Dobrev Klára nyerte az ellenzéki miniszterelnök-jelölti verseny első fordulóját

Legfontosabb

2021. október 1. – 00:55

frissítve

Dobrev Klára nyerte az ellenzéki miniszterelnök-jelölti verseny első fordulóját
Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Jakab Péter és Fekete-Győr András az RTL Klub által rendezett előválasztási miniszterelnök-jelölti vita előtt a televízió stúdiójában 2021 szeptember 24-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Átcsúszott csütörtök éjszakára, de végül csak megszületett a miniszterelnök-jelölti verseny végeredménye az ellenzéki előválasztás első fordulójában: Dobrev Klára az egyértelmű nyertes, Karácsonynak és Márki-Zaynak össze kell fognia, hogy valamelyiküknek legyen keresnivalója a második körben. Jakab és Fekete-Győr csalódott lehet az egyéni eredménye miatt, de pártjaik jelöltjei elég sok egyéni körzetet elhoztak.

Kedd este lezárult Magyarország első hivatalos előválasztásának első fordulója. A legjobban természetesen mindenkit az izgatott, ki nyerte az ellenzéki miniszterelnök-jelölt-jelöltek első körös versenyét, kik közül kerülhet ki jövőre Orbán Viktor kihívója.

Az első forduló győztese Dobrev Klára, a DK jelöltje. Őt követi Karácsony Gergely főpolgármester (MSZP-Párbeszéd), harmadiknak pedig némi meglepetést okozva Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester (Mindenki Magyarországa Mozgalom) futott be. Jakab Péter (Jobbik) kicsúszott a top 3-ból, így sem vele, sem a pártja népszerűségi indexéhez mérten váratlanul gyengén szereplő Fekete-Győr Andrással (Momentum) nem találkozunk a következő körben.

A pontos arányok így alakultak a 106 egyéni választókerületben leadott voksok alapján:

A jelöltekre leadott szavazatok száma így alakult:

  • Dobrev Klára: 214 319
  • Karácsony Gergely: 168 396
  • Márki-Zay Péter: 123 944
  • Jakab Péter 86 909
  • Fekete-Győr András: 20 944

Nézzük röviden, hogyan jutottunk idáig, és milyen helyzet állt elő az egyes jelöltek számára.

Az előválasztási kampánynak eltérő esélyekkel, háttérrel és tétekkel vágtak neki az indulók. Volt olyan, akinek már a jelöltséghez szükséges 20 ezer aláírás összegyűjtése sem sikerült: Pálinkás József (Új Világ Néppárt) nem került fel a szavazólapra. A többieknél a belépő szint megugrása nem is volt kérdés, az viszont már annál inkább, hogy mi számít kudarcnak, illetve sikernek az esetükben. Ezt a témát egy külön Komplexben elemeztük, melynek fő tanulságait a friss események fényében röviden összefoglaljuk.

Párt nélküli meglepetés

A párt nélkül (tehát nehezített pályán) induló Márki-Zay Péter számára mindenképpen hatalmas siker a 20,4 százalékos eredmény és az, hogy le tudta nyomni Jakab Pétert. A pártszervezet hiánya ugyanis komoly hátrányt jelent mozgósítási szempontból – Márki-Zaynak és híveinek a jelek szerint ezt sikerült kompenzálniuk a kampány során.

Márki-Zay Péter ellenzéki előválasztási eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex
Márki-Zay Péter ellenzéki előválasztási eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

Hódmezővásárhely polgármestere előtt most az a kérdés áll: visszalépjen-e Karácsony Gergely javára még a második forduló előtt, netalán megpróbálja rávenni Karácsonyt, hogy ő járjon el így. Erre a lehetőségre már szerda esti sajtótájékoztatóján is utalt. Ha ugyanis mindketten versenyben maradnak Dobrev Klára ellen, akkor a legnagyobb esély a DK jelöltjének győzelmére van, amit Márki-Zay korábbi nyilatkozatai alapján mindenáron szeretne elkerülni.

