Kormányfőjelölti és kormányfőhelyettes-jelölti párosban folytatja Karácsony és Márki-Zay, de később dől el, ki kicsoda

2021. október 1. – 16:48

frissítve

Kormányfőjelölti és kormányfőhelyettes-jelölti párosban folytatja Karácsony és Márki-Zay, de később dől el, ki kicsoda
Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az együttműködésről tárgyalt pénteken Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely egy nappal az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyének első fordulóját lezáró eredményhirdetés után. Abban egyeztek meg, hogy Dobrev Klárát le kell győzni az előválasztás második fordulójában, mert szerintük vele 2022-ben nem lehet sikeres az ellenzék Orbán Viktor ellen. Arról nem döntöttek, hogy ki lép vissza, mert abban még nincs egyetértés, hogy melyikük visszalépése hozhatna többet a másiknak. Egy hét múlva dőlhet el, ki melyik pozíciót kapná.

Együtt megy tovább az ellenzéki előválasztás második és harmadik helyezettje a második fordulóba. Miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként, az azonban még nem dőlt el, hogy melyikük melyik pozíciót vállalná – erről még nem állapodott meg Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, akik 27 illetve 20 százalékot szereztek az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyében. Az előválasztás második fordulójában közösen próbálják meg legyőzni Dobrev Klárát, a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Egy hármas verseny esetén „nagyon nagy a kockázata annak”, hogy Dobrev lenne a közös miniszterelnök-jelölt, viszont neki van a legkisebb esélye annak, hogy Orbán kihívója legyen 2022-ben – mondta Márki-Zay Péter pénteki sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Karácsony Gergellyel.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a legnagyobb eséllyel rá szavaznának a második fordulóban a Jobbik és a Momentum szavazói, így ő mindenképp meg tudja szólítani ezt a réteget. „Nekünk ebben a versenyben az ország érdekében” egyet kell értenünk – mondta, jelezve, hogy saját visszalépése is elképzelhető.

„Sokan csalódottak lesznek, ha visszalépek, és sokan csalódottak lesznek, ha nem” – mondta Márki-Zay, hangsúlyozva, hogy elvtelen kompromisszumot nem fog kötni.

Miniszterelnök-helyettes és miniszterelnök

Döntés azért nincsen arról, hogy ki lép vissza, mert abban még nincs egyetértés, hogy melyikük visszalépése hozhatna többet a másiknak.

Ezt nagyjából egy hét alatt döntenék el, hiszen a második forduló közelít, bár annak pontos időpontja nem ismert. (A DK rövidebb második fordulót szeretne október 11-től. A többi párt október 9-től kezdené, így két hétvége is beleesne a bő egyhetes versengésbe.)

Frissítés: A Demokratikus Koalíció cikkünk megjelenése után jelezte, hogy ezzel a fenti, zárójeles mondattal szemben „az ellenzéki szövetség állapodott meg a 7 napos 2. fordulóban, és nem igaz az sem, hogy a DK október 11-től szeretné kezdeni a szavazást”.

Márki-Zay szerint az összefogás szükséges, de nem elégséges lépés a győzelemhez, megfelelő programegyeztetés is kell.

A sajtótájékoztatón felmerült, mi lesz a Fidesz-többséggel elfogadott alaptörvény sorsa a választások után. Márki-Zay szerint már az első naptól fogva érvénytelen lesz Polt Péter legfőbb ügyész kinevezése és a médiatanácsé is. Az érvelés szerint maga az alaptörvény alkotmányellenes, ennélfogva nem arról van szó, hogy kétharmados törvényt írnának felül feles törvénnyel, hanem arról, hogy maga a fideszes alaptörvényt komolyan véve jelenthető ki, hogy a kormány a hatalom kizárólagosságára törekedett, ami épp az alaptörvény alapján is alkotmányellenes. Elmondása szerint erről Karácsonynak más álláspontja van, ami jelzi, hogy van még egyeztetnivalójuk a részletekben.

Az ellentéteket azonban Márki-Zay szerint semmiképp sem szabad letagadni.

