Jakab piros lapot mutatott a parlamentben Orbánnak

2021. április 26. – 16:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Még egy ilyen gyáva alakot, mint ön, nem láttam. Férfi maga egyáltalán? Vagy egy gyerek, aki ha elszúr valamit, akkor inkább másra keni az egészet” – kezdte parlamenti felszólalását az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Az ülés vezetője ezen a ponton elvette a szót Jakabtól, mert szerinte ez személyeskedés, aztán folytathatta Jakab.

Jakab arról beszélt, hogy szerinte a miniszterelnök elszúrta a járványkezelést. Világviszonylatban nagyon rosszul állunk a halálozási mutatókban, meghalt 26 ezer magyar, „itt lenne az ideje, hogy férfiasan vállalja a felelősséget, de ön inkább kisgyermek módjára gyáván másra mutogat. Brüsszel a hibás, Soros a hibás, az ellenzék a hibás, én vagyok a hibás. Itt mindenki hibás, csak épp ön nem” – mondta Orbánnak Jakab.

„Haverok meg foci, csak ez számít, ugye? – kérdezte. A felcsúti focicsapat tavaly naponta kapott 21 millió forint támogatást, miközben a magyar melósok nem kaptak semmit – mondta. Szerinte Orbán a közrádióban arról beszél, hogy a magyar válogatott edzőjének mi a dolga, ahelyett, hogy arról beszélne, neki mi a dolga. „Én egy győztes országot akarok, érti? Ehhez viszont az kell, hogy ön most már vonuljon le a pályáról„ – kérte Orbántól Jakab.

Orbán az elmúlt 24 óra járványügyi adataival kezdte válaszát. Majd azt mondta, reményei szerint hamarosan elérjük a négymillió beoltottat. Orbán szerint a halál komoly dolog, komolyan kell róla beszélni. A Jobbik frakcióvezetője azonban „faragatlan és nyegle„ módon beszél, ezt visszautasítjuk – mondta Orbán. A halottakért imádkozunk, az elhunytak hozzátartozóival együttérzünk – tette hozzá.

„És akkor vállalja a felelősséget, vagy továbbra is jön a süket szöveg arról, hogy az ellenzék oltásellenes?" – kérdezte Jakab. „A világon egyedülálló módon Magyarország telt házas focimeccset rendez, 67 ezer embert zsúfolva a stadionba" – mondta. „Ön megbukott, hogy mondjam, hogy megértse?” Majd felmutatott a miniszterelnöknek egy fociban használt piros lapot. „Jövőre ön mehet az öltözőbe, lesz rajta rács is” – tette hozzá a Jobbik elnöke.

Orbán a halálozások számáról azt mondta, hogy Magyarország az európai átlag alatt van, az ellenzék szerinte igazságtalanul támadja a járványkezelést. És támadják az orvosokat és a mentőket is. Orbán szerint az ellenzék oltásellenes, lebeszélik az embereket az oltás felvételéről. Aki nem veszi fel az oltást, és emiatt meghal, az az önök felelőssége, az önök lelkén emberéletek száradnak – mondta Orbán.

„Miért nem az emberekre költik?”

A történelminek bejelentett gazdasági segélycsomag nagy része űrkutatásra, vagy más, oligarchaprogramokra ment el – mondta a miniszterelnöknek Szakács László. Az MSZP képviselője „Miért nem az emberekre költik?” címmel nyújtott be kérdést a miniszterelnökhöz, amelyben azt vetette Orbán szemére, hogy miközben gombamód növekednek a közvagyonnal gazdálkodó alapítványok, az emberekben, a közemberekben csak a kérdések sokasodnak, példaként a révfülöpi kikötőt említette.

Orbán erre válaszolva a vállalkozásoknak nyújtott bértámogatásokat hozta példaként, amivel szerinte több mint 70 ezer munkahelyet védtek meg. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy milyen nagy teljesítményt nyújtott a kormány a járvány okozta válság idején. Szakács szerint azonban a felsorolás mindössze egyharmadát jelenti annak, amennyit az elmúlt egy évben elköltött a kormány a rendkívüli jogrendre hivatkozva.

Orbán ezután azt rótta fel Szakács Lászlónak, hogy 2010 előtt megszavazta a 13. havi nyugdíj elvételét, az ingatlanadót és más megszorító intézkedéseket. Majd hozzátette: „Válság idején nem tőlünk kell félteni a közvagyont, hanem maguktól”.

Vadai Ágnes, a DK képviselője döbbenetét fejezte ki amiatt, hogy a kormányfő múlt pénteken a Kossuth rádióban jókedvűen adott nyilatkozatot, holott több mint 20 ezer magyar ember vesztette életét a járvány következtében. Értem, ön szereti a sört – mondta Vadai, hozzátéve, hogy a miniszterelnök hobbijaira költött pénzt és eredményességet összevetve csak az lenne mérlegelendő, hogy kinek kell lemondania, Orbán egészségügyért felelős miniszterének vagy a kormányfőnek magának. Orbán szerint vissza kell utasítania Vadai szavait, mert a magyar egészségügy ellátja azt, akit el lehet látni, és megmenti azt, akit meg lehet menteni.

