Republikon: Évek óta nem látott mélyponton a Fidesz népszerűsége a kegyelmi botrány után

Legfontosabb

2024. március 11. – 05:08

Republikon: Évek óta nem látott mélyponton a Fidesz népszerűsége a kegyelmi botrány után
Civil tüntetés a Hősök terén 2024. február 16-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A vártnál is jobban megtépázta a Fidesz–KDNP népszerűségét a kegyelmi botrány, egy hónap alatt több mint 325 ezer választó hagyta ott Orbánékat. Az ellenzék azonban ebből a válságból sem tudott profitálni, egyedül a Momentum erősödött minimálisan a januári felméréshez képest. A DK gyengült, és a júniusi választáshoz közeledve csökken a bizonytalanok aránya – derült ki a Republikon Intézet februári pártpreferencia-kutatásából, amit a Telexen ismertetünk először.

Február elején jelent meg az első cikk a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre kegyelméről. Nyolc nap múlva lemondott Novák Katalin a köztársasági elnöki posztról, és visszavonult a közélettől a Fidesz EP-listavezetője, Varga Judit is, ám a vezéráldozatok sem voltak elegendőek a teljes kármentéshez. Egy hónap alatt 6 százalékpontot zuhant a Fidesz népszerűsége a pártválasztók körében, azaz

több mint 325 ezer szavazó hagyta ott a kormánypártokat.

Januárban még 43 százalékra mérte a Republikon Intézet a Fidesz–KDNP támogatottságát, a kegyelmi botrány kitörése után pár héttel már csak a pártválasztók 37 százaléka mondta azt, hogy a Fidesz–KDNP-re szavazna egy most vasárnapi választáson. Ez több mint kétéves negatív csúcsot jelent. Csak viszonyításképp: tavaly februárban még 47 százalékon állt a kormánypártok támogatottsága, azaz egy év alatt 10 százalékpontot, több mint félmillió szavazót vesztettek.

A teljes népesség körében, bár még hibahatáron belül, de 2 százalékponttal csökkent Orbánék népszerűsége januárhoz képest, ez is évek óta nem látott mélypontot jelent. Egy most vasárnapi választáson a magyar népesség alig több mint negyede (26 százalék) támogatná csak a kormánypártokat.

Az ellenzék mégsem tudott profitálni a Fidesz–KDNP jelentős visszaeséséből. A legtöbb ellenzéki pártnak egyáltalán nem vagy csak alig nőtt a támogatottsága a kegyelmi botrány után. A Republikon elemzése szerint összességében hibahatáron belüli változások mérhetők az ellenzéki táboron belül.

A legerősebb ellenzéki párt, a DK támogatottsága a teljes népesség körében változatlanul 12 százalék, Gyurcsányék tavaly augusztus óta nem tudnak elmozdulni innen. A pártválasztók körében még csökkent is a népszerűségük, két százalékponttal (19-ről 17-re). A kegyelmi botrányra erőteljes kommunikációval reagált a DK, hetek óta orbáni pedofilhálózatról beszélnek. Az csak a következő havi felmérésből derül ki, hogy reagálnak a választók az Isten? Haza? Pedofília! címmel,március 1-jén indított plakátkampányukra, amely ellenzéki oldalról is erős kritikákat kapott.

A számokból úgy tűnik, egyedül a Momentum tudott profitálni a kegyelmi botrányból. Még ha csak hibahatáron belül is is, de a teljes népesség körében 1 (6 százalék), a pártválasztóknál 2 százalékpontot (9 százalék) erősödött a párt, mely, miután január végén újra Donáth Anna vette át a vezetését, februárban tüntetéssel és akciókkal reagált a kegyelmi botrányra.

Három hónappal az EP- és önkormányzati választás előtt fej fej mellett áll a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom.

Utóbbi hónapok óta változatlanul 6 és 9 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség és a pártválasztók körében.

A teljes népesség körében 6 százalékponton áll a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, amely 1 százalékpontot tudott erősödni januárhoz képest. A pártválasztók között változatlanul 8 százalék a XII. kerületi polgármester-jelöltségtől vasárnap visszalépő, majd este a párt-társelnökségről is lemondó Kovács Gergőék támogatottsága. Ha sikerül a következő három hónapban fenntartani ezt a szintet, egy, de akár még két EP-mandátumot is szerezhet a Kutyapárt, ami nagy áttörést jelentene számukra, és alaposan felbolygatná az ellenzéki erőviszonyokat. Kérdés, hogy a párt jövőjét és kampányát hogyan befolyásolja, hogy vasárnap lemondott a két társelnök, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna – hiszen a kutatás még a lemondások előtt készült.

Erős kampányra lesz szüksége az MSZP-nek is Tüttő Kata vezetésével, ha fenn akarnak maradni. A Republikon felmérése szerint a szocialisták februárban is változatlanul 3 és 5 százalékon állnak a teljes népesség és a pártválasztók körében, ami még éppenhogy a parlamenti küszöb felett van.

A Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti indulására váró LMP népszerűsége a teljes népesség körében 2-ről 3 százalékra nőtt, a pártválasztóknál azonban 4 százalékon maradt. A Jobbik-Konzervatívok a teljes népesség és a pártválasztók körében is hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal erősödött. Ez azt jelenti, hogy az LMP és Jobbik három hónappal a választás előtt fej fej mellett állnak. Tapodtat sem tudott elmozdulni januárhoz képest a Párbeszéd-Zöldek: Karácsony Gergely pártjára a teljes népesség 2, a pártválasztók 3 százaléka szavazna egy most vasárnapi választáson.

Februárban először mérte a Republikon Intézet az elmúlt hónapokban feltűnt új pártokat, amelyek már bejelentették indulásukat a júniusi EP-választáson. Nagy meglepetésre a volt MSZP-s Mesterházy Attila tavaly áprilisban indított és azóta szinte teljesen láthatatlan Szocialisták és Demokraták pártja 1 százalékon áll a teljes népesség és a pártválasztók körében, csakúgy, mint a Jakab Péter-féle Nép Pártján. A februári mérésben a Vona Gábor nevével fémjelzett Második Reformkor és Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Néppártja 0 százalékos támogatottságot tudott csak felmutatni.

Legutóbb tavaly augusztusban volt olyan alacsony a bizonytalanok aránya, mint az utóbbi hetekben. A januári 34 százalékról 29 százalékra csökkent februárban azok aránya, akik nem találnak pártot maguknak. A Republikon elemzése szerint

a kegyelmi botrány láthatóan mozgósított eddig passzív választókat,

valamint az először mért pártok is felszívtak bizonytalan szavazókat. Az elemzésben azt írják, hogy a pártlista kibővítése is hozzájárult a Fidesz–KDNP nagyarányú visszaeséséhez. A Fidesz–KDNP EP-győzelmét továbbra sem veszélyezteti egyetlen párt sem, ám ha Orbánék nem tudnak visszakapaszkodni a következő 90 napban, akkor akár több EP-mandátumot is veszthetnek a 2019-es eredményükhöz képest, és az önkormányzati választáson is súlyos vesztességekkel kell számolniuk. A Republikon elemzése szerint a Fidesz–KDNP jelenleg a tűzoltásra összpontosít, de minden bizonnyal hamarosan totális ellentámadásba lendül.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült február 21–28. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!