Vádat emeltek négy rendőr ellen a lelőtt amerikai ápolónő ügyében

2022. augusztus 5. – 06:00

frissítve

Vádat emeltek négy rendőr ellen a lelőtt amerikai ápolónő ügyében
Igazságos ítéletet követelő tüntetők 2020 szeptemberében – Fotó: Montinique Monroe / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak négy amerikai rendőrt és vádat emelnek ellenük a 26 éves Breonna Taylor 2020. márciusi lelövése miatt, írja a BBC.

Az afroamerikai ápolónő lakásában a nyomozók kábítószert kerestek. Korábban egy Jamarcus Glover nevű dílert letartóztattak, aki a gyanú szerint kapcsolatban állt Taylorral, a rendőrök ezért kutatták át a louisville-i lakását. A rendőrség abban hibázhatott, hogy arra számítottak, Taylor egyedül van otthon, arra nem, hogy a fegyvertartási engedéllyel rendelkező barátja is a házban van. A tűzharc során Taylort több lövés érte, és életét vesztette.

Taylor halála a rendőri brutalitás és a rasszizmus egyik jelképe lett az Egyesült Államokban, Louisville-ben később demonstrációkat is tartottak emiatt, amik szintén halálos áldozattal jártak.

A most letartóztatott rendőrök közül hárman részt vettek a letartóztatási parancs meghamisításában. Ketten napokkal a lövöldözés után egy parkolóházban találkoztak, hogy fedősztorit találjanak ki. A helyszínen tíz lövést leadó Brett Hankison nyomozó ellen már 2020 júniusában vádat emeltek, ő a helyszínen tartózkodott a tragédia idején.

A vádemelést bejelentő Merrick Garland igazságügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Breonna Taylornak ma életben kellene lennie.

A lousville-i rendőrséget 12 millió dollárra beperelő Taylor család üdvözölte a döntést, és az igazságszolgáltatás felé tett hatalmas lépésként értékelte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!