Álhírezéstől Novák Katalin lemondásáig – nyolc nap krónikája

2024. február 11. – 10:20

Álhírezéstől Novák Katalin lemondásáig – nyolc nap krónikája
Péntek esti tüntetés a Sándor-palotánál – Fotó: Lengyel-Szabó Péter

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc nap alatt megbukott Novák Katalin és Varga Judit. Múlt pénteken jelent meg az első cikk arról, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének. A kormány napokig hallgatott az ügyben, a fideszes média álhírezett, Novák Katalin pedig eleinte azzal védekezett, hogy nem adott kegyelmet pedofilnak.

Aztán csütörtökön Orbán Viktor megszólalt, és rögtön eltolta magától a felelősséget. Novák pénteken még Katarban nézte a magyar vízilabda-válogatott meccsét, majd a vasárnapi programját lemondva hazautazott Budapestre, és szombat délután bejelentette a lemondását. Összeszedtük az elmúlt nyolc nap legfontosabb történéseit.

Álhír, pedofilok nem kapnak kegyelmet

Február 2. péntek 10:28 – Egy hete jelent meg a 444 cikke arról, hogy Novák Katalin a pápa látogatásának ürügyén Budaházy György mellett megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, K. Endrének is tavaly áprilisban. A döntés azért is tűnt már elsőre meglepőnek és kockázatosnak a gyerekek és családok védelmét kiemelt célként megfogalmazó államfőtől, mert K. Endre már házi őrizetben volt, és mindössze kilenc hónap volt hátra a büntetéséből, amikor megkapta a kegyelmet.

Február 2., péntek 15:25 – Szinte percre pontosan öt órával az első cikk megjelenése után, péntek délután futott be a Sándor-palota első reakciója: „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet” – írták a rövid közleményükben. Azt is hozzátették, hogy konkrét kegyelmi ügyekben a jogszabályok alapján nem tudnak részletes tájékoztatást adni.

Február 2., péntek 18:38 – A kegyelmi ügy híre villámgyorsan végigsöpört a nyilvánosságban, ám a közmédia, a Magyar Távirati Iroda (MTI) és a kormányzati média órákig egyáltalán nem számolt be róla. Péntek este fél hétig kellett várni az első cikkre a Magyar Nemzetben. „Álhír, hogy Novák Katalin egy pedofil bűnözőnek kegyelmezett meg” – írta a név nélküli szerző a gyakran kormányzati üzenőfalként funkcionáló lapban. A cikkben K. Endrét mentegetve szó van arról, hogy jó magaviselete miatt hamarabb házi őrizetbe került, de a volt igazgatóhelyettes korábbi érdemeit is felsorolta a szerző, és a nehéz családi körülményeiről is megemlékezett. „Minden munkahelyén tisztelet övezte, a szaktudását elismerték, a tanítványai szerették” – fogalmazott a szerző, aki azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy K. Endre erdélyi családban született, valamint „egyesek szerint” koncepciós eljárás folyt ellene.

Február 3., szombat 8:23 – Az ellenzéki képviselők közül elsőként Donáth Anna, a Momentum elnöke ébredt, aki szombat reggeli Facebook-posztjában már Novák Katalin lemondását követelte. A következő napokban a DK-tól a Mi Hazánkig bezárólag az összes ellenzéki párt felsorakozott a köztársasági elnök távozását követelők táborába. Megfosztási eljárást kezdeményeztek Novák ellen, és törvénymódosító javaslatokat nyújtottak be az Országgyűlésnek.

Február 5., hétfő 13:49 – A Telex kérdéseket küldött Varga Judit volt igazságügyi miniszter parlamenti emailcímére, aki tavaly felterjesztette a kegyelmi kérelmet Novák Katalinnak. Arra voltunk kíváncsiak, milyen javaslattal terjesztette fel K. Endre kegyelmi kérelmét, és a végén miért ellenjegyezte a döntést. Válasz azóta sem érkezett. Később személyesen is megpróbáltuk elérni, de nem jártunk sikerrel. Varga Judit az elmúlt egy hétben mindössze annyi hírt adott magáról, hogy hétfőn Finnország és Írország budapesti nagykövetét fogadta, csütörtökön pedig Norvégia és más országok budapesti nagyköveteivel találkozott.

Novák: Minden kegyelmi döntés megosztó

Február 6., kedd 11:30 – Novák Katalin az örmény elnökkel tartott közös sajtótájékoztatót a Sándor-palotában. Ott volt a Telex is, de nem kaptunk szót, csak az ATV-nek volt lehetősége a kegyelmi ügyről kérdezni a köztársasági elnököt. „Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is” – olvasta Novák az előre megírt szöveget, de a konkrét ügyről és a kegyelem indokairól nem mondott semmit.

Szerinte minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és természeténél fogva megosztó. „Az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk a tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott” – mondta az államfő, majd sietett hozzátenni: az elé terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszik a leginkább körültekintően dönteni.

Február 6., kedd 14:35 – „Nem én írtam a kérelmet, nem tudok erről nyilatkozni” – mondta a 444 videójában K. Endre, az ügy egyik főszereplője, aki nem akart ennél többet nyilatkozni a lapnak.

