Több olyan ellenzéki városvezetőről tudunk, akiket a Fidesz meg tudott venni

Több olyan ellenzéki városvezetőről tudunk, akiket a Fidesz meg tudott venni
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Ha kormányra kerülne, megtartaná a Fidesz családpolitikáját, a letelepedési kötvénnyel bejött migránsokat viszont kiutasítaná.
  • Több olyan ellenzéki városvezetőről tud, akiket a Fidesz meg tudott venni vagy le tudott kenyerezni.
  • Kormányváltás esetén Polt Péter ellen szerinte megalapozottan indíthatna eljárást a rendőrség.
  • Szeretné, ha közvetlenül választaná a nép a legfőbb ügyészt, „ne a parlamenti pártok állapodjanak meg a személyéről, mert abból ismét nagykoalíciós lopás lehetne”.
  • Nagyobb esélyt lát arra, hogy megveri egyéniben Lázár Jánost, mint hogy megnyerje a miniszterelnök-jelölti előválasztást.
  • Nem látja Hódmezővásárhelyen Lázárt, aki semmilyen hivatalos rendezvényre nem megy el, miközben szabotálja a település fejlődését.
  • Ha ötfős többsége lesz az ellenzéknek, akkor attól tart, hogy Orbán Viktor elővesz öt embert, akikről pornófelvételei vagy bűnügyi aktái vannak.
  • Kétharmados többség esetén is egyeztetne a Fidesszel az új alkotmányról, de csak egy Orbán nélküli Fideszt tud elképzelni.
  • Nagyinterjú Márki-Zay Péterrel, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjével, Hódmezővásárhely polgármesterével.

Mitől érzi magát alkalmas miniszterelnök-jelöltnek?

Orbán Viktort csak azoknak a szavazatával lehet leváltani, akik most még bizonytalanok, és a 2010 előtti korrupciót sem akarják cserébe a 2010 utáni sokkal nagyobb korrupció eltakarításáért. Sokuknak a mai pártkínálat még nem elég biztosíték arra, hogy igazi rendszerváltás legyen. Ezeket a szavazókat jobban tudom megszólítani, mint a pártjelöltek.

Mindegyik pártjelöltnél jobban?

Mindegyiknek komoly csomagja, ebből kifolyólag pedig elutasítottsága is van. De vannak filozófiai különbségek is közöttünk. Én például egy szakértői kormányban gondolkodom, és az értékes dolgokat megőrizném a Fidesz kormányzásából, például a családtámogatásokat.

Mitől gondolja magát hiteles jelöltnek?

Sokan kértek, hogy legyek miniszterelnök-jelölt, természetesen ez a legfontosabb alapja az indulásnak. De van empirikus magyarázat is: Hódmezővásárhely. Ott a fideszes kétharmadból úgy tudtunk ellenzéki kétharmadot csinálni, hogy nem pártoskodtunk, nem jobb- és baloldal szerint ítéltük meg az embereket, nem azt néztük, hogy lehet valamit kivenni a városból, hanem hogy hogyan lehet hozzátenni a magunkét. Radikálisan elutasítottuk a korrupciót, és az országban egyedülálló módon komoly elszámoltatás is volt nálunk. Például Lázár János eddig már 22 millió forintot fizetett a vadászkastélyához vezető, ellopott önkormányzati út használata után. De 18 feljelentést is tettünk, és azokat az ügyeket is nyilvánosságra hoztuk, amelyekben nem lehetett feljelentést tenni. Ettől lesz hiteles valaki.

Hitelesnek tartja magát, a Partizánban mégis azt mondta, nem magára fogadna az ellenzéki előválasztáson. Egy miniszterelnök-jelölt nem gyakran mond ilyet magáról; ez hozhat szavazatokat?

Azt nem tudom, hogy az őszinteség hozza vagy viszi a szavazatokat, de nekem e tekintetben jó tapasztalataim vannak. A populizmus is távol áll tőlem, soha nem ígértem olyat, amivel ugyan szavazatokat lehet vadászni, de nem betartható.

Vannak mérései, hogy mennyi esélye van valójában? A nyilvános közvélemény-kutatások alapján egyelőre nincs az élmezőnyben.

Nekem nem a legtöbbször éppen a pártok által fizetett közvélemény-kutatások eredményeivel kell foglalkoznom, inkább azon dolgozom, hogy civilként én legyek a hat párt közös miniszterelnök-jelöltje, mert szerintem ez a legjobb recept Orbán Viktor leváltására. 2018-ban, a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás előtt sem magamra fogadtam volna, mégis nagy többséggel nyertünk. 2019-ben már magamat tartottam esélyesnek, de ha például visszanézi az ellenzéki sajtócikkeket, Vásárhelyet még akkor sem sorolta senki a nyerhető városok közé. Ehhez képest a tíz körzetből kilencet megnyertünk, és kétharmadunk lett a közgyűlésben.

Mi van, ha nem ön nyeri meg az előválasztást. Van olyan a jelöltek között, akit támogatna?

