Tóth-Szenesi Attila

RSS

Az olaszoknak nincs Orbán Viktoruk, és ez meg is látszik a stadionjaikon

Vannak stadionok, amelyek még az 1934-es világbajnokságra épültek.

Száz éve egy 2022-ben játszódó darabon nevetett Budapest

Harsányi Zsolt az első világháború után lazán megjósolta a mobiltelefont, a férfiak színesre festett haját és a folyamatosan ömlő híreket – de volt olyasmi is, amit teljesen rosszul látott.

Ha azt mondták, Hercegfalva, azt értették: pokol

Sztálinváros árnyékában muszáj volt megváltoztatni a szomszédos Hercegfalva nevét, a település névadója ugyanis a Habsburg József nádor főherceg volt. A rendszerváltás után kezdeményezték ugyan, de Mezőfalva végül nem kapta vissza régi nevét. Címlapon hozott és lottószámok mellé rejtett névadók az Arcanumban.

Szoboszlait visszavárja a Guardian top 100

Az angol lap 2012 óta minden évben összeállítja az adott év legjobb futballistáinak listáját. Tizenhatan vannak, akik az akkori és az idei összeállításban is szerepelnek, négyen pedig biztos nem kerültek volna fel, ha a Guardian szerkesztői előre látták volna pályafutásukat. Legnagyobb vesztesek a spanyolok, legnagyobb nyertesek az angolok.

Újévi koncert Bécsben? Hát persze, hogy ezt is a nácik találták ki

Erőt sugározni és derűre hangolni. Ez volt a célja Joseph Goebbels nemzetiszocialista propagandaminiszternek, amikor kitalálta a bécsi újévi koncerteket. A szent ügy érdekében még azt is birodalmi titokká nyilvánították, hogy Josef Strauss és ifjabb Johann Strauss valójában zsidó származású. Az első koncertek karmestere számos zsidó életét mentette meg.

Novák Katalin, akiben Orbán Viktor már évekkel ezelőtt meglátta az erőt és a kurázsit

A Fidesz államfőjelöltje 2010-ben még keresetlen őszinteséggel írt arról, milyen a főállású anyaságban megcsömörlött kétdiplomás élete, négy évvel később már ő volt a demográfiai politika fő képviselője. A már Kövér Lászlót is kiosztó Novák Katalin felszólalt a fideszesek nőellenes kijelentéseivel szemben, de belecsúszott nehezen vállalható kijelentésekbe is például a nők munkahelyi megbecsültségéről vagy arról, hogy az anya nő, az apa férfi.

Novák Katalin államfőjelöltsége volt Orbán kormányinfójának szenzációja

Az országgyűlési választásokra és az ellenfeleire vonatkozó kérdéseket elhárította, Völner Pál ügyéről az ügyészségi közleményből értesült, a Pegasus-ügyet a kampány részének tartja, és reméli, hogy elég lesz három oltás, különben lassan olyanok lesznek az emberek, mint az ementáli sajt. Összefoglalónk.

Novák Katalin lesz a Fidesz államfőjelöltje

Ezt maga Orbán Viktor jelentette be a keddi kormányinfón.

Az örök második Neverkusen legendája

A Ferencváros csütörtöki kupaellenfele, a német Bayer Leverkusen 2002-ben röpke tizenegy nap leforgása alatt vesztett el mindent: bajnokságot, kupát, Bajnokok Ligáját. A klub azóta sem nyert semmit, viszont remekül igazol fiatal játékosokat, akiket aztán busás haszonnal passzol tovább topcsapatoknak. Ha csak a felét meg tudta volna tartani a nagy neveknek, talán már a Bayern Münchent is megelőzte volna.

Az ír futballedző, aki csodát tett a Betisszel, megmentette a Barcelonát, és kicsinálta a családját

Patrick O'Connell a legnagyobb ír edzők egyike volt, nevét mégis nagyon kevesen ismerik. A Betis neki köszönheti egyetlen bajnoki címét, a Barcelonával történelmi időket vészelt át, mégis alkoholistaként, az utcán koldulva végezte Londonban egy jeltelen sírban.

Súlyos tévedésből csináltak Magyarfalvát az ősmagyar Harkából

Rajk László kommunista belügyminiszter az avatáskor már tisztában volt a tévedéssel, derül ki az Arcanumban fellelhető források segítségével készült cikkünkből. Rajk azonban ekkor már nem akarta megváltoztatni a döntését, mondván, megígérte az új nevet az elüldözött németek helyére beköltözött magyar telepeseknek.

A kisfideszeseket vádalkuval bírnák szóra a nagyfideszesek ellen

Márki-Zay Péter választási győzelme után ezzel az eszközzel kezdene elszámoltatásba. Ez a jogi eszköz korábban még nem létezett, pedig a korábbi nomenklatúra felelősségre vonása az előző kormányváltások idején is rendre felmerült. Mi van, ha a piramis alján lévők megúszhatnák feltételes szabadságvesztéssel, ha a fentebb állók közül feldobnak valakit?

