Jakab Péter szerint kell az ellenzéknek Dobrev Klára jelöltsége, és Karácsonyé is kéne

2021. május 5. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Osváth Zsolt YouTube-on futó műsorának (ZSHOW Time) e heti vendége Jakab Péter, a Jobbik pártelnöke és miniszterelnök-jelöltje volt. A beszélgetésben szó esett a politikus tanári elbocsátásának körülményeiről, a melegek örökbefogadásával kapcsolatos álláspontjáról és arról is, hogy tekint Vona Gáborra, mennyiért vesz parizert, vagy hogy saját magán kívül kit látna a legszívesebben Orbán Viktor ellenzéki kihívójaként.

Az adásból kiderül, hogy a miskolci születésű Jakab egy könyvelő és egy Szerencsejáték Zrt.-s kirendeltségvezető fia, és már gyerekkorában érdekelte a környezetvédelem. Arra a kérdésre, hogy akkor a Jobbik profiljában miért nincs jobban benne a téma, Osváthnak miért jut eszébe a környezetvédelemről előbb „egy bicikliző KariGeri”, azt felelte:

„Viszont egy bicikliző KariGerivel együtt tud működni a Jobbik, nem mindenkinek kell mindent a zászlajára tűzni.”

Jakab Péter szerint a Fidesznek nem a KDNP a koalíciós partnere, hanem az apátia, a bizonytalanok megmozdításán fog múlni a 2022-es választás. Azt állítja, „tök érdektelen, ki a legerősebb ellenzéki párt”, szerinte a 2018-ban politizálók (Vona Gábor is) elkövették azt a hibát, hogy fontosabb volt nekik az egójuk, mint a kormányváltás, de a mai ellenzékkel ez már fordítva van. Történelemtanárként a kedvenc történelmi korszaka az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, szerinte ilyen korszellemre volna szükség most is. De azt tapasztalja, hogy azok az emberek, akik ma arról beszélnek, „kapával-kaszával” kéne kormányt váltani, a valóságban még egy aláíróívet sem mernek aláírni, mert félnek, hogy kirúgják őket az állásukból. Nekik ezzel a félelemmel kell leszámolniuk, mondta.

Jakab politikusi pályája előtt a miskolci Kalyi Jag Roma Nemzetiségi iskolában tanított, ahonnan azért rúgták ki, mert Jobbik-tagsága miatt a szülők féltették tőle a gyerekeiket. Az interjúból kiderül, hogy Jakab munkaügyi pert indított emiatt, amit elvesztett, mert a bíróság is úgy találta, hogy az igazgatónak fel kellett oldania ezt a helyzetet, és a kirúgás megfelelő módszer volt erre. A Jobbik elnöke viszont úgy látja, az volt a baj, hogy a szülők nem is ismerték őt, csak az akkori Jobbikkal kapcsolatos félelmeket vetítették ki rá. A munkájával nem volt gond, egyes tanítványai a mai napig megvédik Facebook-kommentben, ha valaki romaellenességgel vádolja, és odamennek hozzá az utcán – állítja.

Jakab Péter egyébként zsidó származású, Osváth feszegeti is az interjúban, mit keresett 2010 környékén az akkor még javában a szélsőjobboldali térfélen álló Jobbikban. A politikus szerint ha a Jobbik antiszemita lett volna, akkor ő zsidó származású emberként nem lehetett volna polgármesterjelölt, képviselőjelölt, és pontosan a pártvezetés mondta azt, hogy semmi dolguk nincs ezzel. Ugyanakkor

kérdőjelek benne is felmerültek, például amikor Vona Gábor azt mondta: ha kiderülne, hogy ő zsidó származású, lemondana a pártvezetésről.

Ezzel az információval Jakab nem nagyon tudott mit kezdeni, de „a pártelnöknek megvan az a lehetősége, hogy mondjon azt, amit jónak lát, nekem is megvolt az a lehetőségem, hogy ezt betegyem a fiókba, és azzal foglalkozzak, amit helyben a saját közösségem érdekei kívánnak”. Vona Gábor pártelnöki lemondásáról azt gondolja, az volt vele a baj, hogy a trónutódlás nem volt biztosítva, emiatt a párt majdnem szétesett a durva belharcok közben. Arra a kérdésre, hogy Vonával milyen a viszonyuk, foglalkozik-e bármilyen szinten az ő véleményével, Jakab úgy felelt:

nem foglalkozik vele, elengedte Vonát, aki „vloggerként elmondhatja a véleményét a nagyvilágról és a Jobbikról is, de ez egy vlogger véleménye, nem több”.