Természetesen. Ahogy eldől, hogy ki a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, támogatni fogom és kampányolok mellette, ez nem is kérdés.

Dobrev Klárára is igaz ez?

Igen. Mindent meg fogok tenni, hogy olyan ember legyen a közös jelölt, aki meg tudja verni Orbánt. Dobrev szerintem nem tudja megverni, de ha ő lesz a közös jelölt, akkor mellette is kampányolni fogok.

Ha nem ön nyer, ki tudja még megverni Orbánt?

Karácsony Gergelyt látom olyan kompromisszumnak, akinek talán még esélye lehet.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Nem lehet más az irány, csak felfelé”

Hogy nézne ki Márki-Zay Péter kormánya? Pártok tagjai is lehetnének benne?

Annak nincs akadálya, hogy párthoz köthető szakértők legyenek felelősek egy-egy területért, az a fontos, hogy ez ne pártalapon legyen kiosztva, hanem találjuk meg azokat az embereket, akik a legalkalmasabbak a közös kormányprogram végrehajtására.

Vannak konkrét nevek a fejében?

Nincs kész névsor, de sok jó szakembert ismerek. Van egy ELEGY (Ellenzéki Együttműködés) nevű platform, amelybe a pártok is delegáltak szakértőket, itt hétről hétre újabb és újabb komoly, szakértői anyagokat fogadnak el. Hogy csak néhány nevet mondjak, ennek a csapatnak a tagja Mellár Tamás, Raskó György, Vértes András, Falus Ferenc, Pusztai Erzsébet, Holoda Attila, vagy Csaba László. Azt gondolom, hogy az ELEGY-ben készített anyagok nagyon komoly elméleti alapjául szolgálhatnak egy új kormány programjának.

A szakértői kormányok általában úgy tekintenek a társadalmak problémáira, mint amiket tisztán tankönyvek alapján, ideológiamentesen meg lehet oldani, pedig az elosztási kérdésekben például nem lehet megkerülni, hogy valaki jobb- vagy baloldali.

Most abban a fázisban vagyunk, hogy a hat ellenzéki párt összeállt, mert az Orbán-rendszerhez képest van egy olyan, viszonylag egyszerű program, amelyben meg tudnak egyezni. Utoljára a rendszerváltásnál volt ilyen. 1990-ben az alapvető elvárásokban nem volt különbség a kisgazdák és a szociáldemokraták között; mindenki egyetértett abban, hogy szükség van piacgazdaságra, demokráciára, jogállamra, és csatlakozni akarunk az európai integrációhoz.

Mára sajnos Orbán Viktor oda juttatta az országot, hogy ugyanilyen egyszerű meghatározni azt az irányt, amely felé menni kell. Részletkérdés, hogy hány százalék legyen az áfa, amikor nincs meg az alapvető jogbiztonság, felrúgják a piacgazdaság szabályait, magánkézbe juttatnak iszonyatos mennyiségű állami vagyont, és a keleti diktatúrák irányába távolodunk Európától.

Amikor ennyire a gödör mélyén van az ország, akkor nem lehet más az irány, csak felfelé. Hogy ez jobbra vagy balra menjen, azt később kell eldönteni, nem most.

Hogyan tudná integrálni azt a hat pártot, amelyekről azt mondja, hogy a múltjuk miatt jelentős elutasítottságuk is van? Elég ehhez a szakértői program?

Mindegyik párt meg tud felelni a minimum elvárásnak, azaz a rendszerváltás iránti elkötelezettségnek. De a pártoknak vannak olyan elvárásai is, amelyek szerintem kifejezetten veszélyeztetik a rendszerváltást.

Ilyen a jelöltek frakcióba kényszerítése?

Például az is.

Mi még?

Az ellenzéki pártok a Momentum kivételével úgy vannak vele, hogy a saját soraikban lévő hibákat és korrupciót jobb eltakarni, hogy a közös siker érdekében ne élezzük egymás között a feszültséget. Ez stratégiai hiba. A korrupt emberektől most kell megszabadulni, különben nem fognak nekünk bizalmat szavazni a választók 2022-ben.

Mondjon három intézkedést, ami miniszterelnökként az első között lenne!

A miniszterelnöknek a közös ellenzéki programot kell majd végrehajtania, de nekem például nagyon fontos az elszámoltatás. A bizonytalanok meggyőzése szempontjából nagyon fontos az is, hogy ez a hat párt végre felvállalta az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát. Szerintem azt is fel kellene vállani, hogy marad a kerítés, a Fidesz által betelepített migránsokat pedig kiutasítjuk az országból. Itt nem a menekültekre gondolok, hanem a Gruevszki- vagy Zaid Naffa-félékre, akik több tízezer emberrel együtt letelepedési kötvénnyel érkeztek.

„Beálltok a sorba, és akkor majd csurran-cseppen valami”

Ön mivel kezdené az elszámoltatást?