Február 6., kedd 16:00Megszólalt Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. „A kegyelmezési jog kizárólag az államfőt illeti meg, függetlenül attól, hogy külön-külön egyetértünk-e vele, vagy sem” – írta a Facebook-oldalán, majd a bejegyzés többi részében már a baloldalra mutogatott. „Az a baloldal nagyon mélyen hallgasson, amelyik nem szavazta meg a pedofilellenes törvényt 2021-ben, amelyik nem támogatta, hogy a legsúlyosabb büntetést kapják a pedofilbűnözők, amelyik ellenezte a kereshető pedofil-nyilvántartást, és amelyik érvénytelenné akarta tenni a gyermekvédelmi népszavazást.”

Február 6., kedd 18:00 - A Hvg.hu el tudta csípni a sopronbánfalvai kihelyezett kormányülésen a miniszterelnök politikai igazgatóját. „Tiszteletben tartjuk a köztársasági elnök asszony döntését” – fogalmazott a kormány nevében elsőként megszólaló Orbán Balázs. Azt is mondta, hogy furcsának találja az ellenzék politikai balhéját, miután az ellenzéki képviselők többsége nem szavazta meg korábban a kormány pedofilellenesnek nevezett törvényjavaslatát.

Arról is kérdezték a miniszterelnök politikai igazgatóját, hogy támogatja-e az ellenzéki törvénymódosító javaslatokat, amelyek például azt célozzák, hogy a pedofilok segítőinek se lehessen kegyelmet adni a jövőben. „Ez egy több mint harmincéves alkotmányos eljárás. Érdemes ezt felülvizsgálni, ha erre van módosítási szándék” – mondta.

Február 7., szerda délután - A fideszes influenszeristálló Megafon beszélő fejei is sorra töltötték fel a videókat arról, hogy valójában a baloldaltól kell félteni a gyerekeket, és álságos az ellenzék felháborodása. Magáról a kegyelmi ügyről, Novák Katalinról egy szót nem ejtettek.

Orbán: Ideje rendezni ezt a kérdést

Február 8., csütörtök – Eltelt egy újabb nap, és a Fidesz már azt mérte telefonos közvélemény-kutatással, hogy lemondjon-e Novák Katalin. A 444 információi szerint a köztársasági elnök stábja megpróbált magyarázatot adni Orbánnak a kegyelmi döntésre, de a lap forrása szerint a miniszterelnök ezt nem fogadta el, mondván: a köztársasági elnök a nyilvánosságnak tartozik azzal.

Február 8., csütörtök 15:45 – Orbán Viktor videóban jelentette be: alkotmánymódosítást kezdeményez a kormány nevében. „Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem. Ez a személyes meggyőződésem” – jelentette ki a miniszterelnök. Az elmúlt napokban vita alakult ki a kegyelmi döntés jogköréről Orbán szerint, ám ő úgy véli, itt nincs helye a jogászkodásnak, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. Ezért olyan alkotmánymódosítást kezdeményezett, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. „Ideje rendezni ezt a kérdést!” – mondta a miniszterelnök a NER 14. évében a fideszes kétharmad által megalkotott, és gránitszilárdságúnak nevezett Alaptörvény tizenharmadik módosítását tervezve.

„A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt” – reagált a miniszterelnök bejelentésére csütörtökön a Sándor-palota. A szűkszavú közleménnyel azt üzenték, hogy Novák nem mond le, az Alaptörvény-módosítást – várhatóan márciusban – még ő kívánja köztársasági elnökként aláírni.

Kocsis: Ennek a helyzetnek nem lett volna szabad előállnia

Február 8., csütörtök 15:56 - Bejelentette Gundel Takács Gábor, hogy otthagyja Novák Katalin 16 fős elnöki tanácsadó testületét. „Véleményem szerint rossz döntés született a kegyelmi kérvény aláírásakor. Hiba volt” – írta Facebook-oldalán az ismert televíziós műsorvezető, aki szerint a pedofíliával szemben zéró tolerancia van.

Február 8., csütörtök 19:02 – A Sándor-palota közleménye szerint Novák Katalin hivatalos látogatásra utazik Katarba.

Február 8. csütörtök 20:23 – Megjelent az Országgyűlés honlapján az Orbán Viktor által előterjesztett alkotmánymódosítás. Ezt a mondatot iktatnák az Alaptörvénybe: „A köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.”

Február 8. csütörtök 22:17 – Késő este bejelentette távozását Novák tanácsadói testületéből Lackfi János költő is. Másnap Szörényi Levente is ugyanígy tett.

Február 9. péntek 7:48 – Az államfő kegyelmi döntésének jogszerűségét senki nem vitatja, azt viszont muszáj megérteni, hogy mi volt ennek a morális alapja, ugyanis ez okozza ezt a rengeteg bírálatot, amelyeknek van alapja. Az MTI tudósítása szerint erről beszélt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője péntek reggel a Kossuth rádióban.

