Mesterházy Attila 23 év után kilép az MSZP-ből, és új pártot alapít

2023. április 4. – 07:48

Mesterházy Attila 23 év után kilép az MSZP-ből, és új pártot alapít
Mesterházy Attila 2014-ben, miután lemondott MSZP-elnöki és parlamenti frakcióvezetői posztjáról

Másolás

Vágólapra másolva

„Távozom, de nem búcsúzom” – így kezdte a Facebookon kedden reggel közzétett bejegyzését Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke, volt frakcióvezetője, majd gyorsan a lényegre is tért:

„Hosszú gondolkodást követően úgy döntöttem, hogy kilépek a Magyar Szocialista Pártból.”

Bejegyzésében azzal indokolja a távozást, hogy bár már évek óta tévesnek tartja az MSZP vezetésének stratégiáját, ma már nem is hisz abban, hogy lehet ezen változtatni. „Véleményem szerint az MSZP már csak árnyéka önmagának, elvesztette országos politikai befolyását, társadalmi támogatását, és nekem úgy tűnik, nincs törekvés sem ennek visszaszerzésére. Pedig a választások óta eltelt egy évben lett volna erre alkalom bőven (infláció, energiaárak, háború, korrupció, tanárok sztrájkja, egészségügy stb.).”

Arra számított, hogy az MSZP tisztújítása után majd végre történik valamiféle változás, de az elmúlt öt hónapban ilyesmi nem történt, így már nem akar az MSZP változásáért küzdeni. „Így lesz megnyugtatóbb az MSZP vezetésének és így lesz jobb nekem is” – írta.

A politikától azonban nem búcsúzik, mert harcolni akar a hazájáért, a baloldalért. „Többekkel folytatott közös gondolkodást követően arra jutottunk, hogy a baloldalon szükség van új keretek megteremtésére. Ezért, Szakács László barátommal, a DK volt Baranya megyei képviselő-jelöltjével, közösen, társalapítókként, új szociáldemokrata, balközép pártot alapítunk, »Szocialisták és Demokraták« néven.”

Az, hogy szükség van egy új pártra, szerinte jól látszik a kutatásokból, mert ezek szerint „több százezer olyan ember van, aki szociáldemokratának vallja magát, mégsem választ magának pártot a palettáról. Sőt, emellett több százezer ember hagyta ott a Fideszt az elmúlt 12 hónapban, akik még mindig bizonytalanok abban, hogy kit válasszanak.” A DK pedig egyedül nem tudja megszólítani az összes szociáldemokrata szavazót.

„Ezért helye van egy olyan új pártnak, amely szociáldemokrata értéket képvisel, igazságos Magyarországot akar, hisz a »szabadság-egyenlőség-testvériség« gondolatrendszerben, amely nemzeti modernizációt akar erős nemzeti érdekérvényesítés mellett, miközben nem kérdőjelezi meg Magyarország helyét az euroatlanti szövetségi rendszerben. Az új párt világos célja, hogy új szavazókat nyerjen meg egy balközép politikán alapuló kormányváltás érdekében.”

Mesterházy úgy fogalmazott, a „karakteres és bátor szociáldemokrata politikát” fogják képviselni.

„Voltam az MSZP egyszerű tagja, frakcióvezetője, elnöke és miniszterelnök-jelöltje is. Sokat kaptam ettől a közösségtől, amit nem felejtek, amiért hálás vagyok, ezért mindig törekedtem is arra, hogy a munkámmal viszonozni tudjam ezt. Köszönöm a párttagok sokéves támogatását! Tudnotok kell, csak a párttagságom változik, nem az elveim! Szinte napra pontosan 23 éve léptem be az MSZP-be. Ez a közös utazás itt és most véget ért” – írta még.

Az MSZP néhány órával Mesterházy közleménye után az alábbi reakciót küldte a Telexnek: „Tudomásul vesszük Mesterházy Attila távozását a pártból. Folytatjuk szociáldemokrata politikánkat a szabad, demokratikus és igazságos Magyarországért. Folytatjuk a küzdelmet az emberek érdekében, mert eszméink, a baloldaliság, a szolidaritás, az igazságosság mind-mind azért van, hogy az embereknek jobb legyen. Dolgozunk tovább a megélhetési válság leküzdéséért, a reálbérnövekedésért, hogy a jelenlegi kormány hibás gazdaságpolitikájának következményeit ellensúlyozzuk.”

Az utóbbi hetekben több kutatás is az MSZP gyengülését mutatta: a Republikon felmérése szerint az MSZP és a Párbeszéd is 1-1 százalékpontot veszített támogatottságából a hónapban: az MSZP 3 százalékon áll a teljes népesség és 5 százalékon a biztos választók körében, míg az IDEA mérése szerint a teljes népességre vetítve 1, a biztos választók körében alig 2 százalékot ért el az MSZP.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!