Márki-Zay Pétert támogatja a Momentum az előválasztás második fordulójában

2021. október 7. – 14:32

frissítve

Márki-Zay Pétert támogatja a Momentum az előválasztás második fordulójában
Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Fekete-Győr András, hogy a Momentum elnöksége egyhangú döntésével Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás vasárnap kezdődő második fordulójában. Az várják a Jobbiktól, hogy ők is álljanak be valamelyik jelölt mögé. Márki-Zay szeretne egy jobbközép frakciót a következő országgyűlésben, de ha ez nem jön össze, a Párbeszéd frakciójához csatlakozik. Ketten már ott lesznek a szombati miniszterelnök-jelölti vitán.

A Momentum számára kettős célja van az előválasztásnak – fogalmazott Fekete-Győr András a Kossuth téren tartott csütörtök délutáni sajtótájékoztatón. Az egyik, hogy megújítsák, megtisztítsák az ellenzéket, a másik pedig, hogy felállítsák azt a kormányzóképes közös csapatot, amellyel jövő áprilisban le lehet győzni Orbán Viktort és a Fideszt. Az első feltételt az első fordulóban szerinte jól sikerült teljesíteni: kikapott például Tóth Csaba Zuglóban, az offshore-botrányba keveredett Ráczné Földi Judit Székesfehérváron, és a karlendítős jobbikos Farkas Péter Barnabás Ózdon.

A második feltétel azonban veszélybe került az elmúlt napokban a Momentum elnöke szerint. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is kiváló jelölt arra, hogy le tudjuk győzni az Orbán-rendszert – folytatta. Miután azonban nekik nem sikerült megállapodniuk többnapos tárgyalás után, a Momentum úgy érezte, eljött a cselekvés ideje, „a problémák helyett most már a megoldásokról kell beszélni.”

A Momentum Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában

– jelentette ki Fekete-Győr. A hódmezővásárhelyi polgármester szerinte valójában egy új arc a politikában, akivel közösen egy új Magyarországot tudnak felépíteni. Szakpolitikai témákban – mint például az euró bevezetése – már egyetértenek, mint ahogy Zuglóban is sikeresen küzdöttek együtt Tóth Csaba MSZP-s jelölt ellen. Fekete-Győr úgy látja, hogy Márki-Zay Péter vezetésével van a legnagyobb esély kormányváltásra, ezért azt ígérte, minden támogatást megadnak neki.

Orosz Anna, a párt alelnöke arról beszélt, hogy az elmúlt napokban a Momentum elnökségében komoly viták folytak arról, hogy a második fordulóban mi az ő szerepük. Nekik nemcsak a legtisztább jelöltet kell támogatniuk – mondta – hanem azt, aki balról, jobbról és bizonytalanok közül is meg tud szólítani választókat. „Mi azt látjuk, hogy ez a jelölt egyértelműen Márki-Zay Péter, ezért döntöttünk úgy, hogy vállt vállnak vetve fogunk harcolni vele az előválasztás második fordulójában.” Olyan szövetséget kötöttek, amelyben a tisztesség, az emberség, a fenntartható, zöld Magyarország jövőjét képviselik – tette hozzá.

Márki-Zay megköszönte a Momentum támogatását. Sokan azt gondolták, hogy ebben a küzdelemben egyedül maradok, ők megnyugtattak mindenkit, hogy erről nincs szó – fogalmazott a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje. Arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban egyre többen szólították meg, akik eddig a Fideszre szavaztak, és rengeteg ember ment el a kampányrendezvényére vasárnap a Fővám térre.

Ő biztos benne, hogy a szerepvállalásával meg tudják győzni a bizonytalan szavazókat, és vidéken is át tudják fordítani a közhangulatot.

Ebben megerősítették az elmúlt napok közvélemény-kutatásai is. Óriási eredménynek nevezte, hogy 106 közös, hiteles jelölt képviseli az ellenzéket a Fidesz ellen 2022-ben, és az egy az egy elleni küzdelemmel valódi, reális esély van szerinte a kormányváltásra.

Fekete-Győr András, Orosz Anna és Márki-Zay Péter a Kossuth téren 2021. október 7-én – Fotó: Huszti István / Telex
Fekete-Győr András, Orosz Anna és Márki-Zay Péter a Kossuth téren 2021. október 7-én – Fotó: Huszti István / Telex

A Momentum kulcsszereplő volt az előválasztás folyamatában Márki-Zay szerint, a szövetségükhöz pedig továbbra is tárt karokkal várja Karácsony Gergelyt, az őt támogató pártokat és szavazókat, valamint a DK szimpatizánsait is.

