Durvul a harc Ferencvárosban: Baranyi szerint a helyi ellenzék meg akarja buktatni

Durvul a harc Ferencvárosban: Baranyi szerint a helyi ellenzék meg akarja buktatni
Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere, alpolgármestere és az őt támogató pártok képviselői 2019-ben – Fotó: Baranyi Krisztina / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ecseri felújítás leszavazva; ferencvárosi képviselők nem szavazták meg a költségvetést – posztolja hétről hétre a sikertelen előterjesztéseit Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere, akit elvileg a kerület ellenzéki többsége támogat. Az utóbbi időben a képviselő-testületben az MSZP–DK-szövetség, illetve egy-két képviselő több kérdésben is a polgármesterrel szemben szavazott. Baranyi szerint egyszerű a magyarázat: meg szeretnék buktatni. Az élesedő hatalmi harcok okozhatnak még fejfájást az újrainduló Baranyinak, különösen, hogy az MSZP és a DK még nem állt be mögé.

Az utóbbi időben két fontos kérdésről is látványos vita alakult ki Ferencvárosban: a kerületnek jelenleg nincs 2024-re elfogadott költségvetése; az egyik legfontosabb felújítási projekt pedig hosszú hónapokat, sőt akár egy évet is csúszhat. A Baranyi Krisztinát elvben támogató képviselők egy része drágálta az Ecseri felújítását, a költségvetésben pedig pontatlanságokat találtak. Az, hogy az idei büdzsét továbbra sem sikerült elfogadni, már érezhető problémát is okoz: a ferencvárosi bölcsődei, óvodai és szociális dolgozók egyelőre nem jutnak hozzá a fizetésükhöz járó önkormányzati bérpótlékhoz.

Az Ecseri út metrómegálló felszínének felújítása körül már decemberben is hangos vita volt a helyi képviselő-testületben. A polgármester már ekkor jelezte, hogy a térrel kapcsolatban folyton érkeznek a panaszok, amit bár próbálnak orvosolni, valós megoldást csak a felújítás jelenthet. A beruházás a tervezés után akkor startolhatott volna, ha megemelik a költségkeretét, de az MSZP–DK-szövetség képviselői mellett, Jancsó Andrea momentumos képviselő is túlzott drágulásról beszélt. Végül januárban a képviselők másodjára is leszavazták az emelést, hiába sürgette a beruházás elindítását Baranyi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester is.

Megkerestük a Baranyi Krisztinát és a kerület képviselőit is. Ferencváros polgármestere azt írta, hogy az évtizedek óta felújításra váró terület terepmunkáit már januárban elkezdhették volna. Felidézte, hogy a képviselők részt vettek az előkészítési folyamat egészében, szerinte a becsléshez képest magasabb költségek kockázatával ők is tisztában voltak. „Túl- és alulbecslések az önkormányzatok beruházásaiban mindenhol – így nálunk is – előfordultak már” – írta. Baranyi szerint hiába állítják a képviselők, nem a költségek emelkedése áll az elutasítás háttérében, hanem politikai és hatalmi megfontolások.

„A közelgő választásokat is figyelembe véve nem lehet másra gondolni, mint hogy szeretnének megbuktatni”

– írta válaszában. Az Ecseri úti beruházásnak most nincs is elfogadott verziója, a jelenlegi helyzet szerint az egész előkészítési munkafolyamatot a nulláról kellene kezdeni. Baranyi szerint ezzel legalább egy, de inkább két évvel később kezdődhet meg a kivitelezés. A vitatott pénzügyekről közölte, hogy a tervezői költségbecslés 1 milliárd 337 millió forint lett. Mivel ez meghaladta az előirányzott fedezetet, ezért a közbeszerzési eljárás úgy indult el, hogy a műszakilag leválasztható elemeket (pavilonok, útépítés) opciósként szerepeltették az ajánlatkéréskor.

