Ferencvárosi médiaháború: egymásnak ment Baranyi és az ellenzéki többség a helyi főszerkesztő kirúgása miatt

2022. június 22. – 18:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felmentették a Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. éléről Hagymási Zoltánt, aki május végén kirúgta a független IX. kerületi újság éléről Vágvölgyi B. Andrást – derült ki szerdán. Vágvölgyit viszont nem helyezték vissza a főszerkesztői pozícióba, hanem a cég tartalomfejlesztési igazgatója lett, Hoffmann Györgyöt, Kálmán Olga parlamenti képviselő férjét pedig a cég ügyvezető igazgatójának nevezték ki.

A szövevényes ügy előzménye, hogy 2020 óta Ferencvárosban nincsen polgármesteri interjúkkal és helyi politikai propagandával tűzdelt kerületi lap, helyette a független, sokak szerint minőségi tartalmat előállító 9 magazin jelent meg Vágvölgyi B. András főszerkesztésével. A lap éléről aztán május végén a kiadóvállalat vezetője – látszólag mondvacsinált indokokkal – kirúgta Vágvölgyit, aki munkaügyi pert indított visszahelyezéséért.

Az ügy mögött sokan politikai indokokat sejtettek: az újság mellett kiálló Baranyi Krisztina polgármester viszonya ugyanis a kezdetektől fogva feszült volt az elvileg mögötte álló ellenzéki képviselőkkel, sokak szerint pedig az ellenzéki koalíció magának akarja megszerezni az újságot. 2024-ben önkormányzati választások lesznek, akkor pedig nem mindegy, hogy független vagy egyik oldalhoz húzó újság kerül a postaládákba.

Vágvölgyi kirúgása után Baranyi azonnal bejelentette, hogy meg fogja próbálni visszahelyezni a pozícióba és ezzel együtt eltávolítani a kirúgást végrehajtó Hagymásit a lapkiadó éléről. A június 22-i képviselő-testületi ülésen végül ez utóbbi sikerült, míg az előbbit nem sikerült átvinni.

Az elhúzódó vitán több módosító és egy sor szavazás után az az eredmény született, hogy a kiadó éléről kirúgták Hagymásit, helyére pedig a már említett Hoffmann György, Kálmán Olga párja került. Ezzel párhuzamosan Vágvölgyi a kiadó tartalomfejlesztési igazgatója lett, a főszerkesztő személyéről pedig a képviselő-testület később fog dönteni. Az eredményeknek két olvasata van:

Első: a sajtó szabadsága Ferencvárosban is elesett

– ezt Baranyi Krisztina polgármester posztolta, aki szerint azzal, hogy ezentúl újságírók helyett politikusok döntenek majd a főszerkesztő személyéről, a kerületi sajtószabadságnak vége.

Vele értett egyet Hadházy Ákos is, aki nem győzi emlékeztetni a nyilvánosságot, hogy szerinte a fideszes propaganda ellentéte nem a balos propaganda, hanem a független sajtó. E szerint a megközelítés szerint azzal, hogy Vágvölgyi nem került vissza a főszerkesztői székbe, megnyílt a lehetőség az előtt, hogy ellenzéki propagandalap váljon a 9 magazinból.

Második: Vágvölgyit felfele buktatták, semmi nem dőlt még el.

A Telex az üggyel kapcsolatban megkereste a 9 magazin felelős szerkesztőjét, Nagy Ildikó Emesét, aki viszont egészen máshogy értékelte az eseményeket. Június elején még éppen ő volt az, aki lapunkhoz eljuttatta a szerkesztőség közleményét, amely szerint ha Vágvölgyit nem nevezik ki megint főszerkesztőnek, minden munkatársuk fel fog mondani. Most azonban szerinte erről szó sincs.

Nagy szerint azzal, hogy Vágvölgyi tartalomfejlesztési igazgató lett, gyakorlatilag „felfelé buktatták”, mostantól elvileg nemcsak a 9 magazin, de a szintén a kiadóhoz tartozó ferencvárosi tv összeállításába is beleszólhat. És bár a főszerkesztői posztot nem kapta vissza, Hoffmann György ígéretet tett neki, hogy jövő héten tárgyalnak majd róla.

A 9 magazin következő száma tehát még Nagy Ildikó Emese felelős szerkesztő vezetésével fog megjelenni, a szerkesztőség munkában marad, és várják a fejleményeket. Az pedig, hogy Vágvölgyi végül visszakerülhet-e a lap élére, csak a következő hetekben derül majd ki.

Vágvölgyi: Várjuk a megbeszéléseket

A mai képviselő-testületi ülésen elhangzottakkal kapcsolatban megkerestük Vágvölgyi B. Andrást is. Ő lapunknak azt mondta, hogy a történtekből még egyáltalán nem derül ki, visszakerül-e valaha a lap élére, erről csak a Hoffmann-nal megtartott tárgyalások után fog tudni nyilatkozni.

Mivel a visszahelyezéséről egyelőre nem született döntés, a munkaügyi pere sem kerül le a napirendről, csak majd akkor, ha konkrét ígéretet kap azzal kapcsolatban, visszaülhet-e a főszerkesztői székbe. A ferencvárosi médiaháború tehát még minden bizonnyal folytatódni fog.

Vágvölgyi kirúgásáról és a ferencvárosi médiaháborúról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!