Három feltételt szabott Márki-Zay ahhoz, hogy visszalépjen Karácsony javára

2021. szeptember 30. – 16:33

frissítve

Három feltételt szabott Márki-Zay ahhoz, hogy visszalépjen Karácsony javára
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az ATV stúdiójában 2021. szeptember 12-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A végeredményhez közeledve is tartja 20 százalékos arányával a harmadik helyét Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyében. A hódmezővásárhelyi polgármester állásfoglalása így döntő hatással lehet arra, ki nyeri meg a második fordulót.

Az elsőt ugyanis a csütörtök 4 órai állás szerint Dobrev Klára nyeri – egyelőre 33,9 százalékon áll Karácsony 28,9 százalékával szemben –, ám Márki-Zay és Karácsony összesített eredménye megközelíti az ötven százalékot.

„Karácsony Gergellyel abban egyetértünk, hogy Klárának lenne a legnehezebb ezt az Orbán Viktor elleni meccset megnyerni”, így együttműködésre van szükség már a második fordulóban is – mondta csütörtök reggel a Spirit FM-nek.

Dobrev mögött „elkötelezett, de szűk tábor” áll, ami „Orbán hárommilliós táborával szemben” nem lenne elég – vélte Márki-Zay. „Kérdés az, hogy ki tudja hozni a többit” – mondta az ellenzéki előválasztás harmadik helyezettje.

Matricák és kitűzők Márki-Zay Péter ellenzéki előválasztási eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex
Matricák és kitűzők Márki-Zay Péter ellenzéki előválasztási eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

Ő maga egy évvel ezelőtt a Momentum és a Jobbik támogatását elnyerve akart indulni, független jelöltként, a két párt azonban saját jelöltet akart indítani: a Momentum elnöke, Fekete-Győr András ötödik lett, de a helyezésnél aggasztóbb, hogy 3 százalék körüli eredménye messze alacsonyabb a párt támogatottságánál. Mégis a legnagyobb vesztesnek a Jobbik elnöke, Jakab Péter tűnik, aki 12 százalékos eredményével kiszorult a második fordulóból.

A Fidesztől indult, konzervatív, hétgyermekes Márki-Zay szerint legnagyobb eséllyel rá szavaznának a Momentum és a Jobbik támogatói is. „Hogy a második fordulóban a pártok mögém állnak-e, azt nem tudom, de hogy a szavazóik a legnagyobb eséllyel engem támogatnak, abban biztos vagyok.”

Orbán ellen kell készülni

Márki-Zay nem hisz abban, hogy Dobrev esélyes Orbán ellen. Nem véletlenül inkább Karácsonyt támadta a Fidesz – hívta fel a figyelmet a polgármester, aki szerint a DK jelöltje a kormánypártnak „nagyon jó jelölt” lenne.

A visszalépés kérdése így mindenképpen felmerül Karácsony és Márki-Zay között a második fordulóra. „A lelkiismeretemen nem száradhat, hogy Orbán Viktor maradjon a miniszterelnök.”

Három feltétel

A visszalépés azonban nemcsak mennyiségi, hanem programbeli kérdés is. Márki-Zay elismerte, hogy vannak bizonyos kérdések, amelyekben Dobrevvel inkább egyetértenek:

  • az euró mielőbbi bevezetése;
  • az elszámoltatás;
  • az alaptörvény közjogi értelemben vett érvénytelenségének kimondása.

A második kérdésben ugyanakkor Márki-Zay szerint ő hitelesebb képviselő, mint Dobrev, már csak azért is, mert a 2010 előtti időszak miatti elszámoltatás is elmaradt, amire szerinte szintén szükség van.

Dobrev Klára érkezik az RTL Klub által rendezett előválasztási miniszterelnök-jelölti vitára a televízió stúdiójába 2021 szeptember 24-én. – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Dobrev Klára érkezik az RTL Klub által rendezett előválasztási miniszterelnök-jelölti vitára a televízió stúdiójába 2021 szeptember 24-én. – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Az alaptörvény érvénytelenségének kimondása a kétharmados törvények kétharmad nélküli, feles többségű leépítését is jelentené, amit Dobrev is hangoztat, Karácsony azonban óvatosabban fogalmaz ebben a kérdésben.

Márpedig, véli Márki-Zay, csak ebben az esetben lehet lemondatni Polt Péter legfőbb ügyészt, a közvagyonnal felduzzasztott alapítványok kuratóriumait és a médiatanácsot. „Enélkül nincs rendszerváltás Magyarországon” – mondta a politikus, aki szerint ha ezek mellé a feltételek mellé nem áll oda határozottan Karácsony, akkor nem számíthat arra, hogy Márki-Zay visszalép a javára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!