Tóth-Szenesi Attila

RSS

Ez történt az orosz–ukrán háborúban csütörtökre virradó éjjel

Fogolycsere Melitopolban, 13 csernyihivi áldozat, pontatlanabb orosz fegyverek, hágai zéró tolerancia, Leningrádot idéző mariupoli ostrom.

Ez történt az orosz–ukrán háborúban keddre virradó éjjel

Robbanások Kijevben, visszavert orosz támadás Mariupolban, 40 ezer szíriai orosz zsoldos, egykori KGB-s 47 milliárdos lefoglalt jachtja.

In lieu of his usual Friday interview, Orbán posted from the summit of EU leaders

Orbán sends a message to the nation on Facebook about the country's energy supply.

Mindig a politika környékén dolgozott, nagyon fiatal, kelet-magyarországi és nő – ilyen köztársasági elnök még nem volt

A rendszerváltás utáni köztársasági elnökeink közül Novák Katalin sok szempontból különleges, egy dologban azonban követi majdnem az összes elődjét: ő is jobboldali pártból érkezett az államfői pozícióba. Összehasonlítottuk az elnökeinket.

Ez történt az orosz–ukrán háborúban csütörtökre virradó éjjel

Szumi terület több települését támadták orosz repülők, Zelenszkij szerint népirtás történt Mariupolban, elveszett a kapcsolat a zaporizzsjai atomerőművel, leállítja autógyártását a Lada, nem üzletel az oroszokkal a Carlsberg, de ötven multi még mindig bent van az országban.

Az új évszázadnak a Putyin-érával kell kezdődnie, érti?

Ezt mondta Borisz Jelcin 1999-ben Vlagyimir Putyinnak, akit ő maga – vagy inkább a KGB-utód Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és az oligarchák – néztek ki utódnak. Jelcin a memoárjában hűvös, de eszes emberként írta le Putyint, akinek az FSZB által biztosított hatalom nyitotta meg útját az elnöki hatalom felé.

Dubrovnik? Csakis télen, nyáron soha!

Budapesttől tízórás autóútra fekszik, de egy idén átadandó, kínaiak építette híd hamarosan jóval közelebb hozza a várost, amit harminc évvel ezelőtt a szerbek teljesen értelmetlenül bombáztak. Megnéztük Dubrovnikot most és a közeli, szerbek lakta Trebinjét, ahonnan az ostromot vezényelték.

Putyin 2000-ben: Oroszország legyen a NATO tagja? Miért is ne?

Putyin 2000-ben megbízott elnökként nyilatkozott a BBC-nek akkor, amikor Ukrajnának még esze ágában sem volt csatlakozni az észak-atlanti szövetséghez.

Sadio Mané történelmet írt – Szenegál először nyerte meg az Afrika Kupát

Mint minden rendes Afrika Kupán, megint volt itt minden. Balhátvéd a kapuban, varázslókkal való gyanúsítás, a meccs előtti percekben felfüggesztett játékos, öt perccel hamarabb lefújt meccs. Összefoglaló egy kontinenstornáról, ami régebbi az Európa-bajnokságnál.

Az olaszoknak nincs Orbán Viktoruk, és ez meg is látszik a stadionjaikon

Vannak stadionok, amelyek még az 1934-es világbajnokságra épültek.

Száz éve egy 2022-ben játszódó darabon nevetett Budapest

Harsányi Zsolt az első világháború után lazán megjósolta a mobiltelefont, a férfiak színesre festett haját és a folyamatosan ömlő híreket – de volt olyasmi is, amit teljesen rosszul látott.

Ha azt mondták, Hercegfalva, azt értették: pokol

Sztálinváros árnyékában muszáj volt megváltoztatni a szomszédos Hercegfalva nevét, a település névadója ugyanis a Habsburg József nádor főherceg volt. A rendszerváltás után kezdeményezték ugyan, de Mezőfalva végül nem kapta vissza régi nevét. Címlapon hozott és lottószámok mellé rejtett névadók az Arcanumban.

Szoboszlait visszavárja a Guardian top 100

Az angol lap 2012 óta minden évben összeállítja az adott év legjobb futballistáinak listáját. Tizenhatan vannak, akik az akkori és az idei összeállításban is szerepelnek, négyen pedig biztos nem kerültek volna fel, ha a Guardian szerkesztői előre látták volna pályafutásukat. Legnagyobb vesztesek a spanyolok, legnagyobb nyertesek az angolok.

Újévi koncert Bécsben? Hát persze, hogy ezt is a nácik találták ki

Erőt sugározni és derűre hangolni. Ez volt a célja Joseph Goebbels nemzetiszocialista propagandaminiszternek, amikor kitalálta a bécsi újévi koncerteket. A szent ügy érdekében még azt is birodalmi titokká nyilvánították, hogy Josef Strauss és ifjabb Johann Strauss valójában zsidó származású. Az első koncertek karmestere számos zsidó életét mentette meg.

Novák Katalin, akiben Orbán Viktor már évekkel ezelőtt meglátta az erőt és a kurázsit

A Fidesz államfőjelöltje 2010-ben még keresetlen őszinteséggel írt arról, milyen a főállású anyaságban megcsömörlött kétdiplomás élete, négy évvel később már ő volt a demográfiai politika fő képviselője. A már Kövér Lászlót is kiosztó Novák Katalin felszólalt a fideszesek nőellenes kijelentéseivel szemben, de belecsúszott nehezen vállalható kijelentésekbe is például a nők munkahelyi megbecsültségéről vagy arról, hogy az anya nő, az apa férfi.

