Karácsony Gergely visszalép Márki-Zay Péter javára

2021. október 8. – 10:56

frissítve

Karácsony Gergely visszalép Márki-Zay Péter javára
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Visszalépett Karácsony Gergely, aki arra kéri az embereket, akik bíztak benne, hogy támogassák Márki-Zay Pétert, mert ő tudja egyesíteni az ellenzéket, és azokat, akik változást akarnak. Márki-Zay azt mondta, a jobb- és baloldali érdekeket képviselve szövetségben lépnek tovább Karácsonnyal, ő maga pedig belép a 99 Mozgalomba.

  • Karácsony Gergely bejelentette, hogy befejezi a miniszterelnök-jelölti kampányát: visszalép a jelöltségtől.
  • Kortesbeszédet mondott Márki-Zay Péter mellett, Karácsony őt támogatja az előválasztás második fordulójában.
  • Karácsony döntését azzal indokolta: „arra a belátásra jutottam tegnap nagyjából olyan 11 óra körül, hogy ha ezt nem lépem meg, akkor Orbán Viktor hatalmon marad.”
  • Karácsony szerint ő maga unortodox miniszterelnök-jelölt volt, hiszen azzal kezdte a kampányát, hogy elmondta, a háta közepére sem kívánja a miniszterelnök-jelöltséget.
  • Márki-Zay Péter megköszönte a támogatást: „Karácsony Gergely ma bebizonyította, hogy számára a haza érdeke mindennél fontosabb”.
  • Márki-Zay szerint Karácsony a DK felől is kapott megkereséseket, ha nem az ország, hanem a személyes sorsa érdekelte volna, akkor nem vele köt szövetséget, és végül nem lép vissza a javára. A DK ezt közleményben cáfolta később.
  • Márki-Zay azt mondta: „Orbán Viktor a mai naptól kezdve csakis abban reménykedhet, hogy Dobrev Klára megnyeri az előválasztás második fordulóját.”
  • Vasárnap délután háromra, az előválasztás második fordulójának első szavazási napjára politikai nagygyűlést hirdetett meg Márki-Zay Péter.

Bejelentette, hogy visszalép az ellenzéki előválasztás második fordulójától Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Márki-Zay Péterrel 11 órára meghirdetett sajtótájékoztatóján – később azt is közölte, az idevágó hivatalos levelét elküldte az Országos Előválasztási Bizottságnak. Karácsony azt mondta, hogy jó szívvel fejezi be miniszterelnök-jelölti kampányát, és arra kéri az eddig őt támogató pártokat és szervezeteket, hogy a második fordulóban támogassák Márki-Zay Pétert.

A Telex élőben közvetítette a bejelentést, a maratoni sajtótájékoztatót itt vissza is lehet nézni, de egy rövidebb videóban összefoglaltuk a sajtótájékoztató fontos pillanatait, kérdéseit:

Karácsony Gergely kortesbeszédet mondott Márki-Zay mellett, szerinte könnyű szívvel hozta meg ezt a döntést, mert bízik a hódmezővásárhelyi polgármesterben, aki becsületes, a hazáját szolgálja, ismeri az ország, a vidék, az önkormányzatok problémáit. Karácsony szerint ő maga unortodox miniszterelnök-jelölt volt, hiszen azzal kezdte a kampányát, hogy elmondta, a háta közepére sem kívánja a miniszterelnök-jelöltséget. A főpolgármester szerint azonban a célja az volt, és ez most is változatlan, hogy újraegyesítsék Magyarországot.

Karácsony szerint ő azért tartott ki eddig, és azért mondta néhány napja, hogy semmiképpen sem lép vissza, mert eleget akart tenni annak a mintegy 170 ezer embernek, aki az első fordulóban rá voksolt, és eleget akart tenni azoknak a pártoknak és politikai közösségeknek, amelyek benne, illetve az ő általa képviselt zöld-szociáldemokrata programot képviseli.

A főpolgármester úgy fogalmazott:

„arra a belátásra jutottam tegnap nagyjából olyan 11 óra körül, hogy ha ezt nem lépem meg, akkor Orbán Viktor marad.”

Karácsony egyértelművé tette, hogy döntése nemcsak személyesen neki, hanem azoknak a pártoknak is súlyos áldozat, akik ezt a zöld, baloldali programot szeretnék megvalósítani, nem feltétlenül egy jobbközép politikát, amelyet Márki-Zay képvisel. Utóbbival azonban, mint mondta, eddig is voltak, és ezután is lesznek szakpolitikai vitáik, ahogyan Dobrev Klárával és a DK-val is, mégis együtt kell működniük, és együtt kell felszámolnunk a polgárháborús állapotokat Magyarországon.