Parizerből nem lesz miniszterelnök

A magát a magyar vidék és a nép hangjaként pozicionáló Jakab Péter jócskán erősödött 2021 folyamán (és ezzel a pártos belharc miatt eléggé leamortizálódott Jobbik népszerűségét is sikerült visszahoznia). Mindemellett azt lehetett sejteni, hogy Jakab népszerűsége nem feltétlenül váltható át egy az egyben előválasztási szavazatokra: a vidéki, falvas térségekben általában is alacsonyabb a szavazási hajlandóság, mint a nagyvárosokban, ráadásul a kőkemény elszámoltatási ígérgetés versenyében a Jobbik elnöke erős kihívóra akadt Dobrev Klára személyében. Így aztán már az is komoly sikernek számított volna, ha Jakab esetleg második helyre fut be, és ez nem is történt meg, sőt, a második fordulóba már nem is jutott tovább a részeredmények alapján. Ebben az is közrejátszhat, hogy a „kemény srác” imázs mellé nem ártott volna „miniszterelnöki arcélt” is villantania a kampány második felében.

Jakab Péter érkezik az RTL Klub által rendezett előválasztási miniszterelnök-jelölti vitára a televízió stúdiójába 2021 szeptember 24-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Jakab Péter érkezik az RTL Klub által rendezett előválasztási miniszterelnök-jelölti vitára a televízió stúdiójába 2021 szeptember 24-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Ez mindenképpen kudarc számára, hiszen a Jobbik a mérések szerint az ellenzéki oldal legnépszerűbb pártja a DK-val nagyjából tandemben, ehhez képest a pártelnököt kiejtette a top 3-ból egy párttámogatás nélküli jelölt, Márki-Zay Péter. Jakab Péter ugyanakkor a jobbikos jelöltek vidéki eredményeivel elégedettebb lehet, bár az nagy kérdés, a vidéki körzetekből mennyi lesz reálisan mandátumra váltható a fideszes jelöltekkel szemben jövőre. A Jobbik elnöke párszor kifejtette nyilvánosan, hogy ha nem saját magát, akkor Karácsony Gergelyt látná szívesen Orbán kihívójaként, ezek után viszont némileg meglepő módon mégsem azt javasolta szavazóinak, hogy a főpolgármestert támogassák a második körben; konkrét személyt egyáltalán nem jelölt meg, azt viszont mondta, hogy szerinte vidékről lehet választást nyerni, nem a fővárosból (vidéken márpedig Dobrev Klára szerepelt kiemelkedően).

Kudarc, ami siker

Fekete-Győr Andrást nyugodtan nevezhetjük az előválasztási küzdelem legnagyobb vesztesének, hiszen, ha a részeredményekből is látható volt, mélyen saját pártjának támogatottsága alatt teljesített. Ennek megvoltak a maga előjelei: a párt kampányát, tárgyalási pozícióit belső torzsalkodások hátráltatták, a jelöltséghez szükséges aláírások nyögvenyelősen gyűltek össze, Fekete-Győr nyilvános szereplései pedig nem minden esetben sikerültek jól. Az aláírásgyűjtésből az is kijött, hogy sok Momentum-szimpatizáns sem a pártelnököt szeretné látni közös jelöltként, innentől kezdve inkább csak az volt a kérdés, mennyire hasal el a végén a jelölt.

Létrehozva:10:36LeírásFekete-Győr András, a pár miniszterelnökjelöltje a Momentum előválasztási eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex
Létrehozva:10:36LeírásFekete-Győr András, a pár miniszterelnökjelöltje a Momentum előválasztási eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

Fekete-Győr András a végeredmény alapján meglehetősen aláment a kezdeti várakozásoknak, és a politikai logika alapján mindez akár pártelnöki pozíciójának megingását is eredményezhetné. Fekete-Győr azonban nem jelezte szerda késő esti beszédében, hogy lemondást fontolgatna, és a párt irányából sem hallani ezt sürgető hangokat. Azt, hogy a momentumosok nem elégedetlenkednek látványosan, magyarázhatja, hogy a pártelnök gyenge teljesítménye ellenére sok körzetben igen jól szerepeltek a párt egyéni jelöltjei: elhoztak több könnyen nyerhető, szinte biztos mandátumot érő budapesti kerületet és több vidéki oevk-t is. Így aztán Fekete-Győr András 5 százalék alatti saját eredménye mellett is lelkes hangulatú beszédet mondhatott el szerda este Momentum házi eseményén a párttagságnak.

