A balatoni dugó örök: tereléssel, majd az M7-es egyirányúsításával is harcoltak ellene

2022. augusztus 5. – 04:54

A balatoni dugó örök: tereléssel, majd az M7-es egyirányúsításával is harcoltak ellene
A hatalmas betonlapokból kirakott M7-es félautópálya Sukorónál, 1968-ban – Fotó: UVATERV / Fortepan

Másolás

Vágólapra másolva

„Az új balatoni forgalomirányítás törzskara felkészülten várja a »csúcsot« a pákozd-
sukorói elágazásban” – írta az Esti Hírlap az 1967. augusztus 7-i számában. A mellékelt fotót egy keresztbeálló Moszkvics rádiós rendőrkocsi uralja.

Forrás: Esti Hírlap, 1967. augusztus 7. (12. évfolyam, 184. szám) / Arcanum Digitális Tudománytár
Forrás: Esti Hírlap, 1967. augusztus 7. (12. évfolyam, 184. szám) / Arcanum Digitális Tudománytár

Szekér, lovas fogat? Kösz, nem!

Ekkor már évek óta épült a VII. út néven a balatoni autópálya. Muszáj volt, mert – ahogy a későbbi M7-es megépítéséről szóló első, 1961-es, Népszabadságban megjelenő hír írója fogalmaz: „Kinőtte a forgalom a balatoni utat is, különösen a hét végén kénytelenek a gépkocsivezetők csökkenteni a sebességet és még így is igen nagy a balesetveszély.” Az új út, így a lap, „hét és fél méter széles lesz, két szélén úgynevezett vezető sávval. Ez az út elkerüli a lakott területeket, szekér, lovas fogat nem hajthat majd rajta, s így biztonságosabban, gyorsabban haladhatnak az autók.”

A szerző kitér a későbbi M1–M7-es autópálya fővárosi bevezető szakaszára is, amit az egész építkezés egyik legnehezebb feladatának nevez: „A bevezető út négynyomú pálya lesz, elválasztó sávval, kétszer 7,5 méter széles, illetve bent, a főváros területén mintegy 14 méter széles, elválasztó sáv nélkül. Tervezéséhez már hozzáláttak a szakemberek, s előreláthatólag még ebben az esztendőben megkezdődik a földmunka.”

Az M1–M7-es autópálya közös szakaszán, a fenti kép 1966-ban, az alsó 1968-ban készült – Fotó: Magyar Rendőr / Fortepan Az M1–M7-es autópálya közös szakaszán, a fenti kép 1966-ban, az alsó 1968-ban készült – Fotó: Magyar Rendőr / Fortepan
Az M1–M7-es autópálya közös szakaszán, a fenti kép 1966-ban, az alsó 1968-ban készült – Fotó: Magyar Rendőr / Fortepan

Hé, CP 22-00 rendszámú Trabant! Anyád!

Na de vissza 1967-hez! Ekkorra Budapesttől Kápolnásnyékig ért az M7-es félautópálya, először ugyanis csak a bal pályát építették meg. Az eredeti burkolat – akárcsak Adolf Hitler vagy a keletnémet kommunisták autópályái – betonlapokból készült, az illesztéseknél döccent egyet az autó. Ilyenkor a gyakorlatlan autóvezető azt hihette, hogy járműve defektet kapott.

„Sajnos, hozzászoktunk már az országutakon – s különösen a balatonin – a lépten-nyomon látható, veszélyesnél veszélyesebb közlekedési szabálytalanságokhoz, amik sohasem indokolhatók a nagy forgalommal, de legalább – mondjuk így: »magyarázhatók«” – írta a már idézett Esti Hírlap. A szerző, Balogh László, elrettentő példaként írta le saját, friss tapasztalatát. Irigykedve olvastam e sorokat az effajta édes bosszút ma már lehetetlenné tevő GDPR előtti időkből:

„Budapest határában az ELŐZNI TILOS! tábla mellett előzött minket a CP 22-00 rendszámú Trabant…”

A riport szerint a rendőrség felkészült a vasárnap esti csúcsra, lent a forgalomirányítás törzskarának Moszkvicsa, az égben rendőrségi helikopter körözött. Itt, Kápolnásnyéknél osztották két részre a forgalmat, volt, akit továbbengedtek az autópályán, másokat Pákozd felé irányítottak. Így osztották meg a forgalmat, és kerülték el, hogy nagy dugó legyen.

Az embereknek persze semmi sem jó. „A módszer tehát jó – ezt mi is megállapíthattuk – csodálatosképpen sokan mégis megsértődtek, járművük »lebecsülését« látják az elterelésben” – dohogott az örök elégedetlen újságíró.

Egyirányú félautópályával a vasárnapi dugók ellen

A módszert öt évvel később fejlesztették tökélyre. 1972-ben az M7-es már Zamárdiig ért, de még mindig csak a bal pálya készült el, a jobb pályát éppen abban az évben kezdték építeni. A forradalmi újítás az volt, hogy a nyári vasárnapokon délután 2-től este 10-ig Zamárdi és Törökbálint között csak Budapest felé mehettek az autók a félautópályán.

A budaörsi benzinkút – Fotó Magyar Rendőr / Fortepan
A budaörsi benzinkút – Fotó Magyar Rendőr / Fortepan


És hogy nézett ki mindez a gyakorlatban? A rendőrök és az útügyesek 11 órától kezdték meg a forgalom elterelését a Balaton felé tartó sávból. Akiket az ellentétes oldalon fekvő benzinkutak és vendéglők parkolójában talált a vasárnap délután 2 óra, azok este 10-ig voltak kénytelenek ott rostokolni. Az újdonságról tudósító Esti Hírlap külön megkérte az autóvezetőket, hogy „ha valamely csomóponton forgalomeltereléssel találkoznak, akkor a rendőrök, a jelzőőrök utasításait vonakodás és vita nélkül teljesítsék”.

Az autópálya jobb pályáját 1975-re építették meg, a lendület és a pénz ekkor közel harminc évre elfogyott. Az M7-es végül Zamárditól az országhatárig 2008-ra lett kész.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!