IDEA Intézet: Mikropárt lett az MSZP-ből, egy-két százalékos a támogatottságuk

2023. március 27. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

Lényeges, érdemi változások nem történtek az elmúlt hónapban a pártok támogatottságában, történtek azonban önmagában nem szignifikáns, de egy irányba mutató ellenzéki belső mozgások. Négy, egy-két százalékos támogatottságú, ún. mikropárt jött létre az elmúlt hónapok során, valós támogatottsággal csak a DK, a Mi Hazánk és Momentum bír. A korábbi politikai-kutatói tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy párt elér az 1–2 százalékos támogatottsági sávba, onnan nehéz, lényegében lehetetlen a visszakapaszkodás – írja az IDEA Intézet a 2023. február 25. és március 16. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye alapján.

Az ellenzéki kötődésű IDEA Intézet azt írta, hogy a Fidesz támogatottságvesztése megállt a teljes, választókorú népesség körében. A vezető pártra 2023. március folyamán a választókorú népesség 29 százaléka szavazna. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál sem történt változás: a Fidesz támogatottsága továbbra is 48 százalék.

Az ismeretlen preferenciájúak aránya ugyanakkor megint emelkedett 2 százalékponttal, így már 38 százalékon áll. Az IDEA Intézet mérései alapján 2019. január óta ez a legmagasabb adat ezen a területen. Ez a társadalom politikától való távolságtartására, politikai elidegenedésre utal.

Az ellenzéki oldalon, 2023 februárjához képest elhanyagolható, ugyanakkor egy irányba mutató választói mozgás történtek. Az IDEA Intézet mérése szerint önállóan indulva három párt jutna be a parlamentbe: a Demokratikus Koalíció (12%), a Mi Hazánk (6%) és a Momentum Mozgalom (5%).

Az ellenzéki oldalon jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi párt
támogatottsága ugyanis azonosan 1–1 százalékpont, így messze állnak a bejutás
lehetőségétől. A rendszerváltó MSZP, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Jobbik – Konzervatívok helyzete jelenleg kritikusnak látszik a pártpreferenciák alapján.

Ezt mutatják a biztos szavazó pártot választók körében mért választottsági adatok is, hiszen a négy párt együttesen ér el akkora támogatottságot, mint a Momentum (7%), viszont az öt párt együtt nem rendelkezik akkora választói felhatalmazással, mint a Demokratikus Koalíció önállóan. A DK (19%) mögött a Mi Hazánk következik 9 százalékos támogatottsággal.

Ebben a szűk választói szegmensben egyébként már a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is eléri a parlamenti bekerülés 5 százalékos szintjét (6%).

Összességében, a pártok támogatottsága érdemben nem változott 2023. február és
március között. Az IDEA szerint a mutatók azt ábrázolják, hogy a magyar társadalom egyre jobban elfáradt a folyamatos pártcsatározások következtében, így a pártoktól való távolságtartás hónapról hónapra növekszik.

A kutatás adatait 2023. február 25. és 2023. március 16. között, közösségimédia-alapú kérdőív segítségével vették fel, 1800 fő részvételével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A válaszokat súlyozták, a minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!