Archivum

RSS

Adolf Hitler 119 napot töltött luxusbunkerében egy ukrajnai erdő mélyén

A Sztálingrád elleni hadjáratot az ukrajnai Vinnicjából irányította és rontotta el türelmetlenségével az állandó rosszullétekre panaszkodó Führer. Az erődöt a visszavonuló németek felrobbantották, a százméteres területen szanaszét szóródó, ötméteres vasbetontömbök a mai napig láthatók.

Megnéztük közelebből a keddi előtti utolsó négygólos hazai angolverést

A skótok soha többé nem léptek pályára abban az összeállításban, mint az 1928-as 5:1-es győzelmükkor.

Az 1954-es Wolverhampton–Honvéd nélkül a Bajnokok Ligája is más lenne

Az angol és a magyar bajnok wolverhamptoni meccse után az öntelt angolok hiába mondták, hogy győzelmükkel övék a világ legjobb klubcsapata. A L'Équipe lehűtötte a kedélyeket, és megszervezte a Bajnokok Ligája elődjét, az 1955-től 1992-ig futó Bajnokcsapatok Európa-kupáját. Ebben a stadionban játszik kedden a magyar válogatott.

Antall József tanította a történelmet Haumann Péternek, 17 évesen már írt róla az újság

Az akkor harmadikos gimnazista három helyre adta be jelentkezését: a színművészetire, az orvosira és Schadek Franci bácsi belvárosi dauerszalonjába.

A kisváros és falu soha nem látott előretörését hozta a NER a magyar futballban

A Horthy-rendszerben a visszacsatolt területeken, a szocializmusban a gyárak, bányák környékén, a rendszerváltás utáni években véletlenszerűen tűntek fel a vidék első dobogósai. Most a Kisvárda futott be a második helyre, Felcsút csapata zsinórban harmadszor a dobogón.

Hozta tavaszi formáját a Real Madrid – esélytelenebbül megnyerte a Bajnokok Ligáját

A Real Madrid azt csinálta, amit egész tavasszal: pocsék első félidő után újított, de most nem kellett fordítania, elég volt Vinícius Júnior. A győzelemhez Courtois kapus is kellett. Ancelotti ismét a csúcsra ért. A Liverpoolnak egy héttel ezelőtt még arra is volt esélye, hogy idén négy címet nyerjen, végül kettő lett belőle.

Tudományos alapon számították ki a topbajnokságok eredményét, megnéztük, bejött-e

Ezt a szintet egy sportpresszó törzsközönsége is hozta volna.

Messit látni és beleszeretni a Troyes-ba

A PSG hétvégi meccsén a hangulat közelebb volt a Fővárosi Nagycirkuszban tapasztaltakhoz, Messi és Neymar labdaérintésénél sikongatott a nézőtér, a hazai góloknál tűzijáték volt és hivatásos zászlólengetők léptek elő. Az igazi szurkolást a kis Troyes ultrái mutatták be, akik Katarral csúfolták a párizsi szurkolókat. Riport a Parc des Princes-ből.

Az Euroliga után az NB I.-et is megnyerte a Sopron női kosárcsapata

Idén csak a Magyar Kupát nem sikerült megnyerniük.

Kaczyńskiék mindig is Putyin és Tusk összjátékának tartották a 2010-es szmolenszki légi szerencsétlenséget

Varsó szerint merénylet okozta 2010-ben Lech Kaczyński lengyel köztársasági elnök kormánygépének szerencsétlenségét. Nem először állnak elő ezzel a teóriával, holott érdemben semmilyen új tény nem merült fel. Egy balesetvizsgálóval elevenítettük fel a gép tragédiájához vezető okokat. Bomba nem volt köztük.

Orbán egyedül maradt – senki nincs már hivatalban, akivel a magyar miniszterelnök kezdte 2010-ben

Azok a politikusok, akik 2010 tavaszán az EU miniszterelnökei voltak, ma már távol kerültek posztjuktól, visszatérésre is alig-alig van esélyük, kedvük. Többen a politikától is elköszöntek, vannak, akik büntetőügyek szereplői.

Ez történt az orosz–ukrán háborúban hétfőre virradó éjjel

Mariupol nem adja meg magát, csapás egy kijevi bevásárlóközpontra, jól kommunikálható részsikerre vágyhat Putyin, Biden Varsóba repül.

Ez történt az orosz–ukrán háborúban csütörtökre virradó éjjel

Fogolycsere Melitopolban, 13 csernyihivi áldozat, pontatlanabb orosz fegyverek, hágai zéró tolerancia, Leningrádot idéző mariupoli ostrom.

Ez történt az orosz–ukrán háborúban keddre virradó éjjel

Robbanások Kijevben, visszavert orosz támadás Mariupolban, 40 ezer szíriai orosz zsoldos, egykori KGB-s 47 milliárdos lefoglalt jachtja.

In lieu of his usual Friday interview, Orbán posted from the summit of EU leaders

Orbán sends a message to the nation on Facebook about the country's energy supply.

Mindig a politika környékén dolgozott, nagyon fiatal, kelet-magyarországi és nő – ilyen köztársasági elnök még nem volt

A rendszerváltás utáni köztársasági elnökeink közül Novák Katalin sok szempontból különleges, egy dologban azonban követi majdnem az összes elődjét: ő is jobboldali pártból érkezett az államfői pozícióba. Összehasonlítottuk az elnökeinket.