A polgármester szerint az is bizonyítja, hogy nem magával a beruházással, vagy annak árával van bajuk a képviselőknek, hogy az ajánlati felhívás megjelenése előtt a közbeszerzési eljárást bíráló bizottság tagjainak (a testület két tagjai is benne ül) lehetősége volt véleményezni ezt a konstrukciót. Baranyi állítja: a képviselőknek semmilyen kifogásuk nem volt, aztán az ülésen mégis az egésznek ellene szavaztak. Szerinte a megbuktatására utaló szándékot lehet feltételezni a 2024-es költségvetés megakadályozása mögött is.

Az Ecseri beruházás ebben a formában való elindítására nemmel szavazott a helyi DK–MSZP-szövetség (Csóti Zsombor, Hidasi Gyula, Takács Máriusz és Torzsa Sándor) is. Álláspontjuk szerint a képviselő-testület decemberben szembesült azzal, hogy a felújítás költsége közel a duplájára nőtt: nem 1,1, hanem 2 milliárd forintba kerül majd. Azt állítják, hogy erről a ferencvárosi vezetés már korábban is tudott, de a képviselőket nem tájékoztatták.

A szövetség szerint ez azért problémás, mert nem kismértékű többletköltség jelentkezett. „Ha a testület időben kap tájékoztatást, akkor nincs kész tények elé állítva, nagyobb mozgástere lett volna, a megoldási javaslatok terén is” – írták. Baranyival ellentétben ők azt állítják, hogy a kerületnek nincs 900 millió plusz pénze. Kiemelték a pavilonokról szóló vitát: azt írták, hogy ezek négyzetméterárán Budapest II. kerületében már új építésű, luxuskategóriás villát lehetne vásárolni.

A ferencvárosi testület egyetlen jobbikos képviselője, Szilágyi Zsolt, szintén a 990 millióval megemelkedett költségeket kifogásolta. Szilágyi szerint ha biztosítanák a pluszpénzt, akkor korlátoznák a szabadon felhasználható költségkereteket, így akár már folyamatban lévő projektek is veszélybe kerülhetnének. „Sajnos a városvezetés már sokadik alkalommal játszotta el, hogy nem adott időben tájékoztatást a képviselőknek, így én személy szerint ezt a javaslatot nem tudom támogatni” – írta.

Reiner Roland alpolgármester azon kevesek között volt, aki támogatta a költségek emelését, azaz a beruházás gyors elindítását. Szerinte két, többórás testületi ülés után sem derült ki, hogy mi a bajuk képviselőtársainak a beruházással. Már azon túl, hogy néhányan „luxusberuházásnak” minősítettek egy olyan térfelújítást, ami minimum két évtizede várat magára. Reiner Baranyihoz hasonlóan politikai okokat lát a háttérben:

„a képviselők így jelezték különállásukat a városvezetéstől, és ennek most a teljes József Attila-lakótelep látja kárát”

– írta. Reiner Roland szerint a képviselők az első, koncepcióterveken alapuló költségbecslés megemelkedését kifogásolták, ehhez teljesen véletlenszerűen kérdőjelezték meg a felújítás egy-egy részét.

Látványosabban fordulnak Baranyi ellen

Baranyi budapesti kerületi polgármesterként az elsők közt jelentette be újraindulását – már 2022-ben, a Telexnek adott interjújában is beszélt erről. Baranyi Krisztina indításáról 2019-ben előválasztáson döntöttek, ekkor végül az összes ellenzéki párt őt támogatta. Újraindulási szándékának bejelentése után ismét többen beálltak mögé: a Kétfarkú Kutyapárt mellett az LMP, a Momentum is őt támogatja, korábban pedig erről nyilatkozott a Párbeszéd-Zöldek is.

Azonban a „szövetségben” együttműködő DK és MSZP még nem állt be a polgármester mögé, a mostani viták pedig tovább bonyolíthatják a helyzetet.

A szövetség még közös Facebook-oldalt is csinált: az Ecseri témájában külön „véleménynyilvánító szavazást” tartottak, de együtt tartott eseményeikről is beszámolnak. A 2019-ben még Baranyit támogató Jobbik korábban már bejelentette saját jelöltjét, ők önkormányzati képviselőjüket, Szilágyi Zsoltot indítják a kerületben.

