Június vége óta nem volt ilyen erős a forint

2022. augusztus 5. – 11:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délelőtt 394 forint alatt is járt az euró, egy dollártért 386 forintot adnak.

A forint az euróval szemben utoljára június végén járt ilyen magasságokban. A HVG szerint a forint erősödése mögött a dollár gyengülése állhat. A Portfolio megjegyzi, hogy a lengyel złoty is hasonló irányban mozdult a héten, de a korábbi tendenciával ellentétesen most a złoty teljesített alul a forinttal szemben.

Forrás: google.com/finance
Forrás: google.com/finance

Történelmi mélypontokon járt a forint

Az elmúlt hetekben többször is beszámoltunk a forint brutális gyengüléséről, ami július 6-án történelmi csúcsot is döntött: egy ideig 416 forint volt egy euró.

A magyar valuta leértékelődése mögött nemzetközi és hazai okok is állnak.

A nemzetközi okok:

  • Elég rossz a világgazdaság helyzete, sok helyen recesszió jöhet idén és jövőre.
  • Ez részben annak köszönhető, hogy az infláció sok helyen elszállt, és átütötte vagy megközelítette a lélektani határnak számító 10 százalékos határt. A jegybankoknak ilyenkor az a feladatuk, hogy mindenáron letörjék az inflációt, ezért kamatot emelnek, ami viszont válsághoz vezethet.
  • Így tesz az USA jegybanki feladatait ellátó Fed is. Ők is eltökéltek az infláció megállítása mellett, akár azon az áron, hogy ezzel recesszióba sodorják az USA gazdaságát. Ez automatikusan a dollár felértékelődéséhez vezet más valutákkal szemben.

A hazai okok:

Elemzésünk arról, hogy hogyan kövezte ki a kormány az utat a 400 forintos euróig, itt olvasható. A forint értékvesztéséről szóló magyarázó videónk pedig itt tekinthető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!