Jakab Péter: Nem én kötöttem paktumot, hanem Márki-Zay Péter bocsátotta áruba a visszalépését

Jakab Péter: Nem én kötöttem paktumot, hanem Márki-Zay Péter bocsátotta áruba a visszalépését
Jakab Péter a Telexnek adott márciusi interjún – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A lájkhoz nem kell vonatra ülni és átutazni a szomszéd városba – ezzel magyarázza a Jobbik elnöke, hogy miért lájkolják sokkal többen a tevékenységét a Facebookon, mint ahányan megszavazták volna miniszterelnök-jelöltnek. Jakab Péter nem mond le, bizalmi szavazást sem kezdeményez posztjáról, eközben a Telexnek – az előválasztási elfoglaltságai miatt írásban – adott interjúban keményen nekiment Márki-Zay Péternek, aki szerinte áruba bocsátotta magát a Karácsony Gergellyel kötött második fordulós szövetségkötéssel. A jobbikos politikus cáfolja, hogy bármiféle paktumot kötött volna Dobrev Kárával, illetve a DK-val, sőt, a Jobbik szerinte arról is döntött hétfőn, hogy a következőkben sem fognak belemenni ilyesmibe, azaz hogy esetleg pozíciókért cserébe egyik vagy másik miniszterelnök-jelöltet támogassák.

Összeült a Jobbik-elnökség, döntöttek arról, hogy egyik második fordulós jelölt mellett sem korteskednek. A pártelnöki posztja téma volt az ülésen?

Nem posztokról beszéltünk, hanem feladatokról. 29 választókörzetben nyertek a jelötjeink, és mivel nincs vesztegetni való időnk, el kellett kezdeni a munkát, hogy közülük minél többen le is győzzék a Fideszt. Meg persze világossá kellett tenni azt is, hogy nem fogunk belemenni paktumokba, hogy esetleg pozíciókért cserébe egyik vagy másik miniszterelnök-jelöltet támogassuk. Az előválasztás a nép döntéséről szóljon. Akit a választók megszavaznak Orbán kihívójaként, azt a jelöltet fogjuk támogatni.

Felmerült, hogy lemond a Jobbik elnöki posztjáról?

Tavaly a tisztújításon a kormányváltáshoz kértem felhatalmazást a tagságtól. Egyelőre jó úton járunk, hogy ez sikerüljön is. A Jobbik stabil és megbízható résztvevője az összefogásnak, az előválasztást a jelöltjeink sikerrel vették, 29 körzetben most már konkrétan a mi felelősségünk a kormányváltás.

A csata kellős közepén nem levonulni kell a csatatérről, hanem küzdeni.

De azért kér bizalmi szavazást?

Hétfőn elnökségi ülést és frakcióülést is tartottunk. Egy szavazás volt mindkettőn arról, hogy kit támogassunk miniszterelnök-jelölként. A javaslatomat, miszerint őrizzük meg az ellenzék egységét, és hagyjuk meg a döntést a választóknak, egyhangúlag támogatta mindkét testület. Ez a bizalom jele, amit köszönök.

Mit gondol, miért lájkolják sokkal többen a tevékenységét a Facebookon, mint ahányan megszavazták volna miniszterelnök-jelöltnek?

A lájkhoz nem kell vonatra ülni és átutazni a szomszéd városba. Ahhoz viszont, hogy a szavazóim jelentős része le is tudja adni a voksát, bizony utaznia kellett, mert a településén vagy nem volt sátor, vagy nem mert helyben leszavazni, tartva a helyi fideszes kiskirály bosszújától.

Mi lehet az oka, hogy azokban a vidéki körzetekben sem önre szavaztak a miniszterelnök-jelöltek közül, ahol jobbikos egyéni jelöltek nyertek?

A legtöbb jobbikos jelölt nemcsak a Jobbik, hanem több ellenzéki párt jelöltjei is volt. Én viszont csak a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

2018-ban nagyon simán beelőzte a miskolci választókerületben a DK, az LMP és Momentum jelöltjét is, miközben csak 127 szavazattal kapott ki a Fidesz–KDNP jelöltjétől, Csöbör Katalintól. Most mégis 762 szavazattal (mintegy 10 százalékkal) többet kapott Dobrev Klára, mint ön. Miért Dobrevre szavaztak a miskolciak?

2018-ig miskolci önkormányzati képviselő voltam, minden energiámat a városra fordítottam. Azóta rendbe kellett tennem egy 6 százalékos pártot, és miniszterelnök-jelöltként végig kellett járnom az országot, legfőképp azokat a körzeteket, ahol nem lesz sétagalopp a győzelem. Egyszerűen 2018-hoz képest jóval kevesebb időm maradt Miskolcra. Azt üzenték nekem, foglalkozz többet velünk. Igyekszem ennek eleget is tenni a jövőben.

A jobbikos Szilágyi Szabolcs 4258 szavazatot kapott Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. választókerületében, míg ön csak 2104 szavazatot. Ennek mi az oka?

