Závecz: Márki-Zay Péter jobban szerepelne Dobrev ellen, mint Karácsony, de egyiküknek sincs esélye nyerni

2021. október 6. – 13:29

frissítve

Závecz: Márki-Zay Péter jobban szerepelne Dobrev ellen, mint Karácsony, de egyiküknek sincs esélye nyerni
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen 2021. október 4-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Jobban áll Márki-Zay Péter, mint Karácsony Gergely – derült ki a Závecz friss, reprezentatív felméréséből, amit a Mindenki Magyarországa Mozgalom megbízásából készítettek hétfő-kedden több mint ezer ember megkérdezésével.

A biztos szavazók körében Dobrev Klára vezet 37 százalékkal, őt követi Márki-Zay (27 százalék), a harmadik pedig Karácsony (14 százalék).

Ugyanakkor az is jól látszik, hogy az utóbbinak van a legnagyobb tartaléka hármuk közül, de meglepő módon Karácsonynak a legnagyobb az elutasítottsága.

Megnézték a felmérésben azt is, hogy miként alakul az eredmény, ha csak ketten maradnak versenyben. Ha Márki-Zay lép vissza, a választók

  • 53 százaléka Dobrev Klárára szavazna, míg
  • 39 százalékuk Karácsonyra,
  • 9 százalék pedig még bizonytalan, vagy el se megy szavazni.

Ha Karácsony lép vissza, akkor

  • Dobrev a szavazatok 50 százalékával nyerne,
  • Márki-Zay pedig 43 százalékot gyűjthet be, és
  • 7 százalék a bizonytalan szavazók aránya.

Az világosan kijön, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester jóval népszerűbb Karácsonynál a Jobbik szavazói körében, míg a Momentum szavazói között a főpolgármesternek nagyobb a támogatottsága.

Az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze.

Karácsony és Márki-Zay pénteken kezdtek el tárgyalni a lehetséges együttműködésükről, hétfőn már több fontos részletkérdésben is megegyeztek. Megállapodtak abban, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnök-helyettes-jelöltként kormányoznának 2022 után, és közös előválasztási, majd választási kampányt folytatnak. Azt ugyanakkor még nem döntötték el, hogy melyikük lépjen vissza a másik javára, sőt, még az se kizárt, hogy mindhárman versenyben maradnak.

„A számok nagyon egyértelműen azt mondják, hogy nem nekem kell visszalépnem”

– jelentette ki Márki-Zay szerdán az ATV-ben.

A Závecz mellett a Medián kutatása szerint is a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke áll jobban. A Medián felmérése szerint Dobrev Klára 37, Márki-Zay Péter 33, Karácsony Gergely pedig 24 százalékon áll jelenleg. Pár nappal korábban a Publicus Intézet felmérése ugyanakkor még azt mutatta, Karácsonynak nagyobb esélye van legyőzni a DK miniszterelnök-jelöltjét, mint Márki-Zaynak.

Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!