MSZP–DK–Párbeszéd-szövetség alakult Ferencvárosban, Baranyi szerintük nem ellenzékiként indul

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön két ferencvárosi momentumos képviselő is bejelentette, hogy kilépnek pártjukból. Eközben szórólapok jelentek meg a kerületben, amik azt hirdetik: létrejött a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség, nyolc jelöltjük közt pedig ott van az egyik Momentumból kilépett képviselő is. A távozó képviselők és a „szövetség” fideszességgel vádolja a független polgármestert, Baranyi Krisztinát, aki egy egyesület színeiben indul saját, a „szövetségtől” független jelöltekkel. Ebben támogatja a Momentum, az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is.

A két momentumos képviselő csütörtök délután közölte, hogy kilépnek a Momentumból. Takács Zoltán Facebookon megosztott közleményében arról írt, hogy már a kampányban is „produkált” érdekes dolgokat Baranyi, majd elkezdte a „4,5 éves one-man-show-ba oltott ámokfutását”. Takács szerint szerint a Momentum elnöksége mindezt támogatta. A továbbiakban ehhez nem szeretné a nevét adni, különösen, hogy állítása szerint Baranyi Krisztina „mintha túlságosan közel lenne bizonyos fideszes politikusokhoz vagy Fidesz-közeli cégekhez”. Arról írt, hogy „Baranyi 2018 óta a férje révén a NER része, sőt szerves része és ez az ellenzéki szerep csak álca”.

A „NER-es szálat” a másik képviselő, Takács Krisztián fejtette ki, aki ugyanazon okok miatt lép ki a Momentumból. Állítja, Baranyi Krisztina a hivatalba lépésének másnapjától nem volt hajlandó együttműködni a képviselő-testülettel, saját hatalmát építette. Szerinte a választások közeledtével hiába kezdeményeztek az ellenzéki képviselők egyeztetéseket, Baranyi Krisztina „végül nem az ellenzéki pártok színeiben, hanem egy saját magáról elnevezett szervezettel indul a választáson, ez pedig a Fidesz győzelmi esélyeit erősíti”.

Takács Krisztián is Baranyi Krisztina férjét hozta fel: „2018 novemberétől a Diákhitel Központ felügyelőbizottsági elnöke volt, ezt a zsíros fizetéssel és kevés munkával járó tisztséget a Fidesznek köszönhette”. Takács Krisztiánt külön is megkerestük, azt kérdeztük, hogy mik utalnak arra, hogy Baranyi a Fidesszel működött együtt. Válaszában több ügyet is felsorolt, állítja, hogy „StadionStoppal kampányoló polgármester a képviselő-testület tudta és jóváhagyása nélkül leült a Fidesszel tárgyalni a stadion megvalósíthatósága érdekében”. Példának hozta azt is, hogy

Baranyi „számos Fidesz-kádert az önkormányzatnál tartott”, köztük Szűcs Balázs egykori fideszes képviselőt.

Az Aprók háza kapcsán pedig szerinte azért „buktatta el” a polgármester a közbeszerzést, mert NER-közeli cég lett volna a nyertes. „Ez a manőver a ferencvárosi adófizetőknek közel 100 millió forintjába került” – írta. Hogy pont ez miért bizonyítaná azt, hogy Baranyi együttműködik a Fidesszel, nem derült ki írásából.

Kiléptek, de már a friss DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség jelöltjei

Miután a két képviselő, Takács Zoltán és Takács Krisztián bejelentette, hogy kilépnek a Momentumból, pénteken Takács Krisztián neve egy olyan, a kerületben terjesztett szórólapon tűnt fel, ami azt hirdeti, hogy „létrejött az összefogás Ferencváros fejlődéséért”:

A Ferencvárosban terjesztett szórólapok a létrejött „összefogásról” – Fotó: Olvasói fotó / Telex A Ferencvárosban terjesztett szórólapok a létrejött „összefogásról” – Fotó: Olvasói fotó / Telex
A Ferencvárosban terjesztett szórólapok a létrejött „összefogásról” – Fotó: Olvasói fotó / Telex

A DK–MSZP–Párbeszéd-szövetséget hirdető szórólapon ott van a Momentumból kizárt Jancsó Andrea, a Jobbikot képviselő Szilágyi Zsolt, de azok a képviselők is, akik DK–MSZP Szövetség Ferencváros néven korábban már több kérdésben is Baranyi ellen mentek.

A hirdetményen azt is terjesztik, hogy a hivatalosan a Momentum, az LMP és a Kétfarkúak jelöltjeként induló Baranyi „nem az ellenzéki pártok színeiben indul”. Baranyi Vitézy Dávid főpolgármester-jelölttel készített képe mellett leírták, hogy a DK–MSZP-szövetség tárgyalásokat kezdeményezett a polgármesterrel, de azt állítják: Baranyi 500 napja nem válaszolt érdemben. A létrejött „ellenzéki összefogásukról” pedig azt írják, hogy több jelenlegi képviselő újraindul körzetében, illetve megállapodtak az egyetlen jobbikos jelölttel, Szilágyi Zsolttal, hogy ő is az ő színeikben indul. A Momentumból csütörtökön kilépő Takács Krisztián jelöltként, míg Takács Zoltán „szakpolitikai segítőként” lesz ott a kampányban.