Hétfőtől 480 forintban maximálják a 95-ös benzin és a dízel árát

A kormány nem akarja, hogy a magas benzinár pörgesse az inflációt.

Csodájára jártak az építésének, hangosan átkozták az elkészültét

1981. november 7-e, a nagy októberi szocialista forradalom előtt egy nappal átadták a 92 lakásos komlói piramisházat, ahol ma harmad-negyedannyian élnek, mint a nyolcvanas években. Az átadása után Kádár Jánosig ért a panaszáradat, és két beázást a mai napig nem sikerült elhárítani. Múltidézés a helyszínen és az Arcanumban.

Az ötvenes évek brutalitásának utolsó nyomai

Kovalovszky Dániel fotográfus évekig készült fotósorozatban járt utána az ötvenes évek borzalmait átélt embereknek és azoknak a helyeknek, ahol mindezek a borzalmak megtörténtek. A pokoli színjáték díszletei az utcán, börtönben, fiókok mélyén, bírósági épületekben vagy a természetben ma is fellelhetők.

Az Elk*rtuk valójában nem is Gyurcsány, hanem Dobrev és Szilvásy gonoszságáról szól

Egy sor valós politikai szereplő felbukkan az Elk*rtukban, Karácsony Gergelyt például figyelmeztetni kell, hogy 8-kor kezdődik a munkaidő, de az igazi főszereplő, Gyurcsány Ferenc csak korabeli felvételeken szólal meg. Filmkritika.

Szabó Tímea: Az ördögöt is jó szívvel ajánlanám, ha leváltja Orbán Viktort

A Párbeszéd társelnöke csalódott volt Karácsony Gergely visszalépése miatt, de utólag úgy érzi, jó döntést hozott.

Dobrev: A győzelemhez erő kell, a vesztéshez egy kicsikét még több

Márki-Zay Péter mindenben számíthat rám, mondta a DK-s politikus, de legyőzője hetedik frakciós ötletét nem kommentálta.

Márki-Zay Péter egy hetedik, saját frakciót is akar

Napokon belül találkozik Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel. Erről is beszélt az ATV műsorában a miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay Péter: Kétharmaddal fogjuk leváltani Orbánékat

Vasárnap esti győzelmi beszédében a miniszterelnök-jelölt arról beszélt, „megtisztult az ellenzék”, és ha győznek jövő áprilisban, „nem Gyurcsányt, hanem a szabadságot” hozzák el Magyarországra.

Egy évszázada komolyan fontolóra vették a népszigeti olimpiai stadion tervét

Az 1928-as nyári olimpiára pályáztunk volna a stadionnal. A hely kijelölésében szerepet játszott, hogy a tréningező sportolók figyelmét nem vonja el a női bokák látványa. A helyszínre kilátogató bizottság nem volt elájulva az ötlettől, így épülhetett meg pár évtized múlva Zuglóban a Népstadion – derül ki az Arcanum felhasználásával készült cikkünkből.

Jakab Péter nem helyesli, hogy a visszalépésen dolgozik Karácsony és Márki-Zay

A DK-s Molnár Csaba szerint a Karácsony és Márki-Zay által belengetett szakértői kormány antidemokratikus.

A Fidesz már 2005-ben megcsinálta a maga előválasztását

A köztársaságielnök-választás jelöltjeit tesztelte, köztük a teljesen esélytelen Mádl Ferencet.

Albánia-Magyarország 1-0

Az albánok történetük első gólját és győzelmét szerezték meg a magyarok ellen. A világbajnoki selejtező 87. percében Broja talált be egy hosszú indítás után. Az albánok végig többet mutattak és aktívabban játszottak, mint a magyar csapat.

Két arany, két ezüst, egy bronz az olimpia magyar szuperkeddjén

Nem tudtak leállni sportolóink, a kajakos Kopasz Bálint és a birkózó Lőrincz Tamás aranyérmet, a kajakos Varga Ádám és a vitorlázó Berecz Zsombor ezüstérmet, a kajakos Kozák Danuta és Bodonyi Dóra kettese bronzérmet nyert kedden az olimpián. A birkózó Lőrincz Viktor a döntőbe, a női vízipólócsapat az elődöntőbe jutott – ez történt kedden az olimpián.

Cseh László 35 évesen már elődöntős 200 méter vegyesen, a női gyorsváltó a döntőben

Telegdy Ádám elődöntős 200 méter háton, Békési Eszter nem jutott tovább az előfutamból

Schmid Júlia, a kötelező oltás miatt visszalépett szlalomkenus: Embertelenül bántak velem

A sportoló sokkolt, szomorú és dühös, elmondta, az oltás utáni allergiás reakcióktól is félt, nem akart a hazájától távol kórházba kerülni.

A kapunak háttal lőtt, szenzációs góllal vertük Amerikát az olimpián

Utánozhatatlan mozdulattal húzta be a labdát Parkes, ezzel fosztottuk meg Amerikát a 13 éves olimpiai veretlenségtől

Hatalmas bravúr: női pólóban megvertük az amerikai álomcsapatot

Olimpián a 2008-as döntő óta nem kapott ki az amerikai női vízilabda-válogatott.