Ez történt az orosz–ukrán háborúban csütörtökre virradó éjjel

Szumi terület több települését támadták orosz repülők, Zelenszkij szerint népirtás történt Mariupolban, elveszett a kapcsolat a zaporizzsjai atomerőművel, leállítja autógyártását a Lada, nem üzletel az oroszokkal a Carlsberg, de ötven multi még mindig bent van az országban.

Az új évszázadnak a Putyin-érával kell kezdődnie, érti?

Ezt mondta Borisz Jelcin 1999-ben Vlagyimir Putyinnak, akit ő maga – vagy inkább a KGB-utód Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és az oligarchák – néztek ki utódnak. Jelcin a memoárjában hűvös, de eszes emberként írta le Putyint, akinek az FSZB által biztosított hatalom nyitotta meg útját az elnöki hatalom felé.

Dubrovnik? Csakis télen, nyáron soha!

Budapesttől tízórás autóútra fekszik, de egy idén átadandó, kínaiak építette híd hamarosan jóval közelebb hozza a várost, amit harminc évvel ezelőtt a szerbek teljesen értelmetlenül bombáztak. Megnéztük Dubrovnikot most és a közeli, szerbek lakta Trebinjét, ahonnan az ostromot vezényelték.

Putyin 2000-ben: Oroszország legyen a NATO tagja? Miért is ne?

Putyin 2000-ben megbízott elnökként nyilatkozott a BBC-nek akkor, amikor Ukrajnának még esze ágában sem volt csatlakozni az észak-atlanti szövetséghez.

Sadio Mané történelmet írt – Szenegál először nyerte meg az Afrika Kupát

Mint minden rendes Afrika Kupán, megint volt itt minden. Balhátvéd a kapuban, varázslókkal való gyanúsítás, a meccs előtti percekben felfüggesztett játékos, öt perccel hamarabb lefújt meccs. Összefoglaló egy kontinenstornáról, ami régebbi az Európa-bajnokságnál.

Az olaszoknak nincs Orbán Viktoruk, és ez meg is látszik a stadionjaikon

Vannak stadionok, amelyek még az 1934-es világbajnokságra épültek.

Száz éve egy 2022-ben játszódó darabon nevetett Budapest

Harsányi Zsolt az első világháború után lazán megjósolta a mobiltelefont, a férfiak színesre festett haját és a folyamatosan ömlő híreket – de volt olyasmi is, amit teljesen rosszul látott.

Ha azt mondták, Hercegfalva, azt értették: pokol

Sztálinváros árnyékában muszáj volt megváltoztatni a szomszédos Hercegfalva nevét, a település névadója ugyanis a Habsburg József nádor főherceg volt. A rendszerváltás után kezdeményezték ugyan, de Mezőfalva végül nem kapta vissza régi nevét. Címlapon hozott és lottószámok mellé rejtett névadók az Arcanumban.

Szoboszlait visszavárja a Guardian top 100

Az angol lap 2012 óta minden évben összeállítja az adott év legjobb futballistáinak listáját. Tizenhatan vannak, akik az akkori és az idei összeállításban is szerepelnek, négyen pedig biztos nem kerültek volna fel, ha a Guardian szerkesztői előre látták volna pályafutásukat. Legnagyobb vesztesek a spanyolok, legnagyobb nyertesek az angolok.

Újévi koncert Bécsben? Hát persze, hogy ezt is a nácik találták ki

Erőt sugározni és derűre hangolni. Ez volt a célja Joseph Goebbels nemzetiszocialista propagandaminiszternek, amikor kitalálta a bécsi újévi koncerteket. A szent ügy érdekében még azt is birodalmi titokká nyilvánították, hogy Josef Strauss és ifjabb Johann Strauss valójában zsidó származású. Az első koncertek karmestere számos zsidó életét mentette meg.

Novák Katalin, akiben Orbán Viktor már évekkel ezelőtt meglátta az erőt és a kurázsit

A Fidesz államfőjelöltje 2010-ben még keresetlen őszinteséggel írt arról, milyen a főállású anyaságban megcsömörlött kétdiplomás élete, négy évvel később már ő volt a demográfiai politika fő képviselője. A már Kövér Lászlót is kiosztó Novák Katalin felszólalt a fideszesek nőellenes kijelentéseivel szemben, de belecsúszott nehezen vállalható kijelentésekbe is például a nők munkahelyi megbecsültségéről vagy arról, hogy az anya nő, az apa férfi.

Novák Katalin államfőjelöltsége volt Orbán kormányinfójának szenzációja

Az országgyűlési választásokra és az ellenfeleire vonatkozó kérdéseket elhárította, Völner Pál ügyéről az ügyészségi közleményből értesült, a Pegasus-ügyet a kampány részének tartja, és reméli, hogy elég lesz három oltás, különben lassan olyanok lesznek az emberek, mint az ementáli sajt. Összefoglalónk.

Novák Katalin lesz a Fidesz államfőjelöltje

Ezt maga Orbán Viktor jelentette be a keddi kormányinfón.

Az örök második Neverkusen legendája

A Ferencváros csütörtöki kupaellenfele, a német Bayer Leverkusen 2002-ben röpke tizenegy nap leforgása alatt vesztett el mindent: bajnokságot, kupát, Bajnokok Ligáját. A klub azóta sem nyert semmit, viszont remekül igazol fiatal játékosokat, akiket aztán busás haszonnal passzol tovább topcsapatoknak. Ha csak a felét meg tudta volna tartani a nagy neveknek, talán már a Bayern Münchent is megelőzte volna.