Jakab Péter nem helyesli, hogy a visszalépésen dolgozik Karácsony és Márki-Zay

Legfontosabb

2021. október 2. – 11:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jobbikos Jakab Péter az előválasztás második és harmadik helyezettje közötti esetleges visszalépést bírálta, a DK-s Molnár Csaba pedig a szakértői kormány ötletét tartja antidemokratikusnak. Dübörög a második forduló előtti előválasztási kampány.

Eddig nem lehetett tudni, hogy Jakab Péter az ellenzéki előválasztás negyedik helyezettje kit támogat a második fordulóban. Most sem lehet ugyan tudni, de szombat délelőtti facebook-posztjában a jelölteket nem megnevezve, de helyteleníti, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter a visszalépésen dolgoznak. Jakab ezt írja:

„Ha azért fognának össze, hogy ezzel növeljék az ellenzéki szavazók számát, esetleg így bátorítsák a még bizonytalanokat, akkor üdvözölném. De ha azért fognak össze ketten, hogy ne a harmadik nyerjen, azzal nem tesznek mást, mint sebeket ejtenek. Függetlenül attól, hogy sikerül-e a tervük vagy sem. A vesztes fél szavazói fognak sérülni, és ezzel a kormányváltás esélye.”

A Jobbik elnöke szerint nem legyőzni, hanem kiegészíteni kellene egymást, Orbán és nem egymás ellen kellene összefogni, nem árkot ásni kell a szavazótáborok közé, hanem egyesíteni őket. Az ellenzék és a nemzet szerinte csak így győzhet. „Ne játsszátok el az esélyt” – fejezte be facebook-posztját.

Mivel a visszalépésekről szóló tárgyalásokon egyedül az előválasztást megnyerő Dobrev Klára nem vesz részt, így Jakab posztja az ő védelmében született. Karácsony és Márki-Zay éppen pénteken egyezett meg abban, hogy egy hét múlva döntik el, ki lép vissza kinek a javára. Egyetértettek abban, hogy Dobrev Klárát a második fordulóban le kell győzni a második fordulóban, mert csak így lehet sikeres az ellenzék a 2022-es országgyűlési választáson a Fidesz ellen.

Az előválasztási kampány egyik legkülönösebb összefogása éppen a Jobbik és DK koalíciója volt, számtalan választókerületben hangolták össze indulásukat és támogatták egymás jelöltjét, miközben évekkel ezelőtt a parlamenti politikai paletta két szélén foglaltak helyet.

Molnár szerint a szakértői kormány nem demokratikus

Molnár Csaba, a DK kampányfőnöke is megszólalt a pénteki Karácsony–Márki-Zay egyeztetés után. A facebookon a szakértői kormány ötletét bírálja, szerinte ez „a legalapvetőbb parlamenti demokratikus alapszabályt rúgja fel”. Egy koalíciós kormányban ugyanis szerinte a pártoknak kell dönteni, hogy egy-egy tárca élére szakértőt, szakpolitikust vagy vezető pártpolitikust delegálnak.

Márki-Zay Péter az előválasztási kampányában többször is hitet tett a szakértői kormányzás mellett, de a pénteki megbeszélésen már Karácsony Gergely is erről beszélt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!