Márki-Zay Péter: Ha nem tudom meggyőzni Karácsonyt, hogy visszalépjen, én fogok

2021. október 5. – 20:33

frissítve

Márki-Zay Péter: Ha nem tudom meggyőzni Karácsonyt, hogy visszalépjen, én fogok
Márki-Zay Péter – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ha Karácsonyt nem tudja meggyőzni arról, hogy visszalépjen, ő teszi meg – jelentette ki Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedd este. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje hozzátette, nem hiúsági kérdést akarnak ebből csinálni, hanem kutatási adatokat mérlegelnek, és azok alapján akarnak felelős döntést hozni.

Arra a kérdésre, hogy miért gondolja, hogy meg tudja győzni Karácsonyt, ha eddig nem sikerült, Márki-Zay kitérő választ adott. Elismerte ugyanakkor, hogy Karácsonynak abban igaza van, amennyiben ő lép vissza Márki-Zay javára, akkor szavazóinak nagyobb része voksol majd Dobrev Klárára, mint ha Márki-Zay lép vissza Karácsony javára. Elmondta, hogy a legfontosabb az egyetértés, ami megszületett kettejük között.

„Az, hogy én kijelentettem, hogy erre (a visszalépésre – a szerző) is hajlandó vagyok, az még nem azt jelenti, hogy ebben is megállapodtunk volna”

– mondta.

A legfontosabb feltételeket már lefektették, de azokat írásba is kell foglalni. „Az, hogy mi Karácsonnyal meg tudtunk abban állapodni, hogy Hadházy vezetésével nemcsak a 2010 utáni, de még a 2010 előtti korrupciót is felszámoljuk, ez minden szavazó számára óriási lépés volt”. Márki-Zay szeretné azt is, ha a civilek nagyobb súlyt kapnának a következő féléves kampányban, hogy „az igazságot az utolsó vidéki postaládákba is el tudják juttatni”.

Bár Márki-Zay és Karácsony azt kérték az Országos Előválasztási Bizottságtól (OEVB), hogy mindkettőjük neve szerepeljen a szavazólapon a második fordulóban, de ne egymás alatt, hanem egymás mellett, mint egységes ajánlatot tevő két miniszterelnök-jelölt, kedden a Telexen elsőként írtunk arról, hogy hivatalosan nem tudnak együtt indulni az előválasztás második fordulójában.

A döntésért Márki-Zay a Jobbik–DK-koalíciót hibáztatta az ATV Híradójában, szerinte ugyanis semmilyen olyan jogszabály nincs, ami ezt a tervet megakadályozhatta volna. Úgy fogalmazott, a döntés kizárólag a részt vevő pártok nagyvonalúságán múlt volna. A politikus a műsorban már visszafogottabban nyilatkozott. Szerinte ez adott volna garanciát mindkettőjük szavazóinak. „Az egymásnak adott egyetértési garancia biztosította volna azt, hogy teljesen mindegy, ki a miniszterelnök, a másik fél egyetértésével tud beterjeszteni javaslatokat a kormány”, mondta a politikus.

Márki-Zay arról is beszélt a műsorban, mennyire büszke arra, hogy Dobrev Klára, nőként Magyarországon ebben a versenyben legsikeresebb politikus volt. Szerinte ebből is látszik, hogy a magyar társadalom ma már sokkal felvilágosultabb ebben a kérdésben.

„Dobrev sikere megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor a 2010 előtti katasztrofális eredmények, amelyek kétharmadot adtak akkor a Fidesznek, és a rengeteg milliárd, amit a Fidesz Gyurcsány lejártatására költött, pont Dobrev Klárát teszik a legkevésbé esélyesnek Orbán Viktorral szemben”

– fogalmazott Márki-Zay.

Korábbi kijelentése miatt, miszerint „Dobrev Klárával nem lehet Orbán Viktort leváltani”, elnézést kért, de gyorsan azt is hozzátette, hogy az összes jelenlegi felmérés ezt mutatja. Azt viszont elismerte, hogy a DK nélkül nem lehet leváltani Orbán Viktort.

Márki-Zay Péter a műsorban olyan kutatásokra is hivatkozott, amelyek az ő népszerűségét mutatják Karácsonnyal szemben, ezeknek a kutatásoknak az eredményét állítólag holnap hozzák nyilvánosságra. Számára ugyanakkor továbbra is a legfontosabb kérdés, hogyan tudják leváltani Orbán Viktort 2022-ben.

Karácsony azt nyilatkozta a Telexnek a vasárnapi kampányrendezvénye után, hogy maximum akkor lépne vissza, ha elütné a villamos. A néhány órával később megrendezett nagygyűlésén Márki-Zay úgy fogalmazott: ő tudná megszólítani a legtöbb embert, de kész félrerántani a kormányt, ha Karácsony hiúsági kérdést csinál a jelöltségből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!