Torzsa Sándor, a DK–MSZP–Párbeszéd-összefogás jelöltjeként induló képviselő megkeresésünkre elmondta, hogy nekik az lett volna céljuk, hogy közösen induljanak, de Baranyi nem ült le velük tárgyalni. Arra a kérdésre, hogy lesz-e polgármesterjelöltjük, illetve mind a 12 választókerületben állítanak-e saját jelöltet, azt mondta, hogy erről akkor döntenek, ha odaértek. Torzsa szerint képviselőik közül már többen is bizonyították választókerületükben, így megérdemlik, hogy újraindulhassanak. A szórólapon egyébként a „Fidesz kihívójaként” tüntetik fel magukat. Egy közvélemény-kutatásra hivatkozva azt állítják, hogy „a fővárosban a három meghatározó ellenzéki párt, a DK–MSZP–Párbeszéd szövetsége támogatottságban megelőzi a Fideszt”.

Baranyi: Egyesület színeiben indulok, aminek saját jelöltjei lesznek

A két képviselő távozásával, illetve vádjaival kapcsolatban megkerestük Baranyi Krisztinát, aki közölte, hogy a választásokon egy direkt erre a célra létrehozott egyesület színeiben indul, amely jelölteket állít a IX. kerületi egyéni választókerületekben is.

„Ehhez más pártok mellett a Momentum is csatlakozott, így a jelöltek között több momentumos is lesz. De nem a Takács testvérek”

– írta a polgármester. Hozzátette: „Gyanítom, hogy a kilépésük ennek, valamint Jancsó Andrea nemrég történt kizárásának a következménye.” Jancsót néhány hete zárta ki a Momentum, épp azért, mert akadályozta a párt és Baranyi Krisztina együttműködését. Baranyi szerint valamennyiükkel nehéz, időnként konfliktusos viszonyuk volt a lassan véget érő ciklusban.

Legkeményebb „ütközéseik” közé sorolta a helyi köztisztasági cég és a színház élére „ejtőernyőztetett MSZP-s, illetve DK-közeli káder megválasztását”, szintén ide sorolta a saját képviselői fizetésük emelésének tervét és az Ecseri úti metrómegálló felszínrendezésének elkaszálását is. „Nem vettem jó néven azt sem, amikor az egyik Takács testvér javaslatára a másikat energetikai tanácsnoknak választották, és így biztosítottak neki megemelt javadalmazást” – írta.

A polgármester szerint a két képviselő Facebook-posztjának rá vonatkozó része teljesen egybevág a helyi szocialisták „revolveroldalán”, a Hírhugón pár napja megjelent rágalmakkal. „A választásra így minden jel szerint ismét egymásra talál, a pár éve még a Fidesz kerületi parkolási maffiájával kollaboráló helyi szocialisták és a rájuk meglepő módon már akkor is fogékony néhány itteni exmomentumos” – fogalmazott. Megjegyezte, ha ez így alakul, akkor ugyanaz a felállás lesz, mint a 2019-es, „azzal a lényeges különbséggel, hogy a Momentum mint párt most minket támogat”. Továbbá, hogy mindez nem előválasztáshoz, hanem párhuzamos választási induláshoz vezet. Baranyi sok sikert és kevesebb „alaptalan rágalmazást” kívánt a képviselőknek.

Baranyi Krisztinát férje miatt ért vádakra egyébként Hadházy Ákos is reagált. Az országgyűlési képviselő azt írta Baranyi férjének Diákhitel Központban betöltött szerepéről, hogy „szerencsétlenségére más oldalról tapasztalhatta meg az élményt. Ő ugyanis mindig is közszolga volt, minisztériumi hivatalnok, köztisztviselői fizetéssel.” Hozzátette: „A közszolgálati hivatali karrierje nem tarthatott sokkal tovább annál, mint hogy Baranyi meggyőző fölénnyel leváltotta Ferencváros fideszes vezetését.”

A két képviselőnek és Baranyinak az elmúlt négy és fél évben valóban voltak súrlódásaik. Az Ecseri úti metróállomás környezetének felújítása és a költségvetés kérdésében az idén már a polgármester ellen szavaztak, ezekről a konfliktusokról és súrlódásokról korábbi cikkünkben már beszámoltunk. Baranyi már korábban arról beszélt: „A közelgő választásokat is figyelembe véve nem lehet másra gondolni, mint hogy szeretnének megbuktatni.”

Momentum: Vannak, akik akadályozták az együttműködést

A két távozó politikus és vádjaik miatt megkerestük a Momentumot is. A párttól azt írták, hogy ők vállalták a 2024-es választáson is, hogy nem akadálya, hanem motorja lesznek az ellenzéki együttműködésnek. „Teljesen egyértelmű ezért, hogy támogatjuk az elmúlt 5 évben jól teljesítő ellenzéki polgármestereket – akkor is, ha azok nem a Momentum közösségének a tagjai” – írták. A párt szerint Baranyi jó munkát végzett a kerület élén, az elmúlt időszakban közte és a Momentum között jó együttműködés alakult ki. Ők abban hisznek, hogy a magyar közéletben még sok hasonló együttműködés hozható létre. „Sajnos azonban vannak olyanok, akik ezt az együttműködést nem segítették, hanem akadályozták” – írták.

Baranyi Krisztina újraindulási szándékának bejelentése után 2024-ben is több párt felsorakozott mögé, a független politikust támogatja a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mellett az LMP, korábban pedig erről nyilatkozott a Párbeszéd-Zöldek is. A Momentum egyébként elsők közt biztosította a polgármestert támogatásáról, tavaly áprilisban azt írták: nem volt kérdés, hogy őt kell támogatniuk 2024-ben is.

A helyzet a kerületben abszolút nem egyszerű: Baranyi Krisztina februárban arról beszélt, hogy a helyi ellenzék a megbuktatását szeretné elérni.

A cikk megjelenése után pontosítottuk, hogy Takács Krisztián szerint Baranyi Krisztina az Aprók háza kapcsán buktatta el a közbeszerzést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!