Ahogy mondtam, én csak a Jobbik miniszterelnök-jelöltje voltam, Szabolcsot pedig az MSZP kivételével valamennyi ellenzéki párt támogatta. Emellett helyi, avasi önkormányzati képviselőként olyan munkát végzett, hogy kiérdemelte a nagyarányú támogatást. Gratulálok neki hozzá, biztos kezekben lesz a korábbi választókörzetem.

Megbánta, hogy nem indult egyéniben?

Miniszterelnök-jelöltként hiba lett volna, ha egy körzetre fókuszálok. 106-ra kellett figyelnem, ráadásul Szilágyi Szabolcs magabiztos győzelme mutatja, jó jelöltet indítottunk.

Jó döntéseket hozott a kampányban például akár Farkas Péter Barnabásról, Ózd jobbikos alpolgármesteréről, aki ugyan vesztett, most mégis újabb náci karlendítős fotó látott róla napvilágot?

Az alapján hozunk döntést, hogy ki az, aki egyrészt alkalmas a helyeik képviseletére, másrészt képes legyőzni a Fideszt, vagyis képes mandátumot hozni az ellenzéknek. A méréseink azt mutatták, hogy Barnabással az ellenzék 6 százalékos győzelmet tud aratni a Fidesz felett. Az előválasztás logisztikai versenyében azonban alulmaradt. Egy hangfelvétel szerint a szocialista ellenfele mondjuk úgy, hogy fideszes módszereket alkalmazott a győzelem érdekében. A kormánypárt legyőzéséhez azonban ez kevés lesz.

Lesz következménye, ha bebizonyosodik, hogy Farkas Péter Barnabás nem bontotta ki az igazság minden részletét az „integetésével” kapcsolatban? És mi lesz a következménye, ha lesz, Ózd volt jobbikos alpolgármestere, Fidrus Péter hasonló fotójának?

Mindkettőnek van már most is következménye. Tavaly, amikor megválasztottak a Jobbik elnökének, elfogadtunk egy elvi nyilatkozatot, amelyben világossá tettük, mit képviselünk és mit nem. Keresztényszociális néppártként minden tisztességes magyar embert képviselünk, de nem vállalunk közösséget semmilyen szélsőséggel. Akkor minden jobbikosnak döntenie kellett. Aki velünk maradt, az elfogadta az elvi nyilatkozatot, és szakított az esetleges korábbi szélsőséges megnyilvánulásaival. Farkas Péter Barnabás velünk maradt, és elnézést is kért a korábbi tettéért. Fidrus Péter pedig nincs már közöttünk, ő nyilván megmaradt a szélsőséges nézetei mellett.

A listán pártelnökként befutó helye lesz?

Még nagyon nem tartunk a listaállítás kérdésénél. Legyen meg egyelőre a közös miniszterelnök-jelölt, és stabilizáljuk az ellenzéki egységet, mert most egyes jelöltekben talán nagyobb az ambíció, mint az alázat. Az egységhez elsősorban az utóbbira lenne szükség.

A kampányban azt mondta, ha nem Jakab Péter, akkor Karácsony Gergely lenne a legjobb jelölt. Mi változott?

Mindenki mondhat önmagáról bármit, de hogy ki mennyit ér valójában, az a csatatéren derül ki. Nekem is sokkal tisztább a kép minden egyes jelölttel kapcsolatban. Erre is jó az előválasztás. Biztos vagyok benne, hogy a választók is így látják ezt, ennek megfelelően fognak győztest hirdetni.

Tavasszal a Telexnek adott interjúban is utalt arra, hogy a két forduló között felmerülhetnek visszalépések, a Jobbik részéről éppen Karácsony javára. A visszalépésekkel kapcsolatban mikor és miért változott az álláspontja?

Nem a visszalépéssel van önmagában probléma, hanem egyrészt azzal, ha valaki ezt áruba bocsátja, vagyis pozíciót kér cserébe, másrészt pedig azzal van baj, ha a visszalépés azért történik, hogy legyőzzük a szövetségesünket.

Nekünk nem a szövetségesünket kell legyőzni, hanem az ellenfelünket, aki Orbán Viktor. Ha én visszaléptem volna bárki javára, nem a szövetségesem ellen léptem volna vissza, hanem maximum azért, mert a másikat alkalmasabbnak gondolom Orbán legyőzésére, mint magamat.

Az előválasztási kampány egyik legkülönösebb összefogása éppen a Jobbik és DK koalíciója volt. Része volt ennek az alkunak, hogy ha a Jobbik kimondva nem is, de Jakab Péter személyesen Dobrev Klárát támogatja?

Minden párttal kötöttünk megállapodást, hogy az adott körzetben az alkalmasabb jelöltet támogatjuk. Nem kértünk érte pozíciókat, csak annyit, hogy ha a mi jelöltünk az alkalmasabb, támogassák őt, ha az ő jelöltjük, akkor mi is ezt tesszük. A legtöbb körzetben egyébként az LMP-vel állapodtunk meg, mégsem beszél senki Jobbik–LMP koalícióról. Mert nincs, mint ahogy Jobbik–DK sincs. Ami meg a miniszterelnök-jelöltet illeti, a Jobbik jelöltje én voltam, most pedig, hogy nem jutottam a második fordulóba, úgy döntöttünk, nem kívánjuk befolyásolni a választókat. Ne azért szavazzanak valakire, mert én azt mondom, hanem mert őt tartják a legalkalmasabbnak. MI pedig a választói akaratot tiszteletben fogjuk tartani, és a győztes mögé fogunk felsorakozni.