„Én hiszek abban, hogy Márki-Zay Péter tudja egyesíteni az ellenzéket”

– jelentette ki Karácsony, hozzátéve, az állva maradó miniszterelnök-jelölttel megállapodtak abban, hogy a balközép programot is képviselni fogja, segíti annak konszenzusos megvalósítását. Karácsony azt mondta, hogy arra kér

„minden magyar állampolgárt, minden eddig őt támogató pártot, valamint a Jóistent is, hogy segítsék Márki-Zay Pétert abban, hogy igazi államférfivá váljon a következő hetekben.”

Az eddig a Párbeszéd, az MSZP és az LMP által támogatott miniszterelnök-jelölt döntését azután hozta meg, hogy Márki-Zay Péter egyhetes huzavona és tárgyalási sorozatuk elakadását követően világossá tette: nem lép vissza Karácsony javára, mert azzal nem látná biztosítottnak az első forduló győztese, Dobrev Klára megelőzését a szombaton induló második előválasztási futamban.

„Karácsony Gergely ma bebizonyította, hogy számára a haza érdeke mindennél fontosabb”

– jelentette ki a támogatást megköszönve Márki-Zay Péter, aki bejelentette, hogy ő maga is belép a 99 Mozgalomba. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) állva maradt miniszterelnök-jelöltje cáfolt minden olyan feltételezést, amely szerint az elmúlt egy hét hatalomtechnikai játszma lett volna, és azt mondta, ő eddig is tudta, de visszalépésével Karácsony ismét bizonyította neki, hogy igazi államférfi, akinek nemesek a céljai.

Karácsony Gergely átadta a stafétát Márki-Zay Péternek – Fotó: Bődey János / Telex
Karácsony Gergely átadta a stafétát Márki-Zay Péternek – Fotó: Bődey János / Telex

Márki-Zay szerint Karácsony a DK felől is kapott megkereséseket, ha nem az ország, hanem a személyes sorsa érdekelte volna, akkor nem vele köt szövetséget, és végül nem lép vissza a javára. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint Karácsonyra, a pártokra, de Dobrev Klárára és a DK-ra is szükség van ahhoz, hogy leválthassák a magyar történelem legkorruptabb kormányát és Orbánt Viktort.

Márki-Zay ismét elmondta azt is, erre meglátásuk szerint – és ezt szerinte Gyurcsány Ferenc és Dobrev maga is tudja – a DK jelöltjének nincs esélye.

„Orbán Viktor a mai naptól kezdve csakis abban reménykedhet, hogy Dobrev Klára megnyeri az előválasztás második fordulóját.”

Ugyanakkor Dobrev első fordulós győzelmét, sikereit, erényeit Márki-Zay nemcsak elismerte, hanem tapsot is kért a DK jelöltje számára. Márki-Zay hosszan beszélt arról, hogy civil jelöltként hogyan kerülhetett egyáltalán az előválasztás második fordulójába, vagy Karácsony mellé most. Felidézte, hogyan nyerte meg a hódmezővásárhelyi időközi választást 2018-ban, majd az azt követően, és az elmúlt hetekben, illetve az alvás nélkül töltött utóbbi 7 napban történteket, és összegzésül úgy vélekedett:

„egy, a Fidesznek lenyelhetetlen, kiköphetetlen jelölttel le fogjuk váltani Orbánt.”

Márki-Zay szerint az előválasztás első fordulójában bizonyították ennek realitását az ellenzéki, vagy éppen a kormányból már kiábrándult volt fideszes szavazók, mostani döntésével Karácsony Gergely, a második fordulóban pedig szerinte még többen fogják bizonyítani ezt. Szerinte még a fideszeseknek, de a DK-nak is az az érdeke, hogy az a szövetség, amely most formálódik és áll össze mögötte leváltsa jövőre Orbán Viktort és kormányát.

Márki-Zay szerint Karácsony bizonyította, hogy az ország érdekét tartja szem előtt – Fotó: Bődey János / Telex
Márki-Zay szerint Karácsony bizonyította, hogy az ország érdekét tartja szem előtt – Fotó: Bődey János / Telex

Karácsony és Márki-Zay egyaránt arra biztatta a Párbeszédet, az MSZP-t és az LMP-t, hogy álljanak be ők is az MMM jelöltje mögé, és „legyenek ők azok a bátor nők és férfiak, akik megcselekszik ezt a csodát Magyarország érdekében”. Márki-Zay arra kérte a Jobbik és a DK szavazóit is, hogy az ország jövőjét szem előtt tartva kerüljék el az előválasztás második fordulójában azt a veszélyt, hogy Dobrev Klára minden kiválósága ellenére Gyurcsány–Orbán-párharccá tenné a 2022-es országgyűlési választást.

