A Jobbik semleges marad az előválasztás második fordulójában

2021. október 4. – 14:42

frissítve

A Jobbik semleges marad az előválasztás második fordulójában
Jakab Péter az egy héttel az előválasztás előtt tartott ellenzéki miniszterelnök-jelöltek nyilvános vitája előtt az ATV stúdiójában – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az előválasztáson induló öt miniszterelnök-jelölt közül a 14,2 százalékos támogatottsággal a negyedik helyen célba érő, ezzel a kiválasztási folyamatból kipottyanó Jakab Péter hétfői posztja szerint a Jobbik elnöksége megvitatta, a pártnak kit kéne támogatnia az előválasztás második fordulójában, de valójában csak azt írta le, hogy a Jobbik támogatni fogja a megválasztott miniszterelnök-jelöltet. Jakab szerint ugyanis az elnökség a következőképpen határozott:

„Továbbra is tartjuk magunkat az előválasztás és az összefogás szellemiségéhez: akit Ti megneveztek közös miniszterelnök-jelöltnek, azt fogjuk teljes mellszélességgel támogatni, a döntésetekben pedig nem kívánunk benneteket befolyásolni. Ne azért szavazzatok valakire, mert én azt mondom, hanem azért, mert őt tartjátok a legjobb, legfelkészültebb, legalázatosabb jelöltnek.”

Jakab ezen túlmenően két sor jól hangzó, de a konkrét döntés szempontjából üresen kongó kritériumot is megfogalmaz, miszerint a miniszterelnök-jelöltek „ne egymással szemben határozzák meg magukat, ne a másikat támadják, mert azzal a másik szavazótáborát is támadják. Ne széthúzzanak, hanem őrizzék meg azt az összefogást, amit oly sokan építettünk az elmúlt években.”

Jakab korábban sem szolgált konkrét iránymutatással a Jobbik szavazóinak, szombati posztjában – konkrét nevek mellőzésével –csak azt sérelmezte, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter a visszalépésen dolgoznak, hogy így alakítsanak ki többséget az első fordulóban győztes Dobrev Klárával szemben.

A Jobbik elnöke korábban nyilvánosan is kijelentette, hogy ha nem saját magát, akkor Karácsony Gergelyt látná szívesen Orbán kihívójaként, az előválasztás eredményeinek ismeretében azonban egyáltalán nem jelölt meg preferált jelöltet, csak azt mondta, hogy szerinte vidékről lehet választást nyerni, nem a fővárosból (ebbe akár a vidéken kiemelkedően szereplő Dobrev Klára támogatását is bele lehetett látni).

Az előválasztási kampány egyik legkülönösebb összefogása éppen a Jobbik és DK koalíciója volt, ugyanis a pár éve még a politikai paletta két ellentétes szélén elhelyezkedő párt több választókerületben is összehangolta a jelöltállítást. A koordinációból a Jobbik is profitálni tudott, hiszen összesen 29 képviselőjelöltje a második legtöbbnek számít, ebből azonban csak 3 indul esélyesnek mondható választókerületben. Azaz a párt igazán csak akkor tudja kamatoztatni az egyéni jelöltek szintjén elért előválasztási sikert, ha 2022 tavaszán a közös ellenzéki lista jól szerepel, és az ott szereplő 99 mandátumból részesedik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!