Dobrev: Nem lesz tárgyalás a visszalépésekről

2021. szeptember 30. – 20:23

frissítve

Dobrev: Nem lesz tárgyalás a visszalépésekről
Dobrev Klára az ellenzéki előválasztás első fordulójának eredményeiről tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Első sajtótájékoztatóját tartotta Dobrev Klára azután, hogy biztossá vált győzelme az ellenzéki előválasztás miniszterelnökjelölti versenyének első fordulójában. Az előválasztás eddigi történéseit itt követheti vissza.

Az este nyolckor aktuális állás alapján

  • Dobrev 34,4 százalékot,
  • Karácsony: 27,6 százalékot,
  • Márky-Zay: 20,3 százalékot,
  • Jakab: 13,7 százalékot
  • Fekete-Győr 3,4 százalékot ért el az első fordulóban.
  • Ennek alapján a második fordulóra Dobrev, Karácsony és Márki-Zay jogosult.

A Telex élőben közvetítette a DK jelöltjének sajtótájékoztatóját.

„Szeretnék felkonferálni egy embert, aki nélkül ez a kampány nem sikerült volna ilyen jól. Éjt nappallá téve dolgozott velünk, hogy a jelöltjeink mindenhol megnyerjék a választást. A DK a legszervezettebb, és készen áll, nemcsak az ellenzéki előválasztásra, hanem az azt következő 22-es választásra és a kormányzásra is” – így nem Dobrev Klárát, hanem a párt alelnökét, kampányfőnökét, Molnár Csabát konferálták fel először a sajtótájékoztatón, amelynek hangulatáról helyszíni tudósítónk azt mondta: „Euforikus, tapsokkal és huhogásokkal kísért állandó ováció zajlott a sajtótájékoztató alatt, mintha már a '22-es országgyűlési választást nyerték volna meg.”

„Még zajlik a szavazatszámlálás, még néhány egyéni körzet végleges eredményét nem tudjuk” – mondta a DK kampányfőnöke, aki szerint az már így is elmondható, hogy „Magyarország első előválasztását a Demokratikus Koalíció megnyerte. A győztesek győzelme megkérdőjelezhetetlen, a győztesek öröme pedig jogos” – mondta Molnár, felidézve, hogy az előrejelzések arról szóltak, hogy 350 ezres részvétel felett a DK-nak már kevés esélye lenne a győzelemre. A párt azonban erre rácáfolt, hiszen 630 ezres részvétel mellett is a legtöbb szavazatot kapta: A 106 közül 90 körzet eredménye ismert, ebből 31 helyen győztek a DK egyéni képviselői, ezzel az első helyen végeztek az ellenzéki előválasztáson – mondta Molnár.

„Egy valaki múlta felül a DK-t” – mondta Molnár: ez a párt kormányfőjelöltje, Dobrev Klára, aki a legtöbb körzetben elsőként futott be az öt miniszterelnökjelölt-jelölt versenyében.

„Karácsony Gergely megnyerte azt a várost, amelyet főpolgármesterként vezet, és ezért gratulálunk neki. Márki-Zay Péter megnyerte azt a várost, amelyet polgármesterként vezet, és ezért gratulálunk neki” – szúrt oda Molnár a két ellenfélnek, aki szintén bejutott a második fordulóba. „Mindenütt máshol Dobrev nyert” – mondta Molnár, megjegyezve, hogy Dobrev a körzetek 88 százalékában futott be elsőként.

„Választást vidékről lehet nyerni” – ismételte meg Molnár azt a mondatot, amelyet Jakab Péter, a Jobbik elnöke is kimondott, amikor saját negyedik helyéről számolt be, amellyel meglepetésre elesett a lehetőségtől, hogy bejusson a második fordulóba.

Molnár után sem a már színpadon álló Dobrev szólalt fel, hanem a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a sajtótájékoztatón – Fotó: Huszti István / Telex
Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a sajtótájékoztatón – Fotó: Huszti István / Telex

„Hosszú volt ez az út, létezésünk egyszerű elismerésétől kezdve a mai napig” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki tíz éve hozta létre az MSZP-vel való szakítása után a Demokratikus Koalíciót.

„Ez a párt tudta, hogy hazafias és egyszerre európai politikát akar csinálni. Ez a párt nagy-nagy meggyőződéssel áll ki embereiért, tagjaiért, vezetőiért. Csak akkor hiheti rólunk az ország, hogy mindenkire vigyázni fogunk, ha magunkra is vigyázunk” – mondta Gyurcsány.