„Tehát igen, az önök egyetlen reménye sajnos én vagyok”

– mondta Márki-Zay a személyét érintő, várható támadások és lejáratókampányra utalva, azt is egyértelművé téve ugyanakkor, hogy Orbán azzal is bizonyítaná hatalma jellegét, ha egy „hétgyerekes, keresztény, jobboldali embert” igyekezne lejáratni. Végül Dobrev Klára állva maradt kihívója végül a második fordulóban való részvételre biztatott, és arra kért mindenkit, hogy menjenek el, és döntsenek jól az előválasztás második fordulójában, szavazzanak megfelelően Magyarország sorsáról.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely azt mondta, véleménye szerint a kampányára fordított összeg nem volt pénzkidobás, mert építette vele az ellenzéki szövetséget, és valójában jóval szerényebb pénzt fordított kampányra, mint a sajtóban forgó félmilliárdos összeg. Karácsony Gergely úgy fogalmazott:

„nem az én kampányom ára, hanem az a pénz, azok a milliárdok mentek inkább szemétbe, amit a Fidesz évek óta és szisztematikusan az én gyalázásomra fordított.”

Előzmények

Karácsony a lépését megelőzően még csütörtökön órákon át tárgyalt az őt támogató pártok vezetőivel, miután a korábban Karácsonnyal is tárgyaló Momentum bejelentette, hogy Márki-Zay Péter mögé állnak az előválasztás második fordulójában. Hogy a párbeszédes főpolgármestert jelölő saját pártja, az MSZP, illetve az LMP hogyan vette a visszalépést, egyelőre nem tudni, a Karácsonyt támogató pártok vezetői közül a csütörtök kora esti órákban egyet sikerült elérnie a Telexnek, aki név nélkül csupán annyit mondott:

„a jövő évi kormányváltás érdekében remélem, hogy jövő áprilisra mindenki elfelejti ezt a mai napot”.

Információink szerint Karácsony döntésével finoman szólva sem maradéktalanul elégedett a környezete, ez is vezethetett ahhoz, hogy lemondott pozíciójáról az előválasztási kampányfőnök, Gál J. Zoltán.

Érdemes felidézni: az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje nyerte csaknem 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lett, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze. Karácsony az első forduló után még úgy nyilatkozott, hogy „csak akkor fog visszalépni, ha elüti a villamos”.

Bár napokig arról volt szó, hogy Karácsony és Márki-Zay közösen indulna a második fordulóban, ez végül nem jött össze. A két polgármester múlt pénteken kezdett el tárgyalni a lehetséges együttműködésükről, hétfőn pedig már több fontos részletkérdésben is megegyeztek. Megállapodtak abban, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnök-helyettes-jelöltként közös előválasztási, majd választási kampányt folytatnak.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen tárgyaltak a jövőbeli együttműködésükről 2021. október 4-én – Fotó: Bődey János / Telex
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen tárgyaltak a jövőbeli együttműködésükről 2021. október 4-én – Fotó: Bődey János / Telex

Szerdán aztán Karácsony bejelentette, hogy a több napig tartó tárgyalások után sem sikerült megállapodniuk arról, hogy melyikük lépjen vissza a másik javára, így végül mégis külön fognak indulni a második fordulóban.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom által jelölt Márki-Zay azután gondolta meg magát a visszalépésről, hogy közvélemény-kutatási adatok alapján úgy találta: ő az esélyesebb Dobrev Klárával, a DK miniszterelnök-jelöltjével szemben. Márki-Zay véleményváltozásáról azt nyilatkozta: azért nem lép vissza, mert tart attól, hogy Karácsony akkor sem nyerne az előválasztáson, ha beállna mögé.

Csütörtök délután Fekete-Győr András rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Momentum Márki-Zay Pétert, és nem Karácsony Gergelyt fogja támogatni az előválasztás második fordulójában.

Az előválasztás első körében Dobrev Klára nagyjából 90 ezer szavazattal kapott többet, mint Márki-Zay, és csaknem 50 ezer szavazattal előzte Karácsonyt. Dobrev és Márki-Zay között Budapesten nem volt érdemi különbség (15 ezer szavazattal szerzett többet a DK-s jelölt, de a fővárosban mindkettejüket előzte Karácsony), vidéken viszont 75 ezer szavazattal verte Dobrev a MMM jelöltjét. Karácsony Gergely visszalépése nélkül, ha a Jobbik sem állna be Márki-Zay mögé – és erre Jakab Péter szerdai, Telexnek adott interjúja alapján nemigen lehet számítani –, az előválasztást vélhetően simán nyerte volna Dobrev Klára.

Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!