Karácsony: Külön indulunk Márki-Zay Péterrel

Legfontosabb

2021. október 6. – 21:22

frissítve

Karácsony: Külön indulunk Márki-Zay Péterrel
Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely elköszönnek a hódmezővásárhelyi tárgyalásuk után 2021. október 4-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sikerült megegyeznie Budapest főpolgármesterének és Hódmezővásárhely vezetőjének: mindketten, külön indulnak az előválasztás második fordulójában. A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje azután gondolta meg magát a visszalépésről, hogy közvélemény-kutatási adatok alapján úgy találta: ő az esélyesebb Dobrev Klárával szemben. Márki-Zay véleményváltozásáról azt nyilatkozta: azért nem lép vissza, mert tart attól, hogy Karácsony akkor sem nyerne az előválasztáson, ha beállna mögé.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter külön indul az ellenzéki előválasztás második fordulójában – jelentette be a főpolgármester Facebook-oldalán. Mint írta:

„Elmondtam pénteken, elmondtam szombaton, vasárnap, hétfőn, kedden és szerda este is Márki-Zay Péternek: Magyarország újraegyesítésének programjához, a szociális és zöld fordulathoz hívok szövetségeseket. Hatalomtechnikai alkudozások, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások nem számítanak akkor, amikor Magyarország jövője a tét. Bár én soha nem kértem, Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában. A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Döntését természetesen tiszteletben tartom. Ennek nyomán külön indulunk a második fordulóban, de mindketten elkötelezettek vagyunk az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett.”

A posztot egy több mint 3 órás tárgyalás előzte meg, Márki-Zay Péter ugyanis a fővárosi Városházán tárgyalt Karácsonnyal este hat óra óta. Információink szerint Márki-Zay a találkozó során hajthatatlan volt abban, hogy átgondolja döntését:

mégsem lép vissza Karácsony Gergely javára.

A Telex próbálta elérni Márki-Zayt, ám hamarabb csapott le a hvg.hu és a 444.hu a miniszterelnök-jelöltre, aki később lapunknak is megerősítette, hogy nem lép vissza az előválasztás második fordulójától, és ugyan tiszteli Karácsonyt, és fenntart minden együttműködési ajánlatot, de

attól tart, Karácsony akkor sem nyerne az előválasztáson, ha beállna mögé.

Rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett ugyanis Márki-Zay Péter is, miután Karácsony Gergely, a Párbeszéd–MSZP–LMP miniszterelnök-jelöltje egy szintén rendkívüli sajtónyilatkozatban bejelentette: nem lép vissza akkor sem, ha emiatt nem jön létre szövetsége a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökével.

Márki-Zay már ekkor, és a nap folyamán több nyilatkozatában is hangot adott álláspontjának, miszerint a kedd este és szerda napközben nyilvánosságra került közvélemény-kutatási adatok hitelesek – ezt az MMM szerinte megvizsgálta –, így bebizonyosodott, hogy

Karácsonynak jelenleg minimális esélye sincs arra, hogy legyőzze az előválasztáson Dobrev Klárát, és így legyőzze 2022-ben Orbán Viktort.

Márki-Zay szerint tehát „megjött a villamos”. Karácsonynak, azaz a főpolgármesternek vissza kellene lépnie az előválasztás második fordulójától, amire azonban a Párbeszéd–MSZP–LMP miniszterelnök-jelöltje más adatok és szempontok miatt nem hajlandó.

Karácsony és Márki-Zay pénteken kezdtek el tárgyalni a lehetséges együttműködésükről, hétfőn pedig már több fontos részletkérdésben is megegyeztek. Megállapodtak abban, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnök-helyettes-jelöltként kormányoznának, és közös előválasztási, majd választási kampányt folytatnak.

Ez persze kényszerű összefogásnak tűnt, miután az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze. Azt ugyanakkor nem tudták tehát eldönteni, hogy melyikük lépjen vissza a másik javára, így végül

mindhárman versenyben maradnak az előválasztás második fordulójában.

Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!