Természetesen a politikus fizetési szintje és az ehhez kevéssé passzoló egyszerűember-imázs is szóba került. Jakab Péter azt mondta, az ebbe a tárgykörbe tartozó (pl. krumplis, piros lapos) parlamenti akcióit ketten találják ki egy asszisztensével, nincs 80 fős stáb a „proli feeling” mögött, amit egy cikkben állítottak róla. Párizsiból a drágább, 2500 forintos változatot szereti, másik kedvence, a krumpli kilós árát viszont nem tudja, mert azt a felesége veszi. Ha már krumpli: amikor krumplistészaevős képet posztol a fiaival közösen, ahhoz előzőleg kikéri a gyerekek véleményét, nem posztol a gyerekek engedélye nélkül róluk a Facebookra, állítja.

Magas fizetésével kapcsolatban elmondta még, hogy párton belül jótékonykodik is belőle, ha valakit a tagok közül kirúgnak vagy leég a háza, a jobban keresők összedobják neki, ami kell. De állítása szerint a képviselők 2022-re is takarékoskodnak már, arra számítanak ugyanis, hogy a kampánytámogatás nem lesz elég a Fidesz korlátlan erőforrásaival szemben, és zsebből kell majd egy csomó dolgot kifizetniük.

Jakabbal kapcsolatban az egyik legforróbb téma maradt, hogy miért nem támogatja a meleg párok örökbefogadását, hiszen a Jobbik mostanra látszólag egyedül maradt ezzel az állásponttal az ellenzéki összefogáson belül. Osváth Zsolt, aki maga is állami gondozott volt, és vállaltan meleg, természetesen hosszan faggatta a politikust arról, miért áll így ehhez a kérdéshez.

A riporter elmondta, hogy volt intézeti gyerekként őt nem tudja senki meggyőzni arról, hogy jobb helye van állami gondozásban egy gyereknek, mint egy családban, még akkor is, ha a család két nőből vagy két férfiból áll.

Jakab több körben kifejtette, hogy ebben a kérdésben nem tud engedni, nem tér el a Szentatya és a keresztény egyház álláspontjától, és hogy úgy véli, ha a „minőségi” kritériumban (egy anya és egy apa) engedünk, akkor már nincs megállás, és a „mennyiségi” oldalon is kiengedjük a szellemet a palackból (pl. három, négy, öt apja is lehet egy gyereknek).

„Az az egészséges, ha egy gyerek lát anya- és apamodellt”, mondta. Arról, hogy azoknak a gyerekeknek is jobb-e, ha intézetben maradnak, akiket heteroszexuláis házaspárok jó eséllyel nem fognak örökbe fogadni (pl. egy hatéves, hallássérült roma kislány), Jakab arról kezdett beszélni, hogy a gyermekvédelmet kell erősíteni, a „bemeneti oldalon” kell megakadályozni, hogy ezek a gyerekek intézetbe kerüljenek a saját családjukból. A politikus azt is hangsúlyozta, hogy nem ezekkel a szerinte szimbolikus, a magyar társadalom nagyobb részének nem húsba vágó, de az ellenzékben töréspontokat képező témákkal kellene foglalkoznia a kampányban.

Szóba került természetesen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versengése is. Jakab jónak tartja, hogy sok jelölt van, Dobrev Klára elindulása kellett, és Karácsony Gergelyé is kéne szerinte, mert az ellenzék szavazói végül úgy lesznek a legtöbben, ha az előválasztáson a legszínesebb jelölti palettából lehet választani. Azt mondta, a Jobbiknak nehezebb lesz a pálya az előválasztáson a városban erős pártoknál, mert a falusias körzetekben nehezebb lesz rávenni az embereket a voksolásra, de ha ezt nem tudják megugrani, akkor amúgy sincs esély a Fidesz leváltására.

Arra a kérdésre, saját magán kívül kit látna legszívesebben miniszterelnökként, Jakab egyértelműen a mostani főpolgármestert jelölte meg,

aki hivatalosan még be sem jelentette indulását. Karácsony Gergely szerinte már bizonyított, „polgármesterként keményen állja a sarat”, meg tudna szólítani egy sokszínű szavazóközönséget, és alkalmas lehet arra, hogy egy konszolidációs időszak után talpra állítsa az országot.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!