Baranyi nemrég visszavonult tanácsadóját indítják az ellenzéki képviselők a polgármesteri székért Ferencvárosban

2024. április 11. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Dr. Gegesy Ferencet kérik fel az ellenzéki képviselők és civilek, hogy induljon el a polgármester-választáson Ferencvárosban – jelentette e Torzsa Sándor MSZP-s önkormányzati képviselő a Facebookon. A Magyar Hang megkeresésére Gegesy megerősítette, hogy elfogadja a felkérést, indulni fog az önkormányzati választáson.

Gegesy Ferenc 1990 és 2010 között vezette a kerületet, 2010-ben viszont alulmaradt a fideszes Bácskai Jánossal szemben. Baranyi Krisztina 2019 óta vezeti a kerületet, Gegesy ekkortól dolgozott a polgármester főtanácsadójaként, 2023 novemberében azonban – idő előtt – távozott pozíciójából. Most kilenc ellenzéki képviselő – az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Jobbik tagjai, illetve a Momentumból kilépett politikusok – kérte fel polgármesterjelöltnek.

Jelen állás szerint Baranyi Krisztinán, Gegesy Ferencen és a fideszes Gyurákovics Andreán túl három másik jelölt is indul a IX. kerületben a polgármesterségért: Szilágyi Zsolt (Jobbik), Kvacskay Károly (Mi Hazánk) és Cséplő Dániel (Szolidaritás).

A Magyar Hang kérdésére, hogy nem gondolja-e, hogy indulása megosztja majd az ellenzéki szavazókat, és végül a fideszes jelölt győzelmét segítheti elő, Gegesy azt válaszolta, nem, mert a kormánypárt a kegyelmi botrány után meggyengült a nagyvárosokban, így a kerületben is.

Indulási szándékát a lapnak Gegesy Ferenc azzal indokolta: úgy érzi, hogy érdemben tudna segíteni a kerületnek, és míg most a Baranyi Krisztina jelenlegi polgármester vezette testületben belháború dúl, ő azt össze tudná tartani.

A Magyar Hang cikkének megjelenése után nem sokkal Gegesy a Facebook-oldalán is megerősítette indulási szándékát. Bejegyzésében azt írta, nagy lelkesedéssel vágott bele 2019-ben a közös munkába Baranyival, de egyre több nézetkülönbség merült fel közöttük. Felemlegette azt is, hogy annak ellenére, hogy még az előválasztás alatt Baranyi megígérte, hogy DK-s alpolgármestert fog javasolni, erre végül nem volt hajlandó, a frakciók pedig csak a képviselő-testület feloszlatását megelőzendő szavazták meg Baranyi jelöltjeit.

„Ezzel elvesztettem a bizalmamat egy hiteles városvezetésben, mivel az adott szó megszegése számomra akkora csalódást jelentett, hogy elhatároztam, a pozíciómban csak addig maradok, amíg látom akár minimális esélyét annak, hogy tanácsaimmal hozzá tudok járulni az önkormányzati munka javításához, de legkésőbb a választást megelőző év végén lemondok” – írta.

A végső összeveszéshez közte és Baranyi között Gegesy elmondása szerint az vezetett, hogy Baranyi Krisztina kétmilliárd forintot szánt volna az Ecseri úti metrómegálló felszínrendezésére, miközben Gegesy szerint 32 kerületi épületet statikai megerősítése sokkal sürgetőbb lett volna (Baranyi előterjesztését végül nem szavazta meg a testület).

Frissítés 04.12-én: „A 2023 novemberi testületi ülésen döntöttünk a házak statikai megerősítéséről, és ugyanezen az ülésen biztosítottuk az ehhez szükséges pénzügyi forrást is” – reagált cikkünk megjelenése után Baranyi Gegesy fenti mondatára. A ferencvárosi polgármester lapunknak azt írta: az Ecseri úttal kapcsolatos kérdés csak hetekkel később, decemberben került a kerületi testület elé. „A felújításhoz szükséges plusz fedezetet úgy biztosítottuk volna, hogy az nem érintette volna az épület felújításokhoz kapcsolódó sorokat”.

Baranyi az Ecseri úti felújítás elutasításával kapcsolatban februárban a Telexnek azt írta, a képviselők is részt vettek az előkészítési folyamat egészében, a becsléshez képest magasabb költségek kockázatával ők is tisztában voltak, és hiába állítják a képviselők, nem a költségek emelkedése áll az elutasítás háttérében, hanem politikai és hatalmi megfontolások. „A közelgő választásokat is figyelembe véve nem lehet másra gondolni, mint hogy szeretnének megbuktatni” – írta

Gegesy szerint „Baranyi Krisztina a választási kérdésekben még csak szóba állni sem volt hajlandó az MSZP és DK képviselőivel, akik ezért a külön indulás mellett döntöttek”. A kilenc képviselő felkérését végül elvállalta, függetlenként fog indulni a polgármesteri székért.

