Márki-Zay a visszalépésről: Nem csinálok hiúsági kérdést a jelöltségből

2021. október 3. – 17:37

frissítve

Márki-Zay a visszalépésről: Nem csinálok hiúsági kérdést a jelöltségből
Márki-Zay Péter és támogatói a vasárnapi kampánygyűlésen – Fotó: Német Tamás / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint ő tudná megszólítani a legtöbb embert az előválasztás második fordulójában, de ha Karácsony Gergely hiúsági kérdést csinál a jelöltségből, akkor félre rántja a kormányt. Márki-Zay beszédében kritizálta az ellenzéki előválasztást, és Karácsonynak is odaszúrt többször a kampánya miatt. A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje szerint a DK-s szavazóknak sem érdeke, hogy Dobrev Klára legyen Orbán kihívója 2022-ben.

Néhány órával azután, hogy Karácsony Gergely az Európa Hajón tartott kampányrendezvényén megerősítette, hogy nem fog visszalépni Márki-Zay Péter javára az előválasztás második fordulójában, a hódmezővásárhelyi polgármester is kiállt szimpatizánsai elé a Fővám térre szervezett „kormányváltó gyűlésen”.

A több száz fős tömeg előtt arról beszélt a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője és miniszterelnök-jelöltje, hogy az előválasztás megmutatta, hány tisztességes ember vesz részt a politika, jelöltként vagy aktivistaként. Sikernek tartja, hogy új emberek tűntek fel a színen, a momentumos Orosz Annát és Tóth Endrét, a párbeszédes Tordai Bencét és a Momentum által támogatott Hadházy Ákost említette. Zugló példája azt mutatja, hogy „Magyarország 80 százaléka elutasítja a bármilyen színű korrupciót, az ellenzéki korrupciót is.” Mindig is úgy gondolta, hogy először az ellenzéket kell megtisztítani, csak utána lehet leváltani a kormányt, az ellenzékváltás sikere, hogy most a színpadon állhat. Anno azért nem állt be mögé a Jobbik és a Momentum, mert féltek tőle mint civil jelölttől.

Felemlegette, hogy kevesebbe került a kampánya, mint amennyit Karácsony csak Facebook-hirdetésekre költött az utolsó héten. Arra is kitért, hogy az ő rendezvényén többen voltak, mint Karácsonyén.

„Ne lépj vissza! Ne lépj vissza” – skandálta erre a tömeg.

Márki-Zay szerint a bizonytalanok meggyőzésére neki és a civileknek van a legnagyobb esélye. Úgy számolta, hogy a jobbikosokkal és a momentumosokkal együtt rá szavaztak a legtöbben az első fordulóban. Karácsony mellett szól, hogy ő áll középen az ellenzéki tábor és a Fidesz között. Igazat adott neki abban, támogatói nagy eséllyel Dobrevre szavaznának a második fordulóban. Ez nagy kockázat, ezt fogják mérlegelni, amikor döntenek a visszalépésről, kutatásokat is készítenek. „Rajtam nem fog száradni a Dobrev-győzelem, és Orbán újabb négy éve.”

Meggyőződése, hogy ő tudná a legtöbb embert megszólítani, de ha Karácsony hiúsági kérdést csinál a jelöltségből, akkor nem fog részt venni ebben „a chicken game-ben”, és „félre fogja rántani a kormányt.”

Államférfiúi felelősségük, hogy jól döntsenek a visszalépésről. A következő napokban meg kell győzni Karácsonyt, hogy lépjen vissza. Nagy eredménynek tartja, hogy Karácsony kifarolt Tóth Csaba mögül, és támogatja az euró bevezetését – utóbbi volt Márki-Zay egyik feltétele a visszalépéshez.