Az egyik javaslatom az lesz, hogy közvetlenül válasszunk legfőbb ügyészt, ne a parlamenti pártok állapodjanak meg a személyéről, mert abból ismét nagykoalíciós lopás lehetne. Sajnos az elmúlt harminc évben az ügyészség politikusokat nemigen számoltatott el, vagy ahogy az ügyészek szokták mondani: a nagykoalíciós korrupciót nem vizsgálják.

2019-ben sok nagyvárosban az ellenzék került hatalomra, velük szemben visszatérő kritika, hogy nem tematizálták jobban a korábbi fideszes városvezetések korrupciós ügyeit. Mi lehet ennek az oka?

Szerintem ez nyilvánvaló. Egyrészt akadnak ellenzéki politikusok is, akik érintettek, a Fidesznek pedig beépített emberei vannak az ellenzék soraiban, illetve több olyan városvezetőről tudunk, akiket a Fidesz meg tudott venni, le tudott kenyerezni.

Mondjon konkrétumokat.

Bűncselekménnyel senkit nem fogok vádolni, de az nagyon feltűnő, ahogy elmaradtak a beígért elszámoltatások.

Tud olyan ellenzéki városvezetőkről, akiket korrumpált a Fidesz?

A korrumpálás erős kifejezés, inkább azt mondanám, hogy a Fidesz rájátszik az ellenzéki városvezetők félelmeire.

Például egy megyei jogú várost vezető kollégám elment egy kormányzati hivatalba, ahol a fejlesztési források elosztásáról egyeztettek. Azt mondták neki, két út van: „vagy úgy csináljátok, mint Márki-Zay, és akkor egy fillért sem fogtok kapni, vagy nem támadjátok a kormányt, beálltok a sorba, és akkor majd csurran-cseppen valami”.

Ezt az illető maga mesélte el nekem – ő egyébként nem adta be a derekát, azóta is harcos ellenzéki kollégám.

De vannak, akik inkább bedobták a törülközőt?

Ács korábbi polgármestere, Lakatos Béla barátom mesélte néhány éve, hogy hasonló helyzetben ha egymilliárdot ígérnek a településének, hogy ne támadja a Fideszt, akkor nehéz erre nemet mondani. Szerintem innen lehet megérteni, hogy az ellenzéki városokban többnyire miért nem volt komolyabb elszámoltatás.

Nem szabad elfogadni fejlesztési pénzeket a Fidesztől?

Én mindent elfogadok, csak azt nem, hogy ezt tisztességtelen feltételekhez kössék. Keresztény emberként nekem akkor is kritizálnom kell a lopást, ha emiatt akadályozzák a város fejlődését.

Hódmezővásárhelyen milyen következménye lett az ügyek feltárásának?

Feljelentéseink többségét a rendőrség vagy az ügyészség lesöpörte. Néhány esetben indultak nyomozások, de ezeket elsüllyesztették, még az egyértelműen bizonyított esetekben is. Nagyon kreatívan mindig találtak valamit, amivel fel tudják menteni a fideszes bűnözőket. Egyetlen olyan esetünk van, amelyben a nyomozás után vádat is emelt az ügyészség: a volt polgármester, Rapcsák András fia, aki 2019-ig cégvezetőnk volt, saját maga támadta meg a város informatikai rendszerét.

Az önkormányzati szintű elszámoltatásnak alapfeltétele a kormányváltás?

Abban az értelemben igen, hogy egy önkormányzat a jelenlegi rendszerben csak annyit tud tenni, hogy megteszi a feljelentést. Ha ezt visszautasítják, akkor pótmagánvádas pert lehet indítani. Hódmezővásárhelyen és Pécsen is történt ilyen. Nekünk itt megáll a jogkörünk, de attól még az önkormányzatok felelőssége, hogy hozzák nyilvánosságra az ügyeket. Mert igaz, hogy Kaleta Gábort például futni hagyta a bíróság, de a nyilvánosság előtt kellően megbűnhődött.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„A hivatalos, adózott jövedelméből nem jöhetett össze ekkora vagyon”

Az ön legnagyobb riválisának, Lázár Jánosnak van miért aggódnia?

Azt mondta, hogy még nem született olyan ember, akitől félne, de velem mégsem áll ki egy nyilvános vitára...

De mitől kell tartania?

Nagyon nehéz lesz megmagyaráznia, hogy miből van ilyen iszonyatosan nagy vagyona.

Egy elég magas rangú fideszes azt mondta nekem, hogy „az ön képviselője, az a Lázár, egy nagyon gazdag ember”. Mondtam, hogy tudom, mire ő a fejét rázta: „Neeem, mondom: nagggyon gazdag.”

Lázárnak a hivatalos, adózott jövedelméből nem jöhetett össze ekkora vagyon, ezzel nem tud elszámolni.

Mi történne vele konkrétan egy kormányváltás esetén? Parlamenti vizsgálóbizottság állna fel? Feljelentené a NAV-nál?

