Márki-Zay Péter: Karácsony Gergelynek minimális esélye sincs most Dobrev Klára ellen

2021. október 06. – 14:49

frissítve

Márki-Zay Péter: Karácsony Gergelynek minimális esélye sincs most Dobrev Klára ellen
Márki Zay Péter perceken belül reagált reménybeli szövetségese, Karácsony Gergely bejelentésére – Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány perccel azután, hogy Karácsony Gergely egyértelművé tette, ő nem lép vissza az előválasztás második fordulója előtt, reménybeli szövetségese is online sajtótájékoztatót hirdetett.

Rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett Márki-Zay Péter is, miután Karácsony Gergely, a Párbeszéd–MSZP–LMP miniszterelnök-jelöltje bejelentette: nem lép vissza akkor sem, ha emiatt nem jön létre szövetsége a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökével.

Őt magát is meglepte Karácsony nyilatkozata – kezdte Márki-Zay, hiszen szerda este 6-ra megbeszélt találkozójuk van. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelölje szerint a főpolgármester megpróbált kész helyzetet teremteni és az elé állítani őt, ami olyan szempontból persze érthető, hogy ez a politikában egyfajta szokás.

Márki-Zay azonban úgy látja, hogy a kedd este és szerda napközben nyilvánosságra került közvélemény-kutatási adatok hitelesek – ezt az MMM szerinte megvizsgálta –, így bebizonyosodott, hogy

Karácsonynak jelenleg minimális esélye sincs arra, hogy legyőzze az előválasztáson Dobrev Klárát, és így legyőzze 2022-ben Orbán Viktort.

Márki-Zay szerinte tehát „megjött a villamos”, aminek hatására Karácsonynak vissza kellene lépnie, ennek ellenére tartja magát az előzetes megállapodáshoz, és ott lesz Karácsonnyal a szerda este 6-ra megbeszélt tárgyaláson. Egyúttal mindenkit higgadtságra intett Karácsony bejelentését követően.

Az MMM szerint ő mindent, amit eddig felajánlottak egymásnak, továbbra is tart, és igenis joggal kéri, hogy a közvélemény-kutatási eredményeket vegyék figyelembe, mert ugyan Dobrev Klárát, illetve a személyével kapcsolatos, korábban általuk megfogalmazott veszélyt együtt, ketten, szövetségben nagyon nagy eséllyel le tudják győzni, de ha Karácsony mostani bejelentése nyomán hárman indulnak el, akkor nemcsak valakinek az előválasztási győzelme, hanem az ország jövője, a kormányváltás esélye válhat kétségessé.

Márki-Zay Péter ezt követően hosszan beszélt arról, hogy Magyarország érdeke az, hogy az előválasztás második fordulójában is minél magasabb legyen részvétel, és arra is kért mindenkit, aki talán eddig pártszimpátiája alapján voksolt, hogy a második fordulóban tegye ezt az ország jövőjének, Orbán leváltásának szem előtt tartásával.

A Mindenki Magyarországa mozgalom jelöltjének tájékoztatóját itt lehet visszanézni:

Márki-Zay Péter és Karácsony között tehát továbbra sincs megállapodás, a szövetség most már csak a hódmezővásárhelyi polgármester háttérbe vonulásával jöhet létre pénteken délig, de még szerda este is tárgyalnak.

Frissítés: A rendkívüli bejelentésekre Dobrev Kára, az előválasztás első fordulójának győztese egy rendkívüli Facebook-posztban reagált:

„Nekem az előválasztás nem százalékokról, esélylatolgatásról és taktikázásról szól, hanem arról a történelmi küldetésről, hogy jövő tavasszal legyőzzük Orbán Viktort és rendszerét. Engem csak ez érdekel.
Az sem foglalkoztat, hogy lesz-e visszalépés vagy sem. Én a már kiesett és a még versenyben lévő miniszterelnök-jelöltekre is kollégaként, szövetségesként tekintek, mert biztos vagyok benne, hogy mindannyiunkra szükség lesz a kampányban és a kormányváltás után is.
Meggyőződésem, hogy a kormányváltás azon fog múlni, hogy képesek leszünk-e felrázni az egész országot, hiszen csak Budapestről nem lehet kormányt váltani. Én ezen dolgozom jelenleg is”

– írta a DK kormányfő-jelöltje.

Karácsony és Márki-Zay pénteken kezdtek el tárgyalni a lehetséges együttműködésükről, hétfőn pedig már több fontos részletkérdésben is megegyeztek. Megállapodtak abban, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnök-helyettes-jelöltként kormányoznának, és közös előválasztási, majd választási kampányt folytatnak.

Ez persze kényszerű összefogásnak tűnt, miután az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze.

Azt ugyanakkor még nem döntötték el, hogy melyikük lépjen vissza a másik javára, sőt, az is elképzelhető, hogy mindhárman versenyben maradnak.

Csütörtökre eldől, visszalép-e Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztás második fordulója előtt, erről a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszélt még reggel az ATV-ben. A hódmezővásárhelyi polgármester ott is arról beszélt, hogy több felmérés is készült az esélyekről az elmúlt napokban. Szerinte nem mindegyik kutatás tűnik megbízhatónak, de ő a Mediánnak hisz, amely szerint

  • Dobrev Klára 37,
  • Márki-Zay Péter 33,
  • Karácsony Gergely pedig 24 százalékon áll.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke is rendelt egy kutatást a Závecztől, ennek alapján pedig úgy látja, jelen pillanatban Dobrev Klára után ő áll a második helyen, azaz megelőzte a főpolgármestert. A Závecz-kutatás adatai szerint

  • a biztos szavazók körében Dobrev Klára vezet 37 százalékkal,
  • őt követi Márki-Zay (27 százalék),
  • a harmadik pedig Karácsony (14 százalék).

Márki-Zay szerint a tárgyalások során figyelembe fogják venni ezeket az adatokat is, de közösen kell dönteniük Karácsonnyal.

„A számok nagyon egyértelműen azt mondják, hogy nem nekem kell visszalépnem”

– jelentette ki Márki-Zay reggel, hozzátéve: még szerdán is tárgyalnak az MSZP–Párbeszéd–LMP jelöltjével, és várhatóan csütörtökön jelentik be, hogy mire jutottak. Korábban azonban Karácsony azt nyilatkozta a Telexnek a vasárnapi kampányrendezvénye után, hogy maximum akkor lépne vissza, ha elütné a villamos. A néhány órával később megrendezett nagygyűlésén Márki-Zay pedig úgy fogalmazott, ő tudná megszólítani a legtöbb embert, de kész félrerántani a kormányt, ha Karácsony hiúsági kérdést csinál a jelöltségből. Ezt megismételte kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is, de továbbra is azt állítja, neki van a legnagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort.

Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!