Nem együtt szerepel az előválasztási szavazólapon Karácsony és Márki-Zay

Legfontosabb

2021. október 5. – 12:15

Nem együtt szerepel az előválasztási szavazólapon Karácsony és Márki-Zay
Szavazatgyűjtő urnák az ellenzéki előválasztás első fordulójában – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Már a nyomdában van a szavazólap, amelyen Dobrev, Márki-Zay, Karácsony sorrendben szerepelnek a miniszterelnök-jelöltek. A két szövetségesnek nem maradt más lehetősége a – legalább nem hivatalos – közös indulásra, mint hogy valamelyikük visszalép a másik javára.

Hivatalosan nem tud együtt indulni Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójában – értesült a Telex. Már a nyomdában van, kedd reggel legalábbis elment a nyomdába a szavazólap, amelyen

  • 1. Dobrev Klára
  • 2. Márki-Zay Péter
  • 3. Karácsony Gergely

sorrendben szerepelnek a miniszterelnök-jelöltek az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) múlt pénteki sorsolása és érvényes – a Párbeszéd kérése ellenére nem módosított – határozata nyomán.

Hétfőn írtunk arról, hogy azt még nem döntötték el, melyikük legyen a miniszterelnök-jelölt, több más részletkérdésben viszont megegyezett az ellenzéki előválasztás második fordulójába jutott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter. Úgy fognak indulni a második fordulóban, mint egy politikai szövetség két egyenrangú fele, épp ezért

azt kérték az OEVB-től, hogy mindkettőjük neve szerepeljen a szavazólapon a második fordulóban, de ne egymás alatt, hanem egymás mellett, mint egységes ajánlatot tevő két miniszterelnök-jelölt.

„Zavaros javaslatnak érzem Karácsonyék ötletét, nem gondolták szerintem még végig” – mondta a kérésre reagálva Dobrev Klára az ATV-ben. A DK első fordulóban nyertes miniszterelnök-jelöltje elutasította az ötletet, szerinte az, hogy ketten vannak egy sorban, „nem tűnik valószínű forgatókönyvnek”, mondta.

„Nem lehet ezt menet közben kitalálni, hogy tandemben indulnak”

– mondta, miközben pártja, a DK az RTL-nek kicsit karcosabban fogalmazott: azt mondták, bohózatba fulladhat az előválasztás ettől az ötlettől, ezért nem támogatják a korábban elfogadott szabályok megváltoztatását. A DK tehát megvétózta az OEVB-ben a változtatást, de egyébként maga Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke is úgy fogalmazott, hogy a kétszereplős jelöltként való hivatalos indulás szürreális.

Magyarán Karácsonynak és Márki-Zaynak nem maradt más lehetősége a nem hivatalos közös indulásra, mint az, hogy valamelyikük visszalép a másik javára. Persze ebben az esetben is szerepelni fog a szavazólapon az, aki végül nem indul, de – mint azt a Telex az OEVB-től, illetve az előválasztás lebonyolításában kulcsszerepet játszó aHangtól megtudta – éppen úgy kézzel fogják lehúzni a visszalépő jelölt nevét, ahogyan az első fordulós, utolsó perces visszalépések esetén.

Karácsony azt nyilatkozta a Telexnek a vasárnapi kampányrendezvénye után, hogy maximum akkor lépne vissza, ha elütné a villamos. A néhány órával később megrendezett nagygyűlésén Márki-Zay úgy fogalmazott: ő tudná megszólítani a legtöbb embert, de kész félrerántani a kormányt, ha Karácsony hiúsági kérdést csinál a jelöltségből. Magyarán várhatóan Márki-Zay órákon vagy napokon belül visszalép Karácsony javára, ugyanakkor miniszterelnök-helyettes-jelöltként nem hivatalosan, de részt vesz majd az előválasztás második fordulójában.

Október 10-től október 16-ig, tehát hét napon át tart majd az előválasztás második fordulója, és várhatóan október 17-én már (előzetes) végeredményt is hirdetnek, azaz kiderül, ki lesz Orbán Viktor összellenzéki kihívója 2022 tavaszán.

Személyesen bárhol lehet szavazni

A második fordulóban az egész ország egy választókerületnek fog számítani, azaz a választópolgárok az ország összes szavazópontján érvényesen szavazhatnak, függetlenül az állandó lakcímük egyéni választókerületi hovatartozásától. A szavazási feltételek, azaz a magyarországi állandó lakcím és lakcímigazolvány, valamint egy fényképes igazolvány továbbra is szükséges a szavazáshoz.

Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd–LMP), Dobrev Klára (DK) és Márki-Zay Péter (független) miniszterelnök-jelöltek az RTL stúdiójában rendezett vitán 2021. szeptember 24-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd–LMP), Dobrev Klára (DK) és Márki-Zay Péter (független) miniszterelnök-jelöltek az RTL stúdiójában rendezett vitán 2021. szeptember 24-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Az első forduló győztese Dobrev Klára, a DK jelöltje lett, őt követte Karácsony Gergely főpolgármester (MSZP–Párbeszéd–LMP), harmadiknak pedig némi meglepetést okozva Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester (Mindenki Magyarországa Mozgalom) futott be az első fordulóban. Jakab Péter (Jobbik) kicsúszott a top 3-ból, így sem vele, sem Fekete-Győr Andrással (Momentum) nem találkozunk a következő kör szavazólapjain.

  • Dobrev 35 százalékkal nyert,
  • a második Karácsony lett 27 százalékkal,
  • a harmadik pedig Márki-Zay, aki a szavazatok 20 százalékát kapta.

Az első fordulóban 106 választókerületből 85-ben, noha egyértelműen a kisebb részvételű körzetekben, de Dobrev győzött. A DK-sok azonban nem örülhetnek maradéktalanul, a második fordulóban ugyanis Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter várható megegyezése és közös indulása jelentősen rontja Dobrev esélyeit.

A második és harmadik helyen végzett jelöltek – valamint a Momentum elnöke – ugyanis abban egyetértenek, hogy Dobrevnek van a legkevesebb esélye legyőzni Orbánt 2022-ben, ezért 24 órával az első forduló eredményhirdetését követően már megállapodtak arról, hogy valamelyikük visszalép, és kormányfőjelölt, illetve kormányfőhelyettes-jelölt felállásban vágnak neki a második fordulónak.

A Jobbik hivatalosan nem támogatja egyik jelöltet sem a második fordulóban, és a Telex úgy tudja, a Momentum sem készül nyilvános állásfoglalásra. Ugyanakkor Jakab Péter szombati közléséből kiindulva ő Dobrev Klárának, míg Fekete-Győr András szintén aznapi nyilatkozatából kiindulva a Karácsony–Márki-Zay tandemnek drukkol.

Az ellenzéki előválasztás 10 fontos tanulságáról itt olvashatja elemzésünket, a második forduló előtt, még időpont hiányában is beindult taktikázásokról és kampányról pedig a többi között ebben vagy ebben és ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!