„De meg kell nyernünk a választást, és én attól félek, hogy az eddigi ellenzéki teljesítménnyel nem lehet. Ebben fogok segíteni Karácsony Gergelynek.”

Abban, hogy milyen pozíciót vállalna, Márki-Zay „nem akart előreszaladni”, de a gazdasági tér és a roma felzárkóztatási program sem idegen tőle.

Annak örült, hogy „felkerült a Fidesz radarjára”, miután a legújabb kormánypárti hirdetésekben ő már megkapta a „statiszta” jelzőt. (Karácsony „Gyurcsány balfék haverja”, Dobrev, kézenfekvően, „Gyurcsány felesége”.) Márki-Zay szerint vele nem tud mit kezdeni a Fidesz. Azt nem hiszi, hogy statiszta lenne, akkor sem, ha végül Karácsony Gergely mögé állna be kormányfőhelyettes-jelöltként az ellenzéki előválasztáson.

Ritkán szavaznak 125 ezren egy statisztára – jegyezte meg.

Márki-Zay kulcsszereplő lett

Márki-Zay Péter kulcsszereplője lett az ellenzéki előválasztásnak, akinek 20 százalékos eredménye megkerülhetetlen lett az összellenzéki kormányfőjelöltről döntő második fordulóban. A Mindenki Magyarország Mozgalmát vezető hódmezővásárhelyi polgármester előzetesen nem zárta ki a visszalépés lehetőségét Karácsony javára, igaz, éppúgy azt sem, hogy a főpolgármester visszalépése is felmerülhet.

A Fidesz közeléből indult, konzervatív, hétgyermekes politikus korábban is elmondta, hogy ő olyan konszenzusos jelölt, aki a legszélesebb választói réteget tudja megszólítani, a megújulást képviselve, így több esélye lenne a tavaszi országgyűlési választáson a Fidesszel szemben, mint Dobrevnek, de akár Karácsonynak is.

Az ellenzéki előválasztás 10 fontos tanulságáról itt olvashatja elemzésünket.

Közben a DK már elkezdte második fordulós kampányát, előbb Czeglédy Csaba szállt bele Karácsonyba – aki szerint a főpolgármester „rendkívül nagy arccal indult” – majd a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc vonta kérdőre az MSZP–Párbeszéd jelöltjét, mondván, ez a tény furcsa megvilágításba helyezi Karácsony megnyilatkozásait a 2010 előtti időszakkal kapcsolatban. Dobrev egyébként csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy részéről nincs tárgyalás senkivel a visszalépésekről, „megy előre”, nem érdeklik „a hatalomtechikai megoldások”, mert „a választás nem erről szól.”

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az ATV stúdiójában – Fotó: Bődey János / Telex
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az ATV stúdiójában – Fotó: Bődey János / Telex

Visszalépés vagy visszaléptetés

Közben Márki-Zay is árnyalta a Karácsonnyal való szövetségkötés képét. Csütörtökön a Partizánnak adott interjújában már jobban odaszúrt neki, mondván a főpolgármester mögött olyan pénzügyi támogatás és infrastruktúra volt, amellyel jobb eredményt is el lehetett volna érni, és ez neki sikerült volna.

Karácsony viszont nem sokkal korábban szintén a Partizánban azt mondta: az ő visszalépésével nem Márki-Zay, hanem inkább Dobrev esélyei nőnének, így Márki-Zay visszalépését tartotta reálisabbnak, megjegyezve, hogy az MMM vezetőjét – aki egyébként egyéni képviselőként Karácsony pártja, a Párbeszéd frakciójába ülne be – akár miniszterelnök-helyettesként is szívesen látná a kormányában, szeretné, ha a jobbkeze lenne.

Ezután ültek le a konkrét számok ismeretében pénteken tárgyalni, ami után az MMM a Kossuth tér közelében tartott sajtótájékoztatót, amelyet a szervezet azzal hirdetett meg, hogy az MMM „11 képviselőjelöltje nyert, miniszterelnök-jelöltünk pedig harmadik helyen végzett, ezzel és a számos civillel, aki csatlakozott mozgalmunkhoz a harmadik legnagyobb politikai szervezet lettünk. ”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!