Telex Neked #46: Már a korrupció sem a régi, az infláció az új Gyurcsány, itt a negyedik oltás

2022. január 21. – 05:02

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a január 13. és január 19. közötti legfontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, a cikk végén megtalálja a linket, amelyre kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, kedves olvasók, Bolcsó Dániel vagyok. Alapvetően tech- és tudományos témákról írok, de a Telex indulása óta leginkább járványos cikkekben lehet találkozni a nevemmel. Jókat is szoktam bosszankodni/mosolyogni, amikor azzal a véleménnyel találkozom, hogy a média gerjeszti a járványparát, miközben nálam jobban kevesen unhatják ezt a témát. A távmunka járvány alatti elfogadottabbá válása viszont még kapóra is jött, mert azon kevesek közé tartozom a szerkesztőségben, akik nem vidéki tudósítók, mégsem Budapesten élnek.

Ezt a gifet azért választottam, mert tökéletesen leírja a lelkiállapotom változását egy hosszabb cikk írása közben:

És akkor nézzük a lényeget, azaz a hét legfontosabb, legérdekesebb történéseit!

1. Rövidebb karantén, negyedik oltás

Miközben az omikron fűtötteötödik hullám kezd belendülni, a kormány bejelentette, hogy február 15-től védettségi igazolvány csak akkor jár, ha valaki három oltást kapott, vagy a másodikat hat hónapon belül. Rövidül a karantén is, és elérhetővé válik a negyedik oltás a harmadik után négy hónappal. Hogy erre mennyi szükség van, az még vitatott, de vannak, akik már megkapták, míg másokat elküldtek az oltópontról, mert még az orvosok sem tudták, milyen szakmai elvek szerint kellene beadni. Vannak, akik oltópont helyett tüntetésre járnak, nekik a Covid-diktatúra ellen tiltakozó Mi Hazánk kínált a héten programot.

2. Korai Eb-búcsú

A magyar csapat várakozáson alul teljesítve, már a csoportkörben búcsúzott a magyar–szlovák rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokságtól. A kudarc annyiban nem volt meglepő, hogy mindhárom ellenfelünk korszerűbben játszott. A magyar szervezést egyébként több csapat részéről is érte kritika túlzottnak tartott járványügyi lazaság miatt. Legutóbb a német szövetségi kapitány fejezte ki az örömét, hogy Szlovákiában kezdték a tornát, bár később épp az ő csapatából lettöt játékos tesztje is pozitív.

3. Korrum Pál

A legforróbb hazai téma továbbra is Völner Pál lemondott igazságügyi államtitkár korrupciós ügye, bár a héten a másik főszereplő, a lebukásáig a végrehajtói kart vezető Schadl György került a középpontba. Az újabb, nyilvánosságra kerülő részletből kiderült például, hogy a jó öreg nokiás doboz már a múlté: a periratok szerint annyira óvatlanok voltak, hogy az Igazságügyi Minisztérium biztonsági kamerája előtt cserélhettek gazdát a készpénzmilliók. Közben a nyomozati iratok szerint Schadl több egyetemen is segített elintézni ismerősök sikeres egyetemi vizsgáit, példáulRogán Antal kabinetfőnökéét is. De az ingatlanpiacon is jól mozgott: legalább húsz ingatlant vásárolhatott össze, több esetben fideszes önkormányzatoktól, igen kedvező áron. A Városháza-ügyben eddig leginkább védekező Karácsony Gergely főpolgármester fel is használta ezt, hogy ellentámadásba lendüljön.

4. Stop Soros > Stop Gyurcsány > Stop ár

Közben dübörög az élelmiszerárstop, a hét alapvetőnek ítélt termék árának leszorítása a kormány szerint az infláció megfékezését célozza, azellenzék szerint a szavazatszerzést az áprilisi választáson. A hatósági árak miatti bevételkiesést az agrárminiszter szerint a kereskedők bőven be tudják nyelni, utóbbiakennél kevésbé pozitívan fogadták a lépést.

A kampányhangulat is egyre fokozódik. A közmédia szerