Karácsony Gergely nem lép vissza, ha Márki-Zay sem, akkor külön indulnak

2021. október 6. – 13:57

frissítve

Karácsony Gergely nem lép vissza, ha Márki-Zay sem, akkor külön indulnak
Karácsony Gergely a Párbeszéd, az MSZP és az LMP előválasztási győztes képviselőjelöltjei körében jelentette be: nem lép vissza – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Párbeszéd-MSZP-LMP miniszterelnök-jelöltje váratlanul sajtónyilatkozatot tett arról, hogy nem lép vissza, és csak olyan szövetségkötés jöhet szóba Márki-Zay Péterrel, amelyben utóbbi lép vissza az ő javára. Márki-Zay eközben magát tartja esélyesebbnek, megállapodás továbbra sincs, Dobrev Klára pedig az országot járja az előválasztás második fordulójának kezdete előtt.

Rendkívüli sajtónyilatkozatban jelentette be Karácsony Gergely, a Párbeszéd–MSZP–LMP miniszterelnök-jelöltje, hogy már csak Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjének visszalépésével jöhet létre kettőjük előválasztási szövetsége, a főpolgármester ugyanis nem lép vissza az indulástól.

Az eseményt a Telex Facebook-oldalán élőben közvetítettük, amit az alábbi videóban tud visszanézni:

Karácsony Gergely a Párbeszéd, az LMP és az MSZP előválasztási nyertes képviselőjelöltjei körében, a szocialisták belvárosi irodájában arról beszélt, hogy ott kezdi, ahol vasárnap abbahagyta: azaz hogy nem visszalép, hanem előre. A főpolgármester ismét elmondta, hogy újra kell egyesíteni Magyarországot.

„Bármelyikünk is lesz a jelölt, mindenképpen jobb miniszterelnök-jelölt lesz, mint amilyen Orbán Viktor. Ha ez nem én leszek, akkor is teljes erőmmel fogom támogatni a jelöltet”

– jelentette ki. Karácsony szerint az ellenzéknek az a dolga, hogy kimenekítse az országot a hideg polgárháborús állapotból, amelybe Orbán Viktor vezette. Úgy vélte, ezt kell jelölttársainak megérteni, mert ez nem Gyurcsány Ferenc népszerűségéről szól, hanem arról a szemléletmód- és kultúraváltásról, amely az előválasztás célja is volt. Karácsony ezt követően a társadalmi igazságosság helyreállításáról és a demokratikus értékrend meghonosításáról beszélt. A főpolgármester szociális demokráciát képzel el, és mind Dobrev Klára, mind pedig Márki-Zay Péter esetében vannak vitái, de örömmel épít velük szövetségeket.

„Nem én kezdtem el a visszalépésekről beszélni”

– fogalmazott, és további vitás ügyeket, mint például a határon túli magyarok választójogának ügyét, vagy éppen a családi adókedvezmények rendszerét hozta példaként. Karácsony szerint ő pontosan tudja – egykori elemzőként –, hogyan kell értelmezni számokat, amelyek a mostani közvélemény-kutatásokból most látszódnak.

Karácsony szerint lehet uralni a pillanatot, de ez az elő választás nemcsak a mostani pillanatról szól. Ezért nem lép vissza, szövetségesekre nyitott, olyan szövetségesekre, akik őt támogatják miniszterelnök-jelöltként. Karácsony tehát bejelentette:

nem lép vissza a második fordulóban, és képviselni fogja a saját és az őt támogató pártok programját, mert meggyőződése, hogy ez a program garantálja csak Magyarország számára a társadalmi megbékélést.

