Gyurcsány és Czeglédy már neki is mentek Karácsonynak; jön a második forduló

2021. október 1. – 13:01

frissítve

Gyurcsány és Czeglédy már neki is mentek Karácsonynak; jön a második forduló
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy meglett a végeredménye a miniszterelnök-jelölti versenynek az ellenzéki előválasztás első fordulójában, a DK is belevetette magát ezerrel a második forduló kampányába: péntek délelőtt Czeglédy Csaba szállt bele Karácsonyba, délben pedig Gyurcsány Ferenc csatlakozott egy Facebook-poszttal.

Az országos előválasztás első fordulóját Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje nyerte. A legtöbb pénzből kampányoló Karácsony Gergely, aki sofőr nélkül még Szombathelyre sem találna el magától, jócskán lemaradva csupán a második helyen végzett, vidéken csúfosan leszerepelt

– írta ki a DK-s Czeglédy Csaba. Sőt, szerepelt még egy „rendkívül nagy arccal induló” jelző is Karácsony kampányolása előtt, amit később törölt a posztból.

Az előválasztáson a miniszterelnök-jelöltek versenyének első fordulóját, mint megírtuk, Dobrev nyerte, mögötte 7 százalékkal lemaradva Karácsony lett a második, és Márki-Zay Péter a harmadik.

Czeglédy a posztjában azt írja, Márki-Zay jó szereplése megérdemelt, míg Karácsonnyal kapcsolatban megjegyzi: csak azért erőltette, hogy két fordulós legyen a miniszterelnök-jelölti előválasztás, „nehogy véletlenül Dobrev Klára nyerjen, amikor még 5-6 jelölt versenyez”. Szerinte az volt a szabály, hogy a választók döntsenek a három továbbjutó közül, de Karácsony most ezt is felrúgja, amikor visszalépésekben gondolkodik (abban, hogy Márki-Zay lépjen vissza az ő javára).

„Úgy akarja csűrni-csavarni, hogy a végén ő nyerjen, mert azt hiszi, hogy ez jár neki. Ne vegye el az érdemi választás lehetőségét a kormányváltást akaró választóktól!”

– írta ki Czeglédy.

Csak pár óra telt el, amikor megjelent Gyurcsány Ferenc is, a DK elnöke. Friss Facebook-posztjában azt írja:

Karácsony miniszterelnök-jelölt szerint megosztott az ellenzék. Szerinte a 2010 előtti időszakhoz való viszony oszt meg bennünket. Tényleg? Akkor kérdezem:
Ki szakított az MSZP-vel és alapított új pártot 2010 után?
Ki szövetkezett az MSZP-vel és fogadja el annak támogatását 2010 után különböző posztokra jelentkezve?
Szóval?

Friss: Karácsony Gergely stábja a 444-hu megkeresésére azt mondta, hogy nem szeretnének most a DK-s politikusok kijelentéseivel foglalkozni, mert egyelőre a Márki-Zay Péterrel folytatott tárgyalás a legfontosabb, erre fókuszálnak.

Ahogy azt megírtuk, Karácsony és Márki-Zay tárgyalnak ugyan a visszalépésekről, de előtte még jól odaszúrtak egymásnak. A Partizán csütörtök esti műsorában Karácsony Gergely, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter is vendég volt. Gulyás Márton nemcsak az előválasztási eredményekről kérdezte a miniszterelnök-jelölteket, hanem az egymás javára történő esetleges visszalépések lehetőségéről is. Mindhárman hajlanak valamiféle kompromisszumra, de még semmi nem dőlt el, valószínűleg kell néhány nap, hogy tisztuljanak az erőviszonyok.

Márki-Zay egyébként három feltételt szabott ahhoz, hogy visszalépjen Karácsony javára, ezekre Gulyás Márton reagáltatta is a főpolgármestert:

  • Karácsony szerint felelőtlenség túl nagyokat ígérgetni az elszámoltatás terén, mert mindig mindenki hatalmasakat ígérgetett, de soha nem sikerült komoly eredményeket elérni.
  • Egy másik feltétellel, az euró bevezetésével kapcsolatban Karácsony azt mondta, hogy a Fidesz által okozott hatalmas költségvetési hiány miatt nem hiszi, hogy nagyon hamar bevezethető, de hosszabb távon nincs ellenére.
  • Az egy esetleges ellenzéki kormány kezét brutálisan megkötő, Fidesz által hozott kétharmados törvényekkel kapcsolatban Karácsony azt mondta, a következő kormány nem esküdhet fel az Alaptörvényre, ebben biztos a főpolgármester. Azt viszont nem gondolja, hogy sima feles törvényekkel felül lehetne írni a kétharmados törvényeket, szerinte erre nincs lehetőség, például ezeket egyszerűen nem írná alá a fideszes kötődésű köztársasági elnök sem.

De minden olyan megoldás elfogadható, ami az Európai Bíróság számára elfogadható, tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!