Márki-Zay Péter szorosabbra fűzte a viszonyát Karácsony Gergellyel

2021. augusztus 6. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen különös sajtótájékoztatót tartott Siófokon péntek délelőtt Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztás egyik miniszterelnök-jelöltje, mellette ugyanis két másik jelölt, Pálinkás József és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester ült az asztalnál. Ezúttal ugyanakkor nem a miniszterelnök-jelöltségről volt szó, hanem arról, hogy Márki-Zay a Csongrád-Csanád megyei 4-es választókerület, vagyis Hódmezővásárhely és Makó körzetének legesélyesebb jelöltjeként úgy döntött, hogy

ha 2022-ben nyer a körzetében, akkor vagy Pálinkás Új Világ Néppártjának, vagy Karácsony Gergely Párbeszédének frakciójába ül majd be.

A hódmezővásárhelyi független polgármester elmondta, hogy sem az őt 2018-ban segítő Jobbikot, sem pedig az elszámoltatás miatt kézenfekvőnek tűnő Momentumot nem érezte megfelelő döntésnek, mert függetlenként, civilként inkább a függetlenségét akarta kihangsúlyozni. Ezért döntött úgy, hogy győzelem esetén a jobboldalon legkisebbnek számító Új Világ Néppárt frakciójába ül be. Annak azonban a jelenlegi számítások szerint igen csekély az esélye, hogy Pálinkás pártja egy frakciónyi, vagyis legalább öt képviselőt juttat a parlamentbe, így a fő mondás ebben az ügyben az, hogy ha Pálinkásék nem tudnak frakciót alakítani 2022-ben, akkor Márki-Zay a Párbeszéd Magyarországért frakciójában dolgozik majd.

A bejelentésnek az a külön jelentősége, hogy Karácsony, Pálinkás és Márki-Zay mindhárman indulnak miniszterelnök-jelöltként. És a mostani közös kiállás után nem lenne meglepő, ha az előválasztás második fordulójában Márki-Zay és Pálinkás is Karácsonyt támogatná. Az első háromba bejutni ugyanis a jelenlegi felmérések alapján közölük most Karácsonynak van esélye.

Korábban Márki-Zay élesen tiltakozott az ellen, hogy elárulja, melyik frakcióhoz csatlakozna, a szervező pártok döntése szerint azonban az előválasztáson induló jelölteknek előre meg kell mondaniuk, melyik frakciót választják majd mandátumszerzés esetén. Ezzel a pártok azt szeretnék elkerülni, hogy esetleg hemzsegjenek a független képviselők majd a parlamentben – a parlamenti munka ugyanis alapvetően frakciókra épül, egy független képviselőnek sokkal kevesebb jogosítványa van, mint egy frakciótag képviselőnek.

Pálinkás József a mostani sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Magyarországon a többségnek ideológiai hovatartozástól függetlenül elege van, kormányváltást és irányváltást akarnak, de szerinte ez csak akkor következhet be, ha a pragmatikus, a polgári jobbközép, de ugyanígy a szabadelvű konzervatív középosztály jelentős része is megérti, hogy erre a változásra szükség van.

Mint mondta, a megfelelő támogatottságra csak akkor van esély, ha a választók garanciát látnak arra, hogy a változás után az ő értékrendjük, érdekeik megfelelően képviselve lesznek a politikában és a kormányzásban is. Pálinkás örült annak, hogy Márki-Zay úgy döntött, hogy a következő parlamentben az ő frakciójukba ülne be, és azt is hozzátette, hogy ma Magyarországon középről kell kiindulnia a kormányzásnak, vagyis létre kell hozni azt a stabil középen lévő koalíciót, ami lehetővé teszi a kormányváltást.

Ehhez pedig szerinte túl kell lépni a nézeteltéréseken, és arra is nagy szükség van, hogy a magyar emberek úgy érezzék, hogy a parlamenti többség őket képviseli, nem egy szűk politikai elitet.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy ő abban érdekelt, hogy legyőzzék a Fideszt, az egységben pedig mindenkinek meg kell találni a helyét, legyen akármilyen beállítottságú. Mint mondta, a Fidesszel nem az a baj, hogy jobboldali, hanem hogy populista megosztó és korrupt, úgyhogy a jobboldali Új Világ Néppártot is üdvözli, és azt is támogatja, hogy csatlakozzon a meglévő ellenzéki koalícióhoz, ha pedig ez nem jön össze, más módon dolgozzanak együtt.

A budapesti főpolgármester azt is elmondta, hogy megtisztelőnek érzi, hogy a Párbeszéd frakciója is felmerült Márki-Zayban.

Márki-Zay a sajtótájékoztató vége felé elmondta, hogy ha megválasztják egyéniben, mindkét pártot szívesen választaná. Az is kiderült, hogy a rajtuk lévő kék szalag a korrupcióellenes szalag. A hódmezővásárhelyi polgármester végezetül azt mondta, hogy a legfontosabb, hogy vegyenek részt minél többen az előválasztáson, és támogassák azokat a jelölteket, akik a legnagyobb eséllyel fogják legyőzni a Fideszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!