Hódmezővásárhely testvérvárosában, Nagybányán a polgármestert éppen teljes vagyonelkobzásra ítélte a bíróság, mert nem tudott elszámolni a kétszázmilliós vagyonával. Szerintem elég sok fideszes politikusnak van félnivalója, még úgy is, hogy a vagyonuk jelentős részéről egyelőre tudomásunk sincs.

Mi van akkor, ha papíron el tudnak számolni?

Hódmezővásárhelyen is rengeteg olyan irányított közbeszerzést láttunk, amik csak úgy füstöltek a korrupciótól. Rendre megmagyarázhatatlan pontossággal találták el a becsült maximális értéket, egyazon vállalkozó több vállalkozása adta a három ajánlatot egy meghívásos pályázatban, egymással versengő ajánlatokban szó szerinti egyező bekezdések voltak... Ezeket egy tisztességes, jogállami ügyészségnek nem lehet probléma felgöngyölíteni.

Azt mondja, hogy ahhoz, hogy bármi történjen, fejeknek kellene hullani például az igazságszolgáltatás területén is. Hogyan képzeli el ezt jogállami eszközökkel?

Ami most van, az nem jogállam. Aki elfogadja az élethossziglan tartó fideszes kinevezéseket, eleve lemond a jogállamról. Én ebben Elek Istvánra és Vörös Imrére hallgatok, akik elég konkrétan leírták, hogy a Fidesz alkotmányos puccsot követett el 2010-ben, hogy miért érvénytelen a mai rendszer, és hogy hogyan lehet a jogállamot helyreállítani.

Ezt értjük, de jogállami eszközökkel hogy lehet orvosolni azt, hogy önök szerint nincs jogállam?

Ha holnap hoznak egy törvényt, amivel az egész országot Orbán Viktor nevére íratják, akkor azt nekünk el kellene fogadni?

Ha kilenc évre kinevezik saját embereiket a médiahatóságba és a főügyészségre, akkor még újabb kilenc évig nem kaphat frekvenciát a Klubrádió, még kilenc évig lehet szabadon lopni és az államot megkárosítva bűnöző migránsok ezreit betelepíteni? És miért pont kilenc évig? Mi van, ha száz évre betonozzák be a hatalmukat? Akkor majd száz évig nem történik semmi?

Ha megválasztják miniszterelnöknek, mi történne másnap Polt Péterrel?

Ellene teljesen megalapozottan indíthatna eljárást a rendőrség. De például ha valaki a Médiatanácsot jelenlegi összetételében a helyén tartja, akkor itt semmiféle médiaszabadság nem lesz, hiszen nem adnak frekvenciaengedélyt ellenzéki médiumoknak.

„Lázárnak nem nagyon lesz más, amivel villogni tud”

Sokat beszéltünk a miniszterelnök-jelöltségéről, de egyéniben is el fog indulni, ahol valószínűleg Lázár János lesz az ellenfele. Mielőtt polgármesterré választották, azt mondta, hogy ha a városban Lázár a lovát indítaná, akkor is bárkit legyőzne. Azóta nőttek az esélyei?

Ha a korábbi jelöltjeit kétszer is sikerült megverni, akkor remélhetőleg most Lázárt is sikerülni fog, de nyilván ez egy nagyon nagy kihívás. Hódmezővásárhely egy dolog, de ott van még Makó és a kisebb települések is úgy, hogy a kampányolási lehetőségeink nem javultak. Még 2018 februárban Simicska cégétől vehettem 14 óriásplakáthelyet, a legutóbbi választáson már egyet sem kaptam, mert közben visszakerült a Fideszhez a Publimont-birodalom. A Magyar Posta júniustól nem visz ki szórólapokat. Miközben a Fidesznek megvan a saját terjesztő cége, az ellenzéknek nincs ilyen.

A csapból is az fog tehát folyni, hogy micsoda migránsbetelepítő, gyurcsányista, a brüsszeli meleglobbi kiszolgálója vagyok. Így nagyon nehéz lesz. Eközben törvénybe iktatták a választási csalást, azaz nyugodtan fizethetnek a szavazatokért, mostantól a voksot fotóval lehet bizonyítani. Eufemizmus, hogy a Fidesz felé lejt a pálya, mert valójában szinte kizárták annak a lehetőségét, hogy meg lehessen őket verni.

Melyikre lát nagyobb esélyt: arra, hogy megnyeri a miniszterelnök-jelölti előválasztást, vagy hogy megveri egyéniben Lázárt?

Esély mindkettőre van, de Lázár legyőzésére valószínűleg nagyobb.

Ha ön lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, akkor is elindul egyéniben?

Igen, ez Szél Bernadett és Vona Gábor esetében is így volt 2018-ban. Emlékeim szerint még Orbán Viktor is indult egyszerre egyéniben és miniszterelnöknek is.

Ha a városában élnék, felmerülne bennem a kérdés, hogy a polgármesterem mikor foglalkozik a várossal, ha közben Budapesten és Makón is kampányol.

