Republikon: Stabilizálódott a Fidesz támogatottsága márciusra, erősödött kicsit a Momentum

2023. április 3. – 04:59

Másolás

Vágólapra másolva

Stabilizálódott a Fidesz-KDNP támogatottsága márciusban az előző hónapokhoz képest: a kormánypártok 34 százalékon állnak a teljes népesség, 47 százalékon pedig a pártválasztók körében – derült ki a Republikon Intézet friss pártpreferencia-kutatásából, aminek eredményeit a Telex közli elsőként. Februárban ugyanez az arány 33 százalék, illetve 47 százalék volt.

Ami az ellenzéket illeti: a Momentum tudott leginkább erősödni az elmúlt egy hónapban. A Párbeszéd és az MSZP veszített támogatottságából, míg a DK-é továbbra is változatlan.

  • A Demokratikus Koalíció negyedéve változatlanul 14 százalékon áll a teljes népesség körében, a biztos pártválasztók körében pedig 20 százalékon.
  • A Momentum 2-2 százalékponttal erősödött február óta: a teljes népesség körében 6 százalékon, a biztos pártválasztók körében 8 százalékon állnak Donáth Annáék. A februári felmérés még stagnálást mutatott náluk.
  • Az MSZP és a Párbeszéd is 1-1 százalékpontot veszített támogatottságából a hónapban: az MSZP 3 százalékon és 5 százalékon, a Párbeszéd 1 százalékon és 2 százalékon áll.
  • A Jobbik változatlanul 2 és 3 százalékon áll a teljes népesség és pártválasztók körében, vagyis legalább nem csökkent tovább februárhoz képest a párt támogatottsága.
  • Az LMP ebben a hónapban nem érte el a parlamenti küszöböt: a teljes
    népességben továbbra is 3 százalék támogatja őket, a pártválasztók 4 százaléka szavazna a pártra.
  • A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) mindkét csoportban 3-3 százalékon áll.
  • A Mi Hazánk 1-1 százalékpontot erősödött: a teljes népesség 6, a pártválasztók 8 százaléka szavazna rájuk.

A bizonytalanok aránya csökkent februárhoz képest, 31-ről 28 százalékra. A megkérdezettek 65 százaléka válaszolta azt, hogy biztosan elmenne szavazni, amennyiben most tartanák a választásokat. 19 százalék mondta azt, hogy valószínűleg elmenne, 6 százalék, hogy valószínűleg nem szavazna, és 4 százalék biztosan nem szavazna.


Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült március 20-24.
között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint
reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

A Republikon Intézet a 2022-es országgyűlési választások évfordulóján azt is megvizsgálta, hogyan alakult a pártok támogatottsága az elmúlt egy évben. A gazdasági nehézségek fényében nem meglepő, hogy

a Fidesz-KDNP veszítette a legtöbb szavazót, a biztos pártválasztók körében 9 százalékponttal csökkent a támogatottsága, ám ettől függetlenül nagy eséllyel kormányon maradnának, ha most tartanák a választásokat.

Az elmúlt év legnagyobb nyertese a DK: 8 százalékkal erősebbek a
pártválasztók körében, mint egy évvel ezelőtt. A Republikon Intézet ezt következetes médiajelenlétnek tudja be, és annak, hogy DK több politikust is elszipkázott a többi ellenzéki párttól. A DK mellett egyedül az LMP tudott erősödni a választások óta eltelt időszakban. A Republikon szerint Ungár Péter pártja meg tudta határozni önmagát, mint a jelenlegi politikai elit ellenzéke, és zöld alternatívapártként erősödni tudott.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik az elmúlt egy év legnagyobb vesztese, 3 százalékponttal csökkent a támogatottságuk a folyamatos belharcoknak és a kilépéseknek köszönhetően. A Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és a korábbi jobbikos pártelnök Jakab Péter projektje is elszívott szavazókat a Jobbiktól. A Párbeszéd erején felül teljesített a választásokon, azóta viszont csökkent a támogatottságuk. Akcióik nem kaptak médiafigyelmet, és amúgy is a Jámbor András-féle Szikra Mozgalommal azonosították azokat a szavazók.

Figyelemre méltó viszont a Mi Hazánk előretörése, tavaly áprilishoz képest 4 százalékkal erősödtek a pártválasztók körében, ami a kibontakozó válsággal magyarázható. Az MKKP szintén kis mértékben erősödött az elmúlt évben. Náluk kötött ki az ellenzéki összefogásban csalódott szavazók egy része, de még így sem érik el a parlamenti bejutáshoz szükséges küszöböt.

A Republikon Intézet összegzése szerint a válságban megerősödő
szélsőjobboldali erők és az újabb kétharmad okozta csalódottság következtében
előkerülő protestszavazók és bizonytalanok eddig egyensúlyban tartották a
politikai mérleget, ami a következő évben könnyen felborulhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!