Vadai szerint Orbán összevissza hazudozik, jobb lett volna, ha a Karmelita erkélyén marad, mintsem a parlamentben hazudozik. A DK képviselője szerint már csak a „szektások” hisznek Orbánnak, de érdemes lenne, ha a kormányfő megtisztelné a halottakat és a családtagjaikat, és tisztán beszélne. Minderre Orbán azt mondta, jobb lenne, ha „önök nem lennének oltásellenesek”, és arra kérte az ellenzéket, hogy ne akadályozzák a védekezést, és hagyjanak fel az oltásellenes kommunikációval. Az ülésvezető – a vélhetően bekiabáló – Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselőnek azt mondta, hogy az ellenvélemény ront a szépségén.

Orbán: A baloldal nem mond igazat

Az LMP-s Schmuck Erzsébet az állami vagyon privatizációját, az egyetemi vagyont érintő kormányzati szándékokat kritizálta, azt kérdezve Orbántól, hajlandó-e az embereket megillető nemzeti vagyon lenyúlását megakadályozni. Orbán szerint azonban a mezőhegyesi ménesbirtokot éppen a kormány vásárolta vissza. Szerinte a nemzeti közvagyont az LMP szövetségesei privatizáltak, és arra kérte Schmuckot, hogy mielőtt ilyen provokatív hangon kérdezi, tájékozódjon.

Mi folyik itt? – címmel Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője az egészségügyi ellátásról tett fel kérdést a kormányfőnek. Ki vállalja a felelősséget azért, hogy a halálozási adatok értelmében Magyarország a legrosszabbul teljesít Európában – Orbán maga, vagy Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter? Orbán szerint „sajnos a baloldal nem mond igazat”, mert a Covid19-cel összefüggésbe hozott halálesetek számában a számítás nem valós, Magyarország az Európai összevetésben hátulról a 9. helyen szerepel. „Erről tudunk nyilatkozni, hazugságokról pedig nem” – mondta.

„Önöknek már semmi sem szent!?” címmel tett fel kérdést Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek. Arra emlékeztette a kormányt, hogy az alaptörvény értelmében a kormány, illetve az állam nem jogosult dönteni tudományos, orvosi kérdésekben, és mindezek alapján megkérdőjelezte a kormány hétvégi adatközlését, amely különbséget kívánt tenni bizonyos vakcinák hatékonyságát illetően, szemben más, elsősorban keleti vakcinákkal szemben.

A miniszter helyett Rétvári Bence válaszolt, aki oltásellenesnek tartott ellenzéki nyilatkozatokat olvasott fel, szerinte az ellenzék folyamatosan, minden irányból támadja a vakcinákat, ugyanis az ellenzék csak abból remél politikai hasznot, hogy a járvány elhúzódik. Rétvári szerint a kormány táblázata egyszerűen a tények összegyűjtése, „minden sora valós, senki sem tudja cáfolni”

Fociról is kérdezték Orbánt

Steinmetz Ádám, a Jobbik képviselője fociról kérdezte Orbánt. Szerinte a taopénzek története nem sikertörténet, hanem rémtörténet. A magyar bajnokság játékosainak 60 százaléka már légiós – mondta Steinmetz. Szerinte a nagy pénz, kis foci nem tetszik az embereknek. Helyette az egészségügyre kellene költeni a pénzt.

Orbán szerint egyetlen sportág esetében sem visel semmilyen felelősséget semmilyen kormány vagy képviselő a csapatok eredményességéért. A sportágak szakmai döntéseiért ugyanis a sportági szakszövetségek viselik a felelősséget. Az olimpia után majd leülnek egyeztetni a szakszövetségekkel, a cél az, hogy minél több fiatal sportoljon Magyarországon.

Steinmetz szerint a sok pénz nem segítette a labdarúgást, hanem megrontotta azt. Félő, hogy a labdarúgást szerető társadalomból labdarúgást ellenző lesz – mondta. Orbán azt mondta, az az általános szakmai álláspont, hogy a kormány ne lépjen közvetlen támogatási kapcsolatba a sportklubokkal, hanem a sportági szakszövetségeket támogassa. Ezen a rendszeren nem érdemes változtatni Orbán szerint.

Jakab nekiment Deutschnak is

Az azonnali kérdések óráját megelőzően a hétfői ülés első blokkjában, napirend előtti felszólalásában Jakab Péter a „hosszú hajú ficsúr”, Deutsch Tamás telexes interjúja miatt ment neki az urizáló, „a szavazóink pénzéből utazgató” NER-elitnek. A többi ellenzéki felszólalás főként a járványról és Orbán söréről szólt.

Kocsis Máté napirend előtti felszólalásában pedig egyperces felállást kért, az elhunytak mellé odavette a járvány ellen küzdő orvosokat, ápolókat, rendőröket, katonákat is, és így már nem megemlékezést, hanem elismerést említett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!