Novák Katalin államfőjelöltsége volt Orbán kormányinfójának szenzációja

Az országgyűlési választásokra és az ellenfeleire vonatkozó kérdéseket elhárította, Völner Pál ügyéről az ügyészségi közleményből értesült, a Pegasus-ügyet a kampány részének tartja, és reméli, hogy elég lesz három oltás, különben lassan olyanok lesznek az emberek, mint az ementáli sajt. Összefoglalónk.

Novák Katalin lesz a Fidesz államfőjelöltje

Ezt maga Orbán Viktor jelentette be a keddi kormányinfón.

Az örök második Neverkusen legendája

A Ferencváros csütörtöki kupaellenfele, a német Bayer Leverkusen 2002-ben röpke tizenegy nap leforgása alatt vesztett el mindent: bajnokságot, kupát, Bajnokok Ligáját. A klub azóta sem nyert semmit, viszont remekül igazol fiatal játékosokat, akiket aztán busás haszonnal passzol tovább topcsapatoknak. Ha csak a felét meg tudta volna tartani a nagy neveknek, talán már a Bayern Münchent is megelőzte volna.

Az ír futballedző, aki csodát tett a Betisszel, megmentette a Barcelonát, és kicsinálta a családját

Patrick O'Connell a legnagyobb ír edzők egyike volt, nevét mégis nagyon kevesen ismerik. A Betis neki köszönheti egyetlen bajnoki címét, a Barcelonával történelmi időket vészelt át, mégis alkoholistaként, az utcán koldulva végezte Londonban egy jeltelen sírban.

Súlyos tévedésből csináltak Magyarfalvát az ősmagyar Harkából

Rajk László kommunista belügyminiszter az avatáskor már tisztában volt a tévedéssel, derül ki az Arcanumban fellelhető források segítségével készült cikkünkből. Rajk azonban ekkor már nem akarta megváltoztatni a döntését, mondván, megígérte az új nevet az elüldözött németek helyére beköltözött magyar telepeseknek.

A kisfideszeseket vádalkuval bírnák szóra a nagyfideszesek ellen

Márki-Zay Péter választási győzelme után ezzel az eszközzel kezdene elszámoltatásba. Ez a jogi eszköz korábban még nem létezett, pedig a korábbi nomenklatúra felelősségre vonása az előző kormányváltások idején is rendre felmerült. Mi van, ha a piramis alján lévők megúszhatnák feltételes szabadságvesztéssel, ha a fentebb állók közül feldobnak valakit?

Hétfőtől 480 forintban maximálják a 95-ös benzin és a dízel árát

A kormány nem akarja, hogy a magas benzinár pörgesse az inflációt.

Csodájára jártak az építésének, hangosan átkozták az elkészültét

1981. november 7-e, a nagy októberi szocialista forradalom előtt egy nappal átadták a 92 lakásos komlói piramisházat, ahol ma harmad-negyedannyian élnek, mint a nyolcvanas években. Az átadása után Kádár Jánosig ért a panaszáradat, és két beázást a mai napig nem sikerült elhárítani. Múltidézés a helyszínen és az Arcanumban.

Az ötvenes évek brutalitásának utolsó nyomai

Kovalovszky Dániel fotográfus évekig készült fotósorozatban járt utána az ötvenes évek borzalmait átélt embereknek és azoknak a helyeknek, ahol mindezek a borzalmak megtörténtek. A pokoli színjáték díszletei az utcán, börtönben, fiókok mélyén, bírósági épületekben vagy a természetben ma is fellelhetők.

Az Elk*rtuk valójában nem is Gyurcsány, hanem Dobrev és Szilvásy gonoszságáról szól

Egy sor valós politikai szereplő felbukkan az Elk*rtukban, Karácsony Gergelyt például figyelmeztetni kell, hogy 8-kor kezdődik a munkaidő, de az igazi főszereplő, Gyurcsány Ferenc csak korabeli felvételeken szólal meg. Filmkritika.

Szabó Tímea: Az ördögöt is jó szívvel ajánlanám, ha leváltja Orbán Viktort

A Párbeszéd társelnöke csalódott volt Karácsony Gergely visszalépése miatt, de utólag úgy érzi, jó döntést hozott.

Dobrev: A győzelemhez erő kell, a vesztéshez egy kicsikét még több

Márki-Zay Péter mindenben számíthat rám, mondta a DK-s politikus, de legyőzője hetedik frakciós ötletét nem kommentálta.

Márki-Zay Péter egy hetedik, saját frakciót is akar

Napokon belül találkozik Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel. Erről is beszélt az ATV műsorában a miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay Péter: Kétharmaddal fogjuk leváltani Orbánékat

Vasárnap esti győzelmi beszédében a miniszterelnök-jelölt arról beszélt, „megtisztult az ellenzék”, és ha győznek jövő áprilisban, „nem Gyurcsányt, hanem a szabadságot” hozzák el Magyarországra.

Egy évszázada komolyan fontolóra vették a népszigeti olimpiai stadion tervét

Az 1928-as nyári olimpiára pályáztunk volna a stadionnal. A hely kijelölésében szerepet játszott, hogy a tréningező sportolók figyelmét nem vonja el a női bokák látványa. A helyszínre kilátogató bizottság nem volt elájulva az ötlettől, így épülhetett meg pár évtized múlva Zuglóban a Népstadion – derül ki az Arcanum felhasználásával készült cikkünkből.