Márki-Zay Péter kampányeseménye – Fotó: Német Tamás / Telex
Márki-Zay Péter kampányeseménye – Fotó: Német Tamás / Telex
Márki-Zay Péter kampányeseménye – Fotó: Német Tamás / Telex
Márki-Zay Péter kampányeseménye – Fotó: Német Tamás / Telex

Az Orbán-kormány teljesítménye csapnivaló, de az ellenzék és az ellenzéki sajtó sem tett meg mindent, hogy a lakossághoz eljusson, milyen sokan haltak meg a koronavírus-járványban, mennyi pénzt loptak el a lélegeztetőgépekkel és a vakcinabeszerzésekkel, magyarázta Márki-Zayt. Valódi rendszerváltás és igazi elszámoltatás kell, jelentette ki.

Az előválasztáson szavazók új ellenzéket, új Magyarországot akarnak, mi vagyunk a többség, mondta, viszont a felsorolásból kihagyta a DK szavazóit. Kritizálta az előválasztást, amiért a civileket nem engedték elindulni, alig volt vita a jelöltek között, és csak egy forduló volt a 106 egyéni választókerületben. Arra kérte a DK-s szavazókat, hogy arra a jelöltre szavazzanak, aki a legnagyobb eséllyel tudja legyőzni Orbánt, hiszen nekik is ez az érdekük. „Itt van mellettem egy DK-s szavazó, akit már meggyőztem, még 100 ezret győzzünk meg”. Mindenkit arra buzdított, hogy szavazzon az előválasztás második fordulójában.

Itt meg tudja nézni, hányan vettek részt Márki-Zay Péter vasárnapi gyűlésén:

Márki-Zay beszéde előtt felolvasták Kőszeg Ferenc egykori országgyűlési politikus levelét, amiben arra kérte a hódmezővásárhelyi polgármestert, hogy ne lépjen vissza az előválasztás második fordulójában. A párbeszédes Szabó Tímea is felszólalt a rendezvényen, aki korábban Karácsony rendezvényén is jelen volt. (Márki-Zayék gyűlésen többször is elmondta, hogy neki Karácsony a jelöltje.) Hidat kell képezni az ellenzéki pártok táborai között, Karácsony és Márki-Zay támogatói között. Nem bűn, hogy ők ketten tárgyalnak és együttműködnek. Hogy lehet ezt a nagy tábort egyesíteni, ez a második forduló kérdése, mondta. Csak úgy lehet választást nyerni, ha nem térnek vissza a 2010 előtt hibákhoz, tette hozzá.

Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester is a felszólalók között volt, ő arról beszélt, hogy örül Karácsony és Márki-Zay megállapodásának, ugyanakkor óva intette az ellenzéki pártokat a sárdobálástól, egymás nemtelen támadásától. Nehéz döntés lesz, hogy ki lépjen vissza, de bízik abban, hogy Karácsonyék dűlőre jutnak a kérdésben. Bárki is megy tovább a második fordulóba, számíthat a támogatására, mondta.

Mi történt eddig az előválasztáson?

Korábban arról már megállapodott Karácsony és Márki-Zay, hogy szövetségesként folytatják a versengést, de abban még vita van köztük, hogy melyikük tudná nagyobb eséllyel legyőzni az első fordulót megnyerő Dobrev Klárát. Márki-Zay szerint a jobbikos és momentumos szavazók miatt neki lenne több esélye Dobrev ellen, míg Karácsony azzal érvel, hogy az ő visszalépése Dobrevnek kedvezne. Szinte biztosra vehető, hogy egyikük vissza fog lépni, hogy megakadályozza Dobrev győzelmét, mivel abban egyet értettek, hogy a DK jelöltjével nem lehet legyőzni Orbán Viktor az 2022-es választásokon. Ezt a Telex kérdésére is megerősítette Márki-Zay. Korábban azt nyilatkozta, hogy három feltétellel lépne vissza Karácsony javára.

Karácsony 168 396 szavazatot kapott az első fordulóban, körülbelül 45 ezerrel kevesebbet, mint Dobrev, Márki-Zay körülbelül ugyanennyivel maradt el a budapesti főpolgármestertől. Százalékosan így nézett ki a miniszterelnök-jelöltek versenyének végeredménye: Dobrev 34,8%, Karácsony 27,2%, Márki-Zay 20,4%. Mivel egyik jelölt sem érte el az 50 százalékot, így biztosan lesz második forduló, amit október 10-16. között rendeznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!