„Nem Dobrev Klára az ellenségünk, hanem Orbán Viktor”

– jelentette ki. Szerinte a DK miniszterelnök-jelöltje minden kiválósága ellenére olyan imázzsal rendelkezik, hogy ő a legkevésbé esélyes kihívója Orbán Viktornak jövő áprilisban. Ezért arra kért mindenkit, hogy minden józanságot figyelembe véve, okos döntést hozzanak az előválasztás második fordulójában.

Újságírói kérdésre Fekete-Győr András arról beszélt, hogy nem szeretik a tartózkodást, ezért dönteniük, lépniük kellett, miután kudarcba fulladt Karácsony és Márki-Zay együttműködése. A Jobbiktól is azt várja, hogy a semleges álláspontot módosítsák, a Momentum elnöke szerint Jakabék szavazói is Márki-Zayt támogatnák. Azt is mondta, hogy tájékoztatták Karácsonyt a sajtótájékoztató előtt a döntésükről. A főpolgármestert is alkalmas jelöltnek tartják egyébként, de egyhangú döntést hozott a Momentum elnöksége Márki-Zay támogatásáról.

Nem kizárólag kutatások alapján hozta meg a döntését Márki-Zay Péter, erről beszélt egy másik újságírói kérdésre. Sok szempontot figyelembe véve, a rendelkezésre álló információk alapján, óriási felelősséggel határozott úgy szerdán, hogy nem lép vissza.

„Biztos vagyok benne, hogy akármilyen döntést is hoztam volna, valószínűleg az életemben kevés olyan pillanat van, amikor ekkora felelősség nyomta a vállamat”

– fogalmazott.

Márki-Zay elfogadja Karácsony Gergely meghívását a szombati miniszterelnök-jelölti vitára. Annak pedig különösen örülne, ha a Partizánban tartanák, mert számára csalódás volt, hogy több jelölt nem ment el Gulyás Márton műsorába, és nem volt ott még miniszterelnök-jelölti vita.

A Momentum az egyik legnépszerűbb párt ma Magyarországon Fekete-Győr András szerint. Sok momentumos azonban taktikailag szavazott az első fordulóban, és inkább Karácsony Gergelyt látták kormányzóképesnek. A második fordulóban viszont arra biztat mindenkit, hogy Márki-Zay mellett voksoljon, mert szerinte komoly tétje van az ország jövője szempontjából. Azt ígérte, pártja mindent megtesz, hogy az online szavazás lebonyolítását segítsék.

Márki-Zay Péter az utolsó kérdésre pedig azt válaszolta, elsődlegesen a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt frakciójába ülne 2022 után.

Azt szeretné, ha lenne egy jobbközép frakció a parlamentben, amelyhez a Mindenki Magyarországa Mozgalom győztes jelöltjei is tudnának csatlakozni.

Amennyiben azonban nem lesz ilyen, a Párbeszéd frakciójába ül, mint azt már korábban jelezte.

Márki-Zay Péter – Fotó: Huszti István / Telex
Márki-Zay Péter – Fotó: Huszti István / Telex

Fekete-Győr: Dobrev Klárával van a legkevesebb esélyünk legyőzni a Fideszt

„Aki tisztában van a magyar társadalom realitásaival, az pontosan tudja, hogy Dobrev Klárával van messze a legkevesebb esélyünk legyőzni a Fideszt, és egy új Magyarországot felépíteni” – írta Fekete-Győr András szombaton a Facebookon.

A második fordulóban szerinte arról kell dönteni, hogy kinek van a legnagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort 2022-ben. „Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is nyertek már választást a Fidesszel szemben” – fogalmazott a Momentum elnöke. Karácsony szerinte nagyon sok olyan középen álló szavazót tud megszólítani, „aki tart attól, hogy 2022 után is folytatódna a polgárháborús közhangulat”, a keresztény-konzervatív Márki-Zay jelölése pedig sok kiábrándult jobboldalit biztosítana arról, hogy „a Fidesz áljobboldalisága helyett végre a jobboldali értékek valódi képviseletet kapnak a jövő kormánykoalíciójában”.

„Ha pedig egymás mellett állnak, mindkét szavazói réteggel bővülhet az ellenzéki együttműködés.”

Bár napokig szó volt róla, hogy közösen indulna a két polgármester, ez végül nem jött össze, Karácsony szerdán bejelentette, hogy külön indulnak az előválasztás második fordulójában.

A Jobbik az elmúlt napokban többször is deklarálta, hogy semleges marad a második fordulóban, azaz nem állnak be egyik versenyben maradt miniszterelnök-jelölt mögé sem. „A Jobbik elnöksége és frakciója egyhangú döntést hozott. Azt a jelöltet fogjuk támogatni, akit a választók megneveznek” – fogalmazott Jakab Péter a Telexnek adott interjúban.

Az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze.

Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!