Nagy István Ukrajnában: Magyarország segít kiszabadítani az ukrán gabonát

Legfontosabb

2022. július 14. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország kész szorosan együttműködni és segíteni az ukrán gabonakivitel azonnali szélesítése érdekében – közölte Nagy István agrárminiszter, miután Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével egyeztetett csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lvivben.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint Magyarország kész segíteni Ukrajnának, hogy a kikötői zárlat miatt felgyülemlett gabona kijusson a piacokra, elkerülve, hogy a világ más részein éhínség alakuljon ki.

„A vasút, az átrakodók és a tárolók fejlesztése rendkívül fontos, közös fellépéssel és megfelelő alátámasztással pedig az Európai Unió is támogathatja ezeket a beruházásokat” – írják.

A megoldás érdekében a magyar–ukrán határ menti térségben olyan vállalkozási övezetet kell kialakítani, ahol az új feldolgozóüzemek felépülhetnek, hiszen ez egy stratégiai kérdés, ami hosszú távon jelent élelmezésellátási biztonságot az egész világ számára.

Ukrajna a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre, a globális piac 9 százalékát látja el gabonával, emellett 42 százalékos részesedése van a napraforgóolaj- és 16 százalékos a kukoricapiacon. A háború előtti időszakban szomszédunk 400 millió főnek elegendő gabonát termelt. Békeidőben Ukrajna exportjának csaknem 90 százalékát a fekete-tengeri kikötőkön keresztül bonyolította le.

A háború kitörése óta a magyar kormányból egyedül Szijjártó Péter külügyminiszter látogatott Ukrajnába, február 27-én Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával találkozott a kárpátaljai Csap településen. Pár napja Ruszin-Szendi Romulusz a Magyar Honvédség parancsnoka egy katonai delegációval járt Ukrajnában.

Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ tisztviselői közötti tárgyalások eredményeként szerdán született egy megállapodástervezet a gabonaexportról. A megállapodást a jövő héten írják alá, amikor minden fél újra találkozik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!