Frissítés: Karácsony rendkívüli beszédére Márki-Zay egy rendkívüli online sajtótájékoztatón reagált, ahol egyértelművé tette, szerinte ő az esélyesebb, de azért ott lesz szerda este 6-kor a Karácsonnyal megbeszélt tárgyalásán. Az MMM-jelölt álláspontjáról ebben a cikkben tudósítottunk. A rendkívüli bejelentésekre Dobrev Kára, az előválasztás első fordulójának győztese pedig egy rendkívüli Facebook-posztban válaszolt:

„Nekem az előválasztás nem százalékokról, esélylatolgatásról és taktikázásról szól, hanem arról a történelmi küldetésről, hogy jövő tavasszal legyőzzük Orbán Viktort és rendszerét. Engem csak ez érdekel. Az sem foglalkoztat, hogy lesz-e visszalépés vagy sem”

– írta a DK kormányfő-jelöltje.

Karácsony és Márki-Zay pénteken kezdtek el tárgyalni a lehetséges együttműködésükről, hétfőn pedig már több fontos részletkérdésben is megegyeztek. Megállapodtak abban, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnök-helyettes-jelöltként kormányoznának, és közös előválasztási, majd választási kampányt folytatnak.

Ez persze kényszerű összefogásnak tűnt, miután az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze.

Azt ugyanakkor még nem döntötték el, hogy melyikük lépjen vissza a másik javára, sőt, az is elképzelhető, hogy mindhárman versenyben maradnak.

Csütörtökre eldől, visszalép-e Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztás második fordulója előtt, erről a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszélt még szerdán reggel az ATV-ben. A hódmezővásárhelyi polgármester ott arról beszélt, hogy több felmérés is készült az esélyekről az elmúlt napokban. Szerinte nem mindegyik kutatás tűnik megbízhatónak, de ő a Mediánnak hisz, amely szerint

  • Dobrev Klára 37,
  • Márki-Zay Péter 33,
  • Karácsony Gergely pedig 24 százalékon áll.

Pár nappal korábban a Publicus Intézet felmérése ugyanakkor még azt mutatta, Karácsonynak nagyobb esélye van legyőzni a DK miniszterelnök-jelöltjét, mint Márki-Zaynak, és az MMM miniszterelnök-jelöltje maga is elismerte, hogy Karácsony esetleges visszalépésének meglenne az a kockázata, azaz hogy az ő szavazói inkább Dobrev Klárát választanák másodlagos preferenciaként.

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely elköszönnek a hódmezővásárhelyi tárgyalásuk után 2021. október 4-én – Fotó: Bődey János / Telex
Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely elköszönnek a hódmezővásárhelyi tárgyalásuk után 2021. október 4-én – Fotó: Bődey János / Telex

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke is rendelt egy kutatást a Závecztől, ennek alapján pedig úgy látja, hogy jelen pillanatban Dobrev Klára után ő áll a második helyen, azaz megelőzte a főpolgármestert. A Závecz-kutatás adatai szerint

  • a biztos szavazók körében Dobrev Klára vezet 37 százalékkal,
  • őt követi Márki-Zay (27 százalék),
  • a harmadik pedig Karácsony (14 százalék).

Márki-Zay szerint a tárgyalások során figyelembe fogják venni ezeket az adatokat is, de közösen kell dönteniük Karácsonnyal.

„A számok nagyon egyértelműen azt mondják, hogy nem nekem kell visszalépnem”

– jelentette ki Márki-Zay reggel, hozzátéve: még szerdán is tárgyalnak az MSZP–Párbeszéd–LMP jelöltjével, és várhatóan csütörtökön jelentik be, hogy mire jutottak. Később a Hvg.hu-nak Karácsony rendkívüli bejelentésére reagálva azt mondta:

„Erre én is nagyon kíváncsi vagyok, mert kettőnk között nincs olyan végleges megállapodás még, amit be lehetne jelenteni.”

Korábban Karácsony azt nyilatkozta a Telexnek a vasárnapi kampányrendezvénye után, hogy maximum akkor lépne vissza, ha elütné a villamos. A néhány órával később megrendezett nagygyűlésén Márki-Zay pedig úgy fogalmazott, ő tudná megszólítani a legtöbb embert, de kész félrerántani a kormányt, ha Karácsony hiúsági kérdést csinál a jelöltségből. Ezt megismételte kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is, de továbbra is azt állítja, neki van a legnagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort.

Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!