A független Baranyi az elmúlt öt évben hivatalosan kényelmes többséggel számolhatott, mivel a 2019-ben mögé beálló pártoknak (Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP és Jobbik) 11 képviselője van, öt a Fidesznek, egy pedig a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesületnek. A 2019-es választást Baranyi egyértelmű fölénnyel hozta fideszes kihívójával szemben: 3800 szavazattal többet szerzett a regnáló polgármesternél, Bácskai Jánosnál.

De hiába a hatalmas többség, többször előfordultak kisebb-nagyobb súrlódások a polgármester és testülete között: két éve például a kerületi újság főszerkesztőjének kirúgása miatt feszült egymásnak a helyi ellenzék és Baranyi, de volt vita egy fizetésemelésből is. Most a választáshoz közeledve viszont egyre több a konfliktus, ezek pedig már a kerület működését, illetve az ott élőket is hátrányosan érintik.

Az elmúlt hónapok testületi ülésein egyébként több arra utaló mondat is elhangzott, ami mutatja: sokszor inkább politikai, mintsem szakmai kérdések állnak a viták hátterében. Amikor a decemberi testületi ülésen Baranyi arra kérte a képviselőket, hogy indokolják meg, mi az oka annak, hogy nem szavazzák meg az Ecseri beruházással kapcsolatos előterjesztést, a momentumos Jancsó Andrea azt mondta:

„van politikai oka is, de azt még nem szeretném kifejteni”.

Az MSZP-s Torzsa Sándor a január végi ülésen épp a költségvetésről szóló vitában már egész egyszerűen új polgármesterről beszélt: „Tudják, mikor az új polgármesternek átadják a kerületet, akkor ott az átadás-átvételbe be kell írni a maradványösszegeket.” Ugyanitt előkerült Baranyi nemrég visszavonult tanácsadójának, Gegesy Ferencnek a neve is: az MSZP–DK-szövetség képviselői szerint Gegesy „felmondása” óta látszik, hogy problémák vannak az önkormányzatnál. Gegesy 2010-ig vezette a kerületet, bár ekkor is újraindult, a fideszes Bácskai János mellé kapott egy másik kihívót: a kerületben máig aktív MSZP-s Pál Tibort. Végül a kormánypárti jelölt került ki győztesen.

Frissítés: Cikkünk nyomán az DK-MSZP szövetség azt állítja, hogy ők az elmúlt egy évben három alkalommal kezdeményeztek tárgyalásokat Baranyival, egyszer nyilvánosan, egy testületi ülésen. A szövetség frakcióvezetője, Torzsa Sándor szerint a polgármester „még csak válaszra sem méltatta” őket. Felidézte, hogy a decemberi testületi ülésen a napirendek átbeszélése után kezdeményezte, hogy beszéljenek a 2024-es választásokról. „Baranyi a kezdeményezésemre csak annyit válaszolt: nem aktuális” – írta.

Torzsa hozzátette: az a következtetés valid, hogy amennyiben nincs összefogás, akkor nem biztos, hogy ellenzéki lesz a polgármester Ferencvárosban. A szövetség vezetője szerint a 9 magazin most megjelent számában Baranyi Krisztina világosan leszögezi: nem kíván megállapodni a DK-MSZP-vel. Szerinte már csak egy dolgot tudnak tenni:

„februárban egy rézfúvóssal Baranyi Krisztina ablaka alatt adunk polgármester asszonynak egy szerenádot, hátha akkor elindulnak végre a tárgyalások”.

Ferencvárosban egyelőre csak annyi biztos, hogy Baranyi Krisztina újraindul. Az továbbra sem világos, hogy az MSZP és a DK támogatja-e majd ebben, vagy esetleg saját jelöltet állítanak. Azt egyik ellenzéki párt és a független Baranyi sem közölte, hogy a 12 választókerületben kiket támogatnak majd. Ahogy egyelőre azt sem tudni, hogy a jelenleg kisebbségben lévő Fidesznek kik lesznek majd a jelöltjei a június 9-i választáson. A mostani nézeteltérések alapján könnyen előfordulhat az is, hogy a várt Fidesz vs. „ellenzéki pártok közösen” felállásnál összetettebb lesz a választás Ferencvárosban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!