A nyertes, akinek kettővel kell(het) megküzdenie

Dobrev Klára sokáig azt sem döntötte el, hogy indul, aztán a kampányának elejét csúnyán elintézte egy koronavírus-fertőzés, ráadásul a kezdetektől többen tartották esélyesnek Karácsony Gergely győzelmét. Mindennek tükrében különösen erős eredménynek mondható az a magabiztos győzelem, amit végül elkönyvelhet a főpolgármester előtt. A DK jelöltje vidéken elsöprő mértékben tarolt az egyéni körzetekben, amire talán kevesen számítottak a szavazás kezdete előtt.

Dobrev Klára az előválasztás első fordulójának eredményeiről tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Huszti István / Telex
Dobrev Klára az előválasztás első fordulójának eredményeiről tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Huszti István / Telex

A végére felpörgetett kampány és a profi mozgósítás mellett ez az eredmény minden bizonnyal annak tudható be, hogy a DK-nak van a legelkötelezettebb szavazótábora az ellenzéki térfélen: aki DK-szavazó, az szinte biztosan elmegy szavazni egy előválasztáson, míg más pártok szimpatizánsairól ugyanez nem mondható el. Nagy kérdés viszont, a DK jelöltje mit tud előhúzni a tarsolyból arra az esetre, ha a második fordulóban a vetélytársai közül az egyik visszalép a másik javára. Dobrev az elemzésekben és a mérésekben hagyományosan a leginkább megosztó, legelutasítottabb jelöltként szerepel, így erősen kérdéses, tud-e érdemi mennyiségben új támogatókat maga mögé állítani a végső győzelemért. Reményt adhat számára ugyanakkor, hogy Jakab Péter nem állt be a kihívói mögé, sőt, a vidékre vonatkozó célzásából mintha inkább arra lehetne következtetni, hogy a vidéken népszerű Dobrevet tartaná jó választásnak.

Budapesti bástya, vidéki pangás

Karácsony Gergely ahhoz képest, hogy nagy esélyesként és nagy lendülettel (bár elég későn) vágott neki a kampányolásnak, végül csak a második helyet tudta megszerezni az első fordulóban: itt mutatkozik meg, milyen hátrányokkal jár a kevésbé elkötelezett szavazótábor, a néhány százalékosra mért párt mint fő jelölőszervezet, valamint a vidékre beszélés és a vidéki bázis hiánya.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltnek aláírásgyűjtése a Móricz Zsigmond körtéren 2021 augusztusában – Fotó: Huszti István / Telex
Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltnek aláírásgyűjtése a Móricz Zsigmond körtéren 2021 augusztusában – Fotó: Huszti István / Telex

Így bár biztosan ott lesz a következő körben, és Márki-Zay esetleges visszalépésével esélyesnek is mondható, egyértelmű sikernek semmiképpen sem nevezhető az eredménye, hiszen kőkemény versenyre számíthat Dobrev Klárával szemben. Karácsony egyébként megdöbbentően erős volt a többi jelölthöz és az országos eredményéhez képest Budapesten, ahol a belsőbb választókerületeket több ezer szavazattal megnyerte (bár a külső kerületekben itt is több helyen kikapott Dobrevtől). Ebből az is látszik, hogy hol kell még sokat dolgoznia egy második fordulós, majd adott esetben egy országgyűlési választási kampányban: gyakorlatilag mindenhol máshol az ország teljes területén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!