Most is támadtak azzal, hogy merek én szombaton Békéssámsonon szórólapozni. Szerintem egyrészt szabadidejében mindenki azt csinál, amit akar, másrészt Hódmezővásárhelynek is elsőrendű érdeke, hogy leváltsuk a diktatórikus, korrupt kormányt, és a város megkapja azokat a forrásokat, amik eddig csak a fideszes településekhez jutottak el.

Lázár János maga is azzal vádolta önt a nekünk adott interjújában, hogy nem foglalkozik a vásárhelyiekkel, mert nagyobbak az ambíciói.

A hódmezővásárhelyiek kétszer is bizonyították, hogy ezt máshogy látják. Ráadásul a második alkalommal, a 2019. októberi választáson immár annak tudatában is ugyanolyan arányban választottak meg, hogy rendszeresen foglalkozom országos politikai kérdésekkel is.

Lázár szájából egyébként is hiteltelenül hangzik ez a vád, hiszen ő úgy volt polgármester, hogy közben országgyűlési képviselő, sőt frakcióvezető is volt. Lázár a polgármesterségének ebben az időszakban szinte csak vendég volt Hódmezővásárhelyen, ezzel szemben én Hódmezővásárhelyen élek, naponta találkozom az emberekkel az utcán, az üzletekben és a piacon.

Milyen a viszonyuk Lázárral? Ön a polgármester, ő a térség országgyűlési képviselője. Beszélnek néha legalább operatív ügyekben?

Nem.

Az embereik sem tartják a kapcsolatot?

Megígértem, hogy a választás után megkeresem, ekkor Lázár jobbkeze azt mondta, hogy hajlandó lesz velem találkozni, de azóta sem tette be a lábát a városházára, és a városban sem látni, bár ott lakik.

Semmilyen rendezvényre nem jön el, pedig hivatalból is meghívjuk a közgyűlésekre, díjátadásokra, városi ünnepségekre.

Eközben látványosan szabotálja a város fejlődését, az ingyenes óránkénti buszközlekedést, a Modern Városok Programját.

A tram-train ügyében sem beszélnek? Lázár valószínűleg ezzel fog kampányolni.

Azt biztosan elintézik majd, hogy a választásokig elinduljon a tram-train, mert Lázárnak nem nagyon lesz más, amivel villogni tud. Ebben a négy évben nem sokat alkotott, a tram-train lesz az ő koronaékszere. Ráadásul úgy, hogy 2017 áprilisában még fogadkozott, hogy a korrupciós kockázat miatt le fogja állítani a projektet. Akkor még fele annyiba került, mint most.

Ön mit ért el Hódmezővásárhelyen? Ne olyat mondjon, ami már folyamatban volt, amikor átvette a várost.

Eltöröltük az ország legmagasabb ingatlanadóját; 30 százalékkal csökkentettük a vállalkozások építményadóját; milliárdokat fizettünk vissza a város tartozásaiból, amelyeket még Lázár hagyott ránk; kivilágosítottuk az eliosos sötét utcákat 400 lámpatestet kicserélve; a teljes városra kiterjesztettük a szelektív hulladékgyűjtést, míg Lázár idején még a hulladékgyűjtő szigeteket is megszüntették; átszerveztük a szemétszállítást, amivel 70 milliót spóroltunk évente; strandot fejlesztettünk új víztisztítóval évi százmilliós megtakarítást érve el, új bölcsődét létesítünk, ingyenes buszközlekedést, városkártyát, ifjúsági klubot és felzárkóztató programot indítottunk, és még sorolhatnám.

„Ha ötfős többsége lesz az ellenzéknek, akkor Orbán elővesz majd öt embert”

Ha nem lesz miniszterelnök-jelölt, de megnyeri egyéniben a körzetét, beül a parlamentbe?

Ha az ember elindul, akkor az a cél, hogy a parlamentben politizáljon. De még egyszer mondom: egy országgyűlési képviselőnek a városáért és a körzetéért kell dolgoznia.

Nyilván nem mindegy, hogy kormánypárti vagy ellenzéki képviselő lenne.

Ezen nagyon sok múlik, ellenzéki képviselőként legjobb esetben is annyit lehet tenni, mint Hadházy Ákos. A többi ellenzéki képviselőnek kisebb lenyomata van az ország sorsára.

De ellenzéki képviselőként is látja értelmét a parlamenti politizálásnak?

A mai parlamenti keretek között az ellenzék szerepe minimálisra csökkent. Egyetértek azzal, hogy sokkal komolyabb üzenete lett volna az ellenzéki teljes obstrukciónak, mert a Fidesz nem tudta volna Magyarországot legitim demokráciának nevezni, ha az ellenzék egészen egyszerűen nincs a parlamentben. Egyértelmű, hogy az ellenzéknek sem ma, sem a jövőben nem lehet elfogadni olyat, hogy egy ellenzéki párt egy négyéves ciklusban öt, azaz öt perc műsoridőt kap a köztelevízióban. Ha csak ennyit elmondunk bárhol a világon, mindenhol leesnek az állak: hogyan lehet az, hogy a mi adónkból fenntartott köztelevízióból teljesen ki vagyunk zárva?