A DK születésétől fogva abban hisz, hogy sokfajta demokratikus és hazafias irányzat együttműködése adhatja meg a választ a Fidesz politikájára – mondta Gyurcsány, aki szerint „a jelölt asszony” képes integrálni ezeket az irányzatokat, mert zöld, modern, hazafias és „régi vágású szocdem is”. A DK a közepén áll ennek az ellenzéki összefogásnak, amelyet reményei szerint áprilisban is Dobrev Klára fog vezetni.

Dobrev először a 630 ezer résztvevőnek köszönte meg a választási eredményt.

„Van több mint 600 ezer olyan európai magyar demokratánk, aki hajlandó és kész is tenni azért, hogy hazánk újra egy európai, demokratikus köztársaság legyen” – mondta Dobrev, szembeállítva azt a Fidesz sokmiliárdos médiagépezetével és azokkal, akik „pártkatonaként” állnak ki a kormánypárt mellett.

Köszönet a női győzteseknek

„Mindenkire szükségünk van áprilisban” – üzente Dobrev azoknak is, akik a DK jelöltjeiként ezúttal nem nyertek.

„Abban az országban, ahol a miniszterelnök szerint a politika nem nőknek való, nagy bátorságot és erőt ad” a női jelöltek győzelme. Dobrev itt nem csak a DK jelöltjeire, hanem az ellenzéki előválasztás minden női győztesére gondolt, név szerint felolvasva őket. Reményei szerint 2026-ban már kétszer ennyien lesznek.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A DK kormányfőjelöltje köszönetet mondott a miniszterelnök-jelöltségért versengő Jakab Péternek, Fekete-Győr Andrásnak és a második fordulóba bejutó Márki-Zay Péternek és Karácsony Gergelynek.

A változás elkezdődött

„Készülünk a második fordulóra. Ez nagyon fog hasonlítani arra, amit az elmúlt hónapokban csináltunk” – mondta Dobrev, utalva arra, hogy az országot kell járni továbbra is. A győzelem után pedig háromszoros erővel kell ezt tenni.

Az első fordulóban 20 ezer kilométer van Dobrevék mögött, szerinte a második fordulóra „lesz az százezer is”.

Dobrev azzal zárta, hogy a cél az, hogy áprilisban, a választás után, a Fideszt legyőzve „elmondhassunk hogy egy európai, demokratikus, magyar köztársaságban élünk”.

Újságírói kérdések: Dobrev nem ajándék a Fidesznek?

„Én az országgal foglalkozom” – kezdte válaszát a kérdésre, amely szerint Márki-Zay azt mondta, Dobrev – háta mögött Gyurcsány Ferenccel – jól jön a Fidesznek ahhoz, hogy nagyobb eséllyel megnyerje a kormánypárt a 2022-es választást.

A visszalépésekről való tárgyalásokban nem gondolkodik. „Nem lesznek tárgyalások. Nem erről szól a választás.”

Arról, hogy mikor lesz a második forduló, a DK-nak nincs információja – ez technikai kérdés is, mondta Molnár Csaba. (A többi párt későbbre tenné a második fordulót, azt is szeretné, ha két hétvége esne bele, a DK gyorsabb és rövidebb fordulóban gondolkodik a korábban elhangzottak alapján.)

„Azért szerveztük meg az ellenzéki előválasztást, mert tudjuk, hogy akik részt vesznek rajta, azok bölcsek: nemcsak Orbán kormányát akarják leváltani, hanem rendszerváltást is akarnak” – a 630 ezer résztvevő hatalmas megerősítés – jelentette ki Dobrev. „Én megyek előre, nem akarok hatalomtechnikai megoldásokban gondolkodni” – mondta Dobrev.

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje – Fotó: Huszti István / Telex
Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje – Fotó: Huszti István / Telex

Kérdésként felvetődött, hogy nem gondolják-e a DK-ban, hogy a Fidesz szavazói esetleg részt vehettek az előválasztáson annak érdekében, hogy Dobrevet segítsék győzelemre, mert ő kényelmes jelölt a Fidesznek.

Molnár Csaba vállalta a válasz megadását: ez „hülyeség”.

Dobrev szerint látva a választók kígyózó sorait az országban, ez nem vetődik fel, de nem ismételte meg Molnár Csaba egyszavas válaszát.

A DK nagy külső hazai és külföldi támogatók nélkül vezette le a kampányt, itt nem a pénz ereje győzött. „Nekünk kizárólag a saját kis pénzünk volt, ami a DK-nak törvényesen rendelkezésére áll” – mondta a DK kampányfőnöke a sajtótájékoztató végén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!