Amennyiben ismét megválasztanák, a kerület rehabilitációja lenne számára a prioritás – mondta a Magyar Hangnak. Mint mondta, kihagyott lehetőségnek látja azt is, hogy az atlétikai vb-ről szóló, kormányzattal kötött megállapodása folyományaként mintegy hétmilliárd forinthoz jutott a kerület, ám ezt nem a rehabilitációra fordították.

„Azt gondolom, hogy 74 évem ellenére vagyok olyan jó fizikai-szellemi állapotban, hogy az önkormányzatot hatékonyan vezessem, ahogy 20 éven keresztül ez sikerült, a testület figyelmét a szakmai kérdésekre koncentrálva, az országos politikát az országos politikusokra hagyva” – írta.

„Gegesyt kétszer buktatták meg a helyi szocialisták, nem akarom elhinni hogy ennek ellenére beleállt ebbe” – mondta a Telex kérdésére Baranyi Krisztina.

Azt mondta, ő nem tud olyan konfliktusról kettejük között, amiről Gegesy írt, ő megfogadta a tanácsait, de ha véleménykülönbség is volt, és szavaztak róla, annak az eredményét Gegesy is mindig elfogadta. Baranyi szerint békésen, közös megegyezéssel váltak el a múlt év végén, elmondása szerint Gegesy azt mondta neki, vissza szeretne vonulni, hogy több időt tölthessen a családjával.

Azt elismerte, hogy az Ecseri úti felújítás kapcsán voltak köztük viták, de Baranyi szerint nem amiatt, amiről Gegesy ír. Szerinte az akkori főtanácsadó már azt is ellenezte, hogy felmérést készítsenek a régi, rossz állapotú kerületi épületekről, mert akkor költeni kell a megerősítésükre, miközben szerinte csak a teljes rehabilitáció lenne a megoldás. Baranyi ezzel nem értett egyet, a balesetveszély miatt szerinte minél előbb fel kellett mérni az ingatlanok állapotát, és azóta meg is kezdték a legrosszabb állapotban levő épületek aláducolását. Szerinte az összes rossz állapotú ház felújítása nagyjából 70 milliárdba kerülne, amire a kerületnek a közeljövőben nem lesz fedezete, ezért döntöttek az aláducolás – mint sürgős intézkedés – mellett. Azt mondta, az sem igaz, amit Gegesy az előválasztás alatt kötött megállapodással kapcsolatban írt, ő felajánlotta az alpolgármesterséget egy DK-s politikusnak, aki nem fogadta azt el.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy Gegesy szerint nem növeli a Fidesz esélyeit a kerületben az indulásával, Baranyi azt válaszolta: „Ő 2010-ben, húsz év után pont úgy bukott meg, hogy ráindult az MSZP egy saját jelölttel”.

Baranyi Krisztina indításáról 2019-ben előválasztáson döntöttek, ekkor végül az összes ellenzéki párt őt támogatta. Baranyi budapesti kerületi polgármesterként az elsők közt jelentette be újraindulását – már 2022-ben, a Telexnek adott interjújában is beszélt erről. Újraindulási szándékának bejelentése után ismét többen beálltak mögé: a Kétfarkú Kutyapárt mellett az LMP, a Momentum is őt támogatja, korábban pedig erről nyilatkozott a Párbeszéd-Zöldek is. Azonban a DK és MSZP nem állt be mögé, és most már az is biztos, hogy nem is fognak, Gegesy indulását támogatják helyette, hozzájuk csatlakozott az a két ferencvárosi momentumos képviselő is, akik április elején jelentették be, hogy kilépnek pártjukból.

Eközben szórólapok jelentek meg a kerületben, amik azt hirdetik: létrejött a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség, a hivatalosan a Momentum, az LMP és a Kétfarkúak jelöltjeként induló Baranyi pedig „nem az ellenzéki pártok színeiben indul”. Torzsa Sándor, a DK–MSZP–Párbeszéd-összefogás jelöltjeként induló képviselő megkeresésünkre elmondta, hogy nekik az lett volna céljuk, hogy közösen induljanak, de Baranyi nem ült le velük tárgyalni. A szövetség szórólapjain szerepelt Karácsony Gergely is, aki később egy Baranyival közös videóban erősítette meg, hogy nincs köze a kerületi ellenzéki képviselők összefogásához, és ő és a Párbeszéd-Zöldek továbbra is a jelenlegi polgármester indulását támogatja.

A ferencvárosi belharcról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!