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Tart attól, hogy az ellenzék valóban elszórakozza az előválasztást?

Orbán Viktor leváltása azon fog múlni, hogy tényleg a legalkalmasabb jelölt induljon minden körzetben. Ennek jelenleg komoly akadálya az, hogy a pártok megállapodása szerint az egyéni képviselői körzetekben nem lesz kétfordulós az előválasztás.

Egyetlen párt ragaszkodik az egyfordulós előválasztáshoz, ezzel pedig a kormányváltást sodorja veszélybe.

Mert ez nagyon könnyen eredményezheti azt, hogy a legelutasítottabb jelölt, akinek ugyanakkor van mondjuk 30 százaléknyi lojális szavazótábora, megnyeri az előválasztást, majd úgy fogjuk elbukni a körzetet a Fidesszel szemben, mint annak a rendje.

Sokan azt is kritizálják, hogy a fővárosban komoly harcok, komoly jelöltekkel lesznek az előválasztáson, míg mondjuk vidékre mintha nem jutna annyi figyelem, holott nagyrészt a vidéki körzeteken múlhat a kormányváltás.

Én azt látom, hogy ez szimpla matematika, illetve logika. Nem kell összeesküvést vizionálni ahhoz, hogy világos legyen: azokban a körzetekben, amik az ellenzéknek állnak, ott nagyobb verseny van, mert onnan nagyobb az esély bekerülni a parlamentbe. Hadházy Ákosnak is jobb esélyei vannak Zuglóban, mint Szekszárdon, hiszen az egy könnyen nyerhető körzet.

Ő mondjuk nem ezzel magyarázta, hanem azzal, hogy fel akarja számolni a zuglói korrupciót…

Persze, én nem is akarom, nem is tudnám cáfolni az ő indokait, de logikusan meg lehet ezt magyarázni így is. Az tagadhatatlan, hogy a nyerhetőnek tartott körzetekben nagy a tülekedés, míg a nehezebbekben nincs. De erre én azt szoktam mondani, hogy nincs nyerhetetlen körzet, csak nem mindegy, hogy ki a jelölt. Ha ez nem így lenne, akkor Hódmezővásárhely is nyerhetetlen lett volna. Ez pedig éppen az ellenzéki pártok felelősségét mutatja.

Ha már összeesküvések: tart attól, hogy a Fidesz valamilyen módon bele fog piszkálni az előválasztásba: akár valamelyik párton keresztül, akár más módszerekkel?

Hogy párton keresztül, arra nem látok jelet. A kollaborációs elméletekkel ellentétben én inkább attól tartok, hogy ha ötfős többsége lesz az ellenzéknek, akkor Orbán Viktor elővesz majd öt embert, akikről pornófelvételei vagy bűnügyi aktái vannak, megzsarolja ezeket az embereket, és mégis ő alakít kormányt.

Az előválasztáson nem ettől tartok, hanem inkább attól, hogy a pártoknak sokszor fontosabb a saját vesztes jelöltjük, mint hogy a közös ellenzéknek legyen egy győztes jelöltje. Tehát az önérdek, a pártok természetes önzése nehezítő tényező.

Hogy a Fidesz valamilyen módon befolyásolja-e majd az előválasztást, mondjuk Rákay Philip a Megafonnal ráuszítja-e majd a maga néhány ezer követőjét, arra van némi esély. De azért azt is lássuk be, hogy a legelkötelezettebb Fidesz-szavazókat elküldeni mondjuk Dobrev Klárára voksolni az előválasztáson, az még a Fidesznek is komoly kihívás lenne. Nem tudjuk, hogy mennyi ilyen lesz, de mindenképpen az egyetlen megoldás – minden hasonló aggály esetén –, hogy legyen magas a részvétel.

Mi az ellenzéki együttműködésben a Mindenki Magyarországa Mozgalom szerepe?

Egészen más a mi mozgalmunk, mint bármelyik párt, amely állami támogatásokból működik és kampányol. Nekünk nincs semmiféle kitettségünk, mi tagdíjakból és adományokból működünk, az önkormányzati választási kampányunkat 8-10 millió forintból finanszíroztuk, és sem korábban, sem most nem ígértünk senkinek semmit. Tehát nálunk nincs olyan, hogy ha mi nyerünk, akkor te miniszter leszel, te pedig állami cégvezető. A pártoknál ez sokszor így működik, megint csak a pártlogika alapján. Tiszteletben tartom, de mi nem helyeseljük ezt, és nem is így működünk. Nekem és nekünk – nagyon rövid távon – csak az számít, hogy ezt a rendszert váltsuk le.

Bele fog menni az MMM abba, hogy előre meg kell jelölni, mely frakcióhoz csatlakozik az, aki indul az előválasztáson?