A miniszterelnök-jelölt-jelöltek nyilvános vitája előtt az ATV stúdiójában Jakab Péter és Dobrev Klára köszönti egymást – Fotó: Bődey János / Telex
A miniszterelnök-jelölt-jelöltek nyilvános vitája előtt az ATV stúdiójában Jakab Péter és Dobrev Klára köszönti egymást – Fotó: Bődey János / Telex

Tartalmazott-e ez a paktum valamit a második fordulóra vonatkozóan, ahogyan azt Márki-Zay Péter a Válaszonline-nak adott interjúban állította?

Én nem kötöttem paktumot senkivel, azt Péter tette meg akkor, amikor egy miniszterelnök-helyettesi pozícióért áruba bocsátotta a visszalépését.

Miért nem veszi fel a telefont Márki-Zay Péternek?

Egyszer valóban megcsörgetett, akkor, amikor még javában tartott a szavazatszámlálás. Valóban nem tudtam akkor felvenni, ez elő szokott fordulni akkor, ha sok a feladat, de megsértődni ezen senki sem szokott. Nem is szabad, főleg annak, aki egy sokszínű koalíciót akar egyben tartani.

Sértődőseknek ez nem fog menni. Megjegyzem, én is megsértődhetnék azon, hogy Péter lényegében leárulózott engem, merthogy szerinte összeálltam Dobrev Klárával.

Nem teszem, mert az összefogás pont arról szól, hogy össze kell állnia az ellenzéknek, amiben Dobrev Klára ugyanúgy benne van, mint Márki-Zay Péter. A Fidesz legyőzéséhez mindenkire szükség van. Aki ezt nem érti meg, annak nincs olyan nagy baja a mostani rendszerrel.

Ha Márki-Zay nem lép vissza Karácsony javára, akkor sem támogatná a Jobbik, és nem kérné erre a szavazóit?

A Jobbik elnöksége és frakciója egyhangú döntést hozott. Azt a jelöltet fogjuk támogatni, akit a választók megneveznek.

Személyesen a második fordulóba jutó három jelölt közül kit tart a legesélyesebbnek egy kormányváltásra?

Azért tartunk előválasztást, hogy ezt ne a politikusok mondják meg, hanem a választók.

A Karácsony–Márki-Zay szövetségről azt írta, „a vesztes fél szavazói fognak sérülni, és ezzel a kormányváltás esélye”. Úgy véli, Dobrev Klára szavazói nem voksolnának Karácsonyra vagy Márki-Zayra?

A jelöltek mögött szavazók vannak. Ha az egyik jelölt azért köt szövetséget a másikkal, hogy legyőzzék a harmadikat, akkor a harmadik mögött álló szavazók sérülni fognak.

Nem fognak olyanokra szavazni, akik korábban az ő jelöltjük ellen szövetkeztek.

Ezért mondom el minden felületen, ha kell, naponta, hogy vigyázzunk egymásra. Ne ejtsünk a szövetségeseinken sebeket, mert azzal a mögöttük álló szavazótábor fog sérülni. Márpedig minden egyes veszteség, amit most elszenvedünk, könnyen a kormányváltásba kerülhet.

Mi a véleménye arról, hogy sokak szerint Dobrev elutasítottsága a Momentum, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom, valamint a Jobbik szavazóbázisában a legmagasabb? Nem lenne érdemi kockázat Dobrev jelöltté válása?

Ha ez így van, akkor az nyilván visszaköszön majd az előválasztáson elért eredményében. Ha nincs így, az is.

A koordinációból, visszaléptetésekből a Jobbik érdemben profitálni tudott, hiszen összesen 29 képviselőjelöltje a második legtöbbnek számít, ebből azonban csak 3 indul esélyesnek mondható választókerületben. Ígért a DK erőforrásokat a kampányhoz ezekben a nehéz körzetekben?

29 körzetben a Jobbik jelöltjei nyertek, de minden jelölt, aki megnyeri az előválasztást, már az összellenzék jelöltje, akik az összellenzék támogatására számíthatnak. Tény, hogy nekünk jutottak a legnehezebb körzetek, de ezt az elején tudni lehetett. A Jobbik ott erős, ahol a Fidesz is. Köszönjük, hogy a választók minket tartanak alkalmasnak arra, hogy a Fideszt a saját pályáján győzzük le. Összefogással sikerülni is fog.

Hány egyéni képviselői mandátumra számít most?

29-re.

Kormányváltás esetén milyen kormányzati szerepben tudná elképzelni magát?

Az nagymértékben függ a miniszterelnök személyétől is. Egyelőre azonban nem pozíciót osztunk, hanem munkát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!