Kocsis szerint jó lenne tudni, hogy miért adott kegyelmet Novák Katalin a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének, és érdemes is lenne erről beszélni egyszer, de az országgyűlés dolga most az, hogy többé ilyen ne forduljon elő. A Fidesz frakcióvezetője szerint ennek a helyzetnek nem szabadott volna előállnia, függetlenül attól, hogy mi volt a megfontolás.

Február 9. péntek 8:30 – Novák Katalin a helyszínen nézte végig a magyar férfi vízilabda-válogatott Kazahsztán elleni győztes mérkőzését a vizes világbajnokságon. A Magyar Nemzet cikke szerint a köztársasági elnök a csapattal együtt énekelte a magyar himnuszt a lelátón. Novák a meccs után Huszain al-Musszalammal, a Nemzetközi Úszószövetség elnökével tárgyalt Dohában. Ez volt az utolsó Facebook-bejegyzése a lemondása előtt.

Február 9. péntek 8:45 – „A kérdést sem értem” – válaszolta Révész Máriusz államtitkár az ATV Start+ műsorában arra a kérdésre, hogy Novák Katalin köztársasági elnöknek le kell-e mondania. Az aktív Magyarországért felelős államtitkár szerint az ügyben „elképesztő összemosás van”, mert az „urat”, azaz K. Endrét nem pedofília miatt ítélték el.

Február 9. péntek 16:00 – Több százan tüntettek Budapesten Novák Katalin és Varga Judit lemondását követelve. A demonstráció a Belügyminisztérium épülete előtt kezdődött, majd felvonultak a Budai várba. Előbb a Karmelitánál, a miniszterelnök hivatalánál, majd a Sándor-palota előtt skandáltak. Donáth Anna, a Momentum elnöke bejelentette, hogy szombattól minden este 18 órakár a Sándor-palota előtt tüntetnek, amíg Novák Katalin nem mond le.

Novák Katalin hazautazott Katarból, és bejelentette a lemondását

Február 10. szombat 5:40 – „A köztársasági elnök nem hallgathat tovább” – fogalmazott a kormánypárti média vezető publicistája, Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben megjelent Jog, morál, pedofília címen megjelent publicisztikájában. „Ne tegyünk úgy, mintha nem lenne ügy!” – írta Bayer, aki szerint a döntés jogilag teljesen rendben volt, ám a köztársasági elnök feladata, hogy kiálljon az emberek elé, és tisztázza, miért írta alá a kegyelmi kérvényt. „Ez nem úszható meg, nem spórolható meg – ez morális kötelesség. Ezt várjuk. És tőle várjuk.” A publicisztikát átvette a teljes kormánypárti média.

Február 10. szombat 9:27 – Elindult Magyarország felé a Novák Katalint szállító honvédségi gép Katarból. Azt ekkor még nem lehetett biztosan tudni, hogy a köztársasági elnök rajta van-e a gépen. Hivatalosan még vasárnapra is volt tervezett programja, Tamím bin Hamad ál-Száni sejkkel tárgyalt volna.

Február 10. szombat 12:45 – Leszállt a Novák Katalint szállító honvédségi gép Ferihegyen. A Hvg.hu információi szerint a gépet távol a kíváncsi szemektől, az 1-es terminálon parkolták le, ami azért is meglepő, mert a köztársasági elnök repülője legtöbbször a 2-es terminálnál szokott parkolni.

Február 10. szombat 13:30 – Megérkezett a köztársasági elnök konvoja az elkordonozott Sándor-palotához. A 444 cikke szerint nagy rendőri készültség volt a környéken.

Február 10. szombat 15:06 – „Kiállok Novák Katalin köztársasági elnök mellett, maradok tanácsadója és barátja. Bizalmam töretlen” – írta Facebook-oldalán Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi Három Királylány mozgalom kuratóriumi elnöke, a köztársasági elnök egyik tanácsadója.

Február 10. szombat 16:00 – Novák Katalin köztársasági elnök rendkívüli tájékoztatót tart – adta hírül a kormánypárti Hír TV, és elindítottak egy élő videót is a csatorna Facebook-oldalán, amit húsz perc után töröltek. Fél öt után aztán a közmédia adásában is jelezték, hogy hamarosan rendkívüli bejelentést tesz Novák.

Február 10. szombat 17:30 – „Államfőként ma utoljára szólok önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről” – jelentette be a Sándor-palotában Novák Katalin, hogy lemond. Elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot kért az áldozatoktól. „Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával – fogalmazott Novák. – Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor és így van ez ma is”. A teljes szöveget itt lehet elolvasni.

Február 10. szombat 17:34 - „Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom. Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is” – alig pár perccel Novák lemondása után a kegyelmi kérelmet felterjesztő és aláíró Varga Judit is bejelentette a visszavonulását.

Február 10. szombat 17:37 – „Novák Katalin és Varga Judit felelősségteljes döntést hozott, amit tiszteletben tartunk” – reagált a lemondásokra Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter lemondása „annak bizonyítéka, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következménye, a baloldalon a bűnöknek sincs”.

Orbán Viktor még vasárnap délelőtt sem szólalt meg a köztársasági elnök és a Fidesz EP-listavezetőjének távozása után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!