Meggyőztek a pártok, hogy ezt muszáj elfogadni, én pedig ahhoz ragaszkodom, hogy akkor ez ne legyen nyilvános, hanem mondjuk egy ügyvédi letétbe le tudjam tenni, hogy melyik frakciót választanám.

Ezek szerint most nekünk sem mondja el?

Nem. Azt viszont őszintén elmondhatom, ahogy szoktam is, hogy nem szívesen választok az ellenzéki pártok közül. Mindegyikkel jó a kapcsolatom, de egyiket sem választom szívesen.

A választóknak nem lenne joguk ezt előre tudni?

A választóknak joga van tudni, hogy én egyik párthoz sem kötődöm. És ezt a jogát a választóknak kifejezetten sérti az, hogy a pártok – bár ehhez megint csak a hat közül egyetlen párt ragaszkodott – köteleznek arra, hogy nekem nyilvánosan fel kell vállalnom egy pártot, holott nem akarok egyikhez sem csatlakozni. És ez nemcsak a választók, hanem az én jogaimat is sérti, Orbán Viktor és rendszerének leváltását pedig akadályozza. Éppen ezért mi azt kérjük a pártoktól, hogy Orbán leváltása érdekében módosítsanak ezen a feltételen, ne kelljen nyilvánosan pártot, illetve frakciót választani mindaddig, amíg a választási törvények ezt nem követelik meg.

Melyik párt az, amely mindkét ügyben köti az ebet a karóhoz?

Ezt csak akkor fogom elmondani, ha nem hajlandóak változtatni. Fel kell ismerni, hogy ezen múlik a saját választóik sorsa is. És nagyon mérges lennék az ellenzéki pártokra, ha az önzésük miatt Orbán Viktor miniszterelnök maradna.

„Ott rajtam kívül mindenki úgymond fideszes volt”

Azt mondta, nem áll nyerésre az ellenzék, korábban viszont azt, hogy reális az ellenzéki kétharmad is. Nem ellentmondás ez?

Nem. Én azt gondolom, hogy le lehet győzni Orbán Viktort, és le lehet győzni a Fideszt kétharmaddal is. Hogy erre ez az ellenzéki tömörülés képes lesz-e, az egyelőre kétséges.

És mi van akkor, ha kétharmadot szerez az ellenzék: kell a Fidesszel egyeztetni, megállapodásra törekedni bizonyos ügyekben?

Kétharmad esetén erre nem lesz semmilyen kényszer. Én ma a Fideszben sem látom a nyitottságot arra, hogy ha a mai ellenzéknek mondjuk nincs kétharmada, csak egyszerű többsége, akkor bármiféle döntést közösen hozzanak meg.

De a kétharmados Fidesz–KDNP egyik jelentős kritikája volt, hogy például egyedül alkotmányoztak, és a látszatát sem hagyták meg a nemzeti konszenzusteremtési szándéknak.

Másról beszélünk. Hódmezővásárhelyen sok fideszes maradt pozícióban; sok intézmény élén, vezető posztokon maradtak a Fideszhez köthető, de jól teljesítő emberek. Nálam a tisztesség, normális hozzáállás és a szakmai teljesítmény számít, nem más.

A bűnözők elszámoltatása nagyon fontos dolog, de a Fidesznek nem csak bűnöző tagjai vannak. Aki nem bűnöző, azokkal nekem különösebb bajom nincs. A hódmezővásárhelyi közgyűlésben a döntéseink több mint a fele vagy konszenzusos, vagy legalábbis a helyi Fidesszel egyeztetett.

Fideszes sportegyesület kapta például a legnagyobb önkormányzati juttatást, amikor tavaly bevezettük a civil szervezetek pályázatos támogatását. Azt gondolom, hogy az önmagában is felháborító, hogy egy egypárti alaptörvénye van ma Magyarországnak, vagy hogy a Médiatanácsnak csak fideszes tagjai vannak, vagy hogy a közmédiába csak fideszesek juthatnak be.

De akkor kétharmados többség esetén is egyeztetne a Fidesszel egy új alkotmányozási folyamatban?

Igen, de ez nem jelenti azt, hogy ha Orbán Viktor ragaszkodna a diktatúrához, akkor a diktatúrát beletesszük az alkotmányba.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

De akkor egyeztetni mondjuk meghívná Orbánt?

Én nagyon remélem, hogy Orbán nem lesz abban a pozícióban, hogy bárki meghívhassa, bármilyen egyeztetésre.

El lehet képzelni Orbán nélküli Fideszt?

Csakis egy Orbán nélküli Fideszt lehet elképzelni. Az, hogy a Fidesz túléli-e őt mint politikai entitás, csak a fideszeseken múlik. Én nagyon fontosnak tartanám, hogy minden bűnözőtől szabadítsák meg a Fideszt, vagy ha a KDNP létezik még egyáltalán, akkor azt szabadítsák meg a Fidesz gyámkodásától. A mai rendszer effektíve egypártrendszer. Teljesen felszámolták a demokratikus intézményrendszert, a jogállamot. Ezért nem gondolom azt, hogy amíg ez a Fidesz van, addig ők a saját egzisztenciális aggodalmaik miatt belemehetnének bármilyen jogállami alkudozásba vagy párbeszédbe. Az egész ugyanis a bűnözők bőrére megy. Mi nem alkudhatunk abból, hogy a bűnözők börtönbe menjenek. Ilyen helyzetben bűnözőkkel leülni, és velük alkotmányozni számomra teljesen elképzelhetetlen. A tisztességes fideszesekkel persze bármikor.

Ha nincs többé Fidesz-kétharmad, de nem az ellenzék nyer, az már sikernek számít?

Nem. Ha a Fidesz nyeri meg a választást, az semmiképpen sem lehet siker az ellenzéknek. Hogy ne legyen többé kétharmada a Fidesznek, azt szerintem már elértük. A mai hatpárti koalícióval, az összefogással, a jelenlegi feltételek között a Fidesznek nem lehet kétharmada, ez teljesen kizárt. Ebből adódóan, ha jövőre csak ennyit tud elérni a hatpárti ellenzék, az totális kudarc. A hatpárti ellenzéknek ma minden esélye megvan arra, hogy legalább az 51 százalékot, azaz a győzelmet megszerezze. Ha ezt elrontják, akkor borzasztóan haragos leszek.

De akkor kétharmad kellene ahhoz, hogy például ne kelljen, ahogy fogalmazott, bűnözőkkel tárgyalni?

Nem, alapvetően szerintem már elég az 51 százalék. Kétharmados többség nélkül is meg kell, hogy oldja ez a hatpárti szövetség, hogy a bűnözők távozzanak a közjogi funkciókból, hogy a mai Médiatanács, vagy épp a főügyész távozzon. Ezt nem lehet kétharmadhoz kötni, mert akkor nem értünk el semmit. Ha bárki azt hiszi, hogy a mai fideszes szabályok betartásával, az általuk megalkotott rendszerben egy impotens ellenzéki többség kormányon tud maradni akár csak négy évig is, az téved. Ha valaki a fideszes egypártrendszer szabályait elfogadja, és úgy tervez, hogy azok között kell visszaállítani a jogállamot, azt egy éven belül elsöpri a Fidesz. Kövér László annak idején egy ennél sokkal enyhébb helyzetre mondta azt, hogy kormányon voltak, de hatalmon nem. Most, egy Fidesz által vezérelt államszerkezetben, amikor minden hatalom náluk van, miféle esélye lenne annak, aki elfogadja a Fidesz szabályrendszerét.

Megint visszajutunk oda, hogy ezt milyen jogállami, jogi eszközökkel lehet kivitelezni?

Engem abszolút nem foglalkoztat most ez a kérdés. Egyvalami foglalkoztat, hogy a mostani rendszert fel kell számolnunk. És biztos vagyok benne, hogy minden problémát meg lehet oldani. Amikor polgármester lettem, és az első nap bementem a hivatalba, ott rajtam kívül mindenki úgymond fideszes volt. Mindenki Lázár kinevezettje volt, vagy beosztottja, vagy lekötelezettje. És túléltük, itt vagyunk. Meg kell nyerni a választást. Utána minden problémát meg fogunk oldani.

Felmerült

Megbánta, amit a gyerekveréssel kapcsolatban mondott?

Nagyon megbántam, hogy félreérthetően fogalmaztam, igen.

Mondjon három jó és három rossz tulajdonságot magában!

Nem szeretem az ilyen kérdéseket. Nem szeretem és nem is utálom magam, azt gondolom, hogy kellő önkritikával és egészséges énképpel rendelkezem. Tudom, hogy sok mindenben hibázom, sokszor túlságosan őszinte, szókimondó vagyok például, és ebből is, másból is látszik, hogy makacs vagyok. Valószínűleg a nyakasságom az, ami miatt bár együtt is működnek velem az ellenzéki pártok, mégsem bennem látják azt az embert, akivel majd meg lehet alkudni bizonyos dolgokban, vagy aki szemet hunyna bizonyos dolgaik felett. Szóval ezeket lehet jó és rossz tulajdonságnak is látni, de azt gondolom, hogy erkölcsileg vállalhatóak.

A Partizánnak azt mondta, az abortusz gyilkosság, de nem az abortuszt választók követik el a gyilkosságot. Akkor ki?

Nem, én azt mondtam: az abortusz gyilkosság, de nem tiltanám be. Ez egy erkölcsi szempontból világszerte vitatott kérdés, és az én meggyőződésem szerint az lenne a jó, ha minél kevesebb abortusz lenne, minél kevesebben választanák ezt, és legfőképpen ha ezt nem tekintené senki népességszabályozási eszköznek. Nyilván lehet olyan orvosi probléma, amikor ez indokolt lehet, ezért a szabályozáson nem változtatnék, elfogadom azt, de azt szeretném, ha minél kevesebben választanák az abortuszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!