Márki-Zay: Úgy váltunk el, hogy aludjunk rá még egyet, de a bejegyzését látva ő már nem gondolkodik ezen, és az én döntésem is végleges

Legfontosabb

2021. október 6. – 21:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter a Telexnek arról beszélt, hogy egyértelműen a közvélemény-kutatások eredményei alapján döntött úgy, hogy nem lép vissza Karácsony javára. De befolyásolta a döntését az is, hogy a közösségi médiában, a követőszámok alakulásában és a vasárnapi rendezvényeken is azt látta, hogy neki van nagyobb támogatottsága.

„Próbáltam meggyőzni Karácsony Gergelyt, hogy Orbán Viktor leváltására akkor van nagyobb esély, ha ő lép vissza, nem én” – mondta. Szerinte a közvélemény-kutatások egyértelműen azt mutatták meg, hogy ha ő beállna Karácsony mögé, akkor a főpolgármester nem nyerne Dobrev ellen az előválasztáson. „A Medián és a Závecz felmérései, illetve a saját nagy mintás kutatásunk is azt bizonyítja, hogy nemcsak Orbán Viktor leváltására, hanem az előválasztás megnyerésére is akkor van nagyobb esély, ha nem én lépek vissza, hanem ő. Sőt, ha én lépnék vissza Karácsony javára, akkor nem tudnánk legyőzni Dobrev Klárát.”

Megkérdeztük, hogy Karácsony hogyan reagált ezekre az érvekre. „Azt mondta, hogy ő mint korábbi közvélemény-kutató nem hisz a közvélemény-kutatásokban. (...) Azt mondta, hogy ezek kicsi minták, nem nagy a megbízhatóságuk. Nem lehet közvélemény-kutatások alapján döntést hozni. (…) És a baloldali szavazóbázis elvesztésétől is fél. Nem is biztos, hogy ő maga, mint inkább az őt támogató pártok, legfőképpen az MSZP” – mondta Márki-Zay. A hódmezővásárhelyi polgármester közvélemény-kutatásokra alapozott információi szerint Karácsony visszalépése esetén a főpolgármester szavazóinak 35 százaléka szavazna Dobrevre, viszont Karácsony a megbeszélésen arról beszélt, hogy ennél sokkal több lehet az ilyen szavazóinak aránya – mondta Márki-Zay.

A felmérések eredményei mellett Márki-Zay próbált azzal is érveli, hogy szerinte ő tudna több új szavazót megszólítani a jövő évi választáson, olyan embereket, akik eddig nem az ellenzékre szavaztak. Naponta több száz üzenetet kapott, hogy ne lépjen vissza, de persze voltak olyan befolyásos ismerősei is, akik azt mondták, inkább lépjen vissza Karácsony javára.

„Ez egy nagyon kellemetlen, nagyon nehéz döntés volt. De teljesen ki van zárva már, hogy visszalépjek” – mondta Márki-Zay.

Szerint 4-5 százalék lehet most Dobrev előnye, ami egy hét alatt ledolgozható egy jó kampánnyal. A kampányának fő üzenete az lesz, hogy az elmúlt 30 évet kell leváltani, nem csak az elmúlt tíz évet.

Ha Dobrev nyer majd a második fordulóban, akkor biztosan lesznek, akik megharagszanak rá – mondta. „Egy ember életében ritkán adatik meg, hogy egy döntésével ilyen nagy mértékben befolyásolhatja az ország sorsát, és ennek a felelőssége és súlya most rajtam van. Annyit tudok mondani, hogy a legőszintébb szívvel és a legjobb tudásommal igyekeztem ezt a döntést meghozni, és nagyon remélem, hogy nem tévedek.”

A találkozó végén baráti viszonyban váltak el, „a legnagyobb elismerésem és szimpátiám továbbra is Karácsony Gergelyé” – monda Márki-Zay. „Őszintén szólva mindketten azt mondtuk a másiknak, hogy aludjunk rá még egyet, de a Facebook-posztját látva ő már nem gondolkodik tovább ezen, és az én döntésem is végleges.”

Karácsony Gergely szerdán este jelentette be a Facebookon, hogy külön indulnak Márki-Zay Péterrel. „Elmondtam pénteken, elmondtam szombaton, vasárnap, hétfőn, kedden és szerda este is Márki-Zay Péternek: Magyarország újraegyesítésének programjához, a szociális és zöld fordulathoz hívok szövetségeseket. Hatalomtechnikai alkudozások, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások nem számítanak akkor, amikor Magyarország jövője a tét. Bár én soha nem kértem, Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában. A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Döntését természetesen tiszteletben tartom. Ennek nyomán külön indulunk a második fordulóban, de mindketten elkötelezettek vagyunk az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett” – írta a főpolgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!