki. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy: „A béke színe a narancs, a béke neve Fidesz.”

Orbán Viktor a szokásos paneleket mondta fel az egyébként meglepően rövid kampánynyitó beszédében: Brüsszelben baj van, Brüsszel csődöt mondott, Brüsszelben változás kell, Brüsszelt el kell foglalni. Egy szóval sem tért ki arra, hogy június 9-én nemcsak EP-választás lesz, hanem egy önkormányzati választás is, ahol például a budapesti főpolgármesterségért is versenyben száll a Fidesz. Szentkirályi Alexandra budapesti főpolgármester-jelöltként fel sem szólalt a kampánynyitón.

Már a március 15-i ünnepi beszédében is csak az EP-választásra koncentrált Orbán, és nem véletlenül. Nehéz elképzelni, hogy bárki is megszorongatja a Fideszt az EP-választáson, márpedig a Fidesz és Orbán előszeretettel jelöl ki magának olyan célokat, amiket biztosan el is tud érni. Az önkormányzati választás viszont teljesen más történet. Egyelőre úgy tűnik, Budapesten nem nagyon fog labdára rúgni a kormánypárt, a főpolgármester-választáson is maximum egy harmadik hely néz ki Szentkirályi Alexandrának. Az Orbán előtt felszólaló Szijjártó Péter külügyminiszter és Deutsch Tamás EP-listavezető sem pazarolt időt az önkormányzati választásokra. Ők is az Európai Unió elhibázott politikájáról, az Európában uralkodó háborús pszichózisról és az EP-választás fontosságáról beszéltek.

Orbán felsorolta a Fidesz-kormányok sikereit: csökkenő szegénység és munkanélküliség, bővülő gazdaság, javuló életszínvonal. Azonban egy szóval sem említette, hogy a kegyelmi ügy miatt rég nem látott válságba került a tizennégy éve hatalmon lévő pártja, hiszen rövid időn belül elvesztették a köztársasági elnöküket és az EP-listavezetőjüket is. A kegyelmi ügy nyomán színre lépő Magyar Péterről sem beszélt, ezt meghagyta Deutsch Tamásnak, akiből éppen Varga Judit bukása miatt csináltak listavezetőt.

A pénteki kampánynyitó volt az első alkalom, hogy Magyar Péter neve elhangzott egy nyilvános Fidesz-rendezvényen.

Deutsch Tamás a dollárbaloldal új játékosának nevezte Magyart, akit ugyanúgy Gyurcsány Ferenc irányít. Orbán eddig tudatosan távol tartotta magától az egész Magyar Péter-ügyet, nemes egyszerűséggel szappanoperának nevezte az eseményeket. Magyar Péter lejáratását kiszervezték a Fidesz kommunikációs igazgatójának, Menczer Tamásnak, most pedig Deutschnak.

Mi sem jelzi jobban a máskor olajozott gépezettként működő kormányzati kommunikáció elbizonytalanodását, hogy egészen a most pénteki rádióinterjúig Orbán hetekig a közmédiát is kerülte, pedig ott végképp nem számíthat kellemetlen kérdésekre. Eközben Magyar Péter a Facebookon is szó szerint letarolta a lájkbajnokságban rendre győztes miniszterelnököt. Hogy valami nincs rendben a Fidesz háza táján, az a közvélemény-kutatások eredményein is meglátszik: a Republikon Intézet februári felmérésre szerint a kegyelmi botrány miatt több mint 320 ezer szavazót veszített a Fidesz.

Hosszú idő után a kegyelmi botrány és Magyar Péter színre lépése az első olyan ügy, ami a Fidesz szavazóihoz is eljut. Így látja Lázár János is, aki Egerben egy fideszes fórum előtt arról beszélt a 444-nek, hogy a Fidesz nem adott válaszokat Magyar Péterre és a kegyelmi ügyre, pedig az embereket foglalkoztatják ezek a témák. Az iránymutatás azonban a pénteki kampánynyitón is elmaradt, miközben az is látszik, hogy a propaganda lejárató kampánya egyelőre nem fog Magyar Péteren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!