Együtt indulna az előválasztáson Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter

2021. október 4. – 17:17

frissítve

Együtt indulna az előválasztáson Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Azt még nem döntötték el, melyikük legyen a miniszterelnök-jelölt, több más részletkérdésben viszont egyezségre jutott az ellenzéki előválasztás második fordulójába jutott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhelyen tárgyaltak hétfőn a jövőbeli együttműködésükről, a bő négyórás egyeztetés után pedig kiálltak a sajtó elé egy rövid nyilatkozatra.

„Az ellenzéki előválasztáson két olyan jelölt indult, aki már legyőzte a Fideszt, és aki tudott már ezeknek a pártoknak az élén kormányozni, ezért nagyon sok mindenben közös a gondolkodásunk” – kezdte Karácsony Gergely. Olyan politikai ajánlatot szeretnének nyújtani közösen, fogalmazott, ami a jobbközép és balközép gondolkodású embereknek is elfogadható.

Egymás mellett szerepelne a nevük a szavazólapon

Garanciát adnának a szavazóknak, hogy kormányzás esetén megvalósulnak a programpontjaik és azok az erkölcsi, illetve politikai célok, amiket fontosnak tartanak. A garancia az lesz Karácsony szerint, hogy elhatározták, az előválasztási és országgyűlési kampányt, valamint a kormányzást is megosztják egymás között Márki-Zay Péterrel.

Arról azonban még nem döntöttek, hogy ki lépjen vissza a másik javára, azaz ki legyen kettejük közül a miniszterelnök-jelölt és ki a -helyettes.

Úgy fognak indulni a második fordulóban, mint egy politikai szövetség két egyenrangú fele – mondta Karácsony. Épp ezért azt kérik az Országos Előválasztási Bizottságtól, hogy mindkettejük neve szerepeljen a szavazólapon a második fordulóban, de ne egymás alatt, hanem egymás mellett, mint egységes ajánlatot tevő két miniszterelnök-jelölt.

Karácsony arról is beszélt, hogy 2022 után szeretnének együtt kormányozni, egyikük a miniszterelnök lesz, másikuk pedig a kormány második embere.

A kölcsönös garanciát pedig azzal biztosítanák, hogy a két szereplő között egyetértési jogot tartanának fenn, azaz mindenben közösen döntenének.

Olyan kormányzati struktúrát alakítanának ki a szövetséges hat párttal, amelyben mindketten megkerülhetetlenek lesznek.

Abban is megállapodtak a hétfői tárgyaláson, hogy közös minimumprogramot hoznak létre – ami nem ellentétes a hat párt által létrehozott közös programmal, – de közös kormányzásuk legfontosabb pilléreit tartalmazza. Azt ígérték, hogy a következő 24 órában egyeztetnek még ennek részleteiről, majd írásba is foglalják.

Hadházy Ákos vezetésével új elszámoltatási szervezetet állítanának fel

Létrehoznának egy közjogi tanácsadó testületet Magyarország vezető alkotmányjogászaival, akik segíteni fogják őket abban, hogy helyreállítsák az alkotmányosságot Magyarországon. Ezzel Márki-Zay Péter szerint garantálnák, hogy „soha többé ne lehessen a demokráciát Magyarországon kisiklatni, mint Orbán Viktor tette 2010 után” és ne lehessen diktatúrát kiépíteni.

Az a cél a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője szerint, hogy Magyarország egy valódi demokratikus jogállam legyen az Európai Unión belül.

„Megértettük, hogy csak együtt tudunk előválasztást és választást nyerni”

– jelentette ki Márki-Zay, majd arról beszélt, hogy Karácsonnyal ők nemcsak azt a 47 százalékot képviselik, akik az első fordulóban rájuk szavaztak, hanem ugyanúgy a Jobbik és a Momentum szavazóit, de várják a DK-sokat is. Mint fogalmazott, garanciát adnak Dobrev Klára szavazóinak, hogy lesz elszámoltatás, Polt Péter nem maradhat a helyén, és helyreállítják a sajtószabadságot.

Több más fontos részletkérdésben is megállapodtak a hétfői tárgyaláson – folytatta az MMM miniszterelnök-jelöltje.

Ilyen például egy Hadházy Ákos által vezetett elszámoltatási szervezet létrehozása, amely a 2010 előtti korrupciós ügyeket is feltárná.

Márki-Zay állítja, Hadházy személye garancia az elszámoltatás hitelességére.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Megegyeztek továbbá abban is Karácsonnyal, hogy megtartják a családtámogatási és családi adórendszert. Ezen felül a nemzetpolitika is fontos lesz a szövetségüknek. Márki-Zay azt szeretné, hogy soha többé ne fordulhasson olyan elő, hogy kormányzati támogatással utasítsák el a határon túli magyarok bármilyen jogát.

Felmerült az is kettejük között, hogy skandináv mintára 2+2 évben megosztanák a miniszterelnöki posztot, de Magyarországon erre még nem volt precedens – mondta Márki-Zay.

Abban viszont már most megállapodtak, hogy konszenzus nélkül nem lesz döntés az új kormányban.

Újságírói kérdésekre nem volt lehetőség a sajtónyilatkozat végén, Karácsony Gergely beszállt az autójába, és Budapestre indult.

Pénteken kezdték a tárgyalásokat

Az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay, aki a szavazatok 20 százalékát zsebelte be.

A második és harmadik helyen végzett jelöltek abban egyetértenek, hogy Dobrevnek van a legkevesebb esélye legyőzni Orbán Viktort 2022-ben, ezért a legutóbbi, pénteki találkozójukon már megállapodtak arról, hogy valamelyikük visszalép, és kormányfőjelölt, illetve kormányfőhelyettes-jelölt felállásban vágnak neki a második fordulónak.

Márki-Zay múlt pénteken arról beszélt, sok lényeges kérdésben azonosan gondolkodnak Karácsonnyal, csak a kettőjük közötti szereposztás kérdéses még.

Az ő lelkén ugyanakkor nem fog száradni, hogy Dobrev nyerje meg az előválasztást, ezáltal pedig véleménye szerint Orbán ismét választást tudjon nyerni jövőre.

Miközben Márki-Zay pénteken és vasárnap a Fővám téren megtartott gyűlésén is nyitottnak mutatkozott arra, hogy visszalépjen, Karácsony merevebb álláspontot vett fel ebben a kérdésben. Lapunknak azt nyilatkozta vasárnap, hogy legfeljebb akkor lép vissza az előválasztás második fordulója előtt, ha elüti a villamos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!