Márki-Zay Péter: A számok azt mutatják, nem nekem kell visszalépnem

2021. október 6. – 11:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökre eldől, visszalép-e Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztás második fordulója előtt, erről a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszélt az ATV reggeli műsorában.

Az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze.

Karácsony és Márki-Zay pénteken kezdtek el tárgyalni a lehetséges együttműködésükről, hétfőn pedig már több fontos részletkérdésben is megegyeztek. Megállapodtak abban, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnök-helyettes-jelöltként kormányoznának, és közös előválasztási, majd választási kampányt folytatnak. Azt ugyanakkor még nem döntötték el, hogy melyikük lépjen vissza a másik javára, sőt, az is elképzelhető, hogy mindhárman versenyben maradnak.

A hódmezővásárhelyi polgármester az ATV szerda reggeli műsorában arról is beszélt, hogy több felmérés is készült az esélyekről az elmúlt napokban. Szerinte nem mindegyik kutatás tűnik megbízhatónak, de ő a Mediánnak hisz, amely szerint Dobrev Klára 37, Márki-Zay Péter 33, Karácsony Gergely pedig 24 százalékon áll. Pár nappal korábban a Publicus Intézet felmérése ugyanakkor még azt mutatta, Karácsonynak nagyobb esélye van legyőzni a DK miniszterelnök-jelöltjét, mint Márki-Zaynak.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke is rendelt egy kutatást a Závecztől, ezek alapján pedig úgy látja, jelen pillanatban Dobrev Klára után ő áll a második helyen, azaz beelőzte a főpolgármestert. Azt is mondta, a tárgyalások során figyelembe fogják venni ezeket az adatokat is, de közösen kell dönteniük Karácsonnyal.

„A számok nagyon egyértelműen azt mondják, hogy nem nekem kell visszalépnem”

– jelentette ki Márki-Zay. Még szerdán is tárgyalnak az MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltjével, és várhatóan csütörtökön jelentik be, hogy mire jutottak.

Karácsony azt nyilatkozta a Telexnek a vasárnapi kampányrendezvénye után, hogy maximum akkor lépne vissza, ha elütné a villamos. A néhány órával később megrendezett nagygyűlésén Márki-Zay pedig úgy fogalmazott, ő tudná megszólítani a legtöbb embert, de kész félrerántani a kormányt, ha Karácsony hiúsági kérdést csinál a jelöltségből. Ezt megismételte kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is, de továbbra is azt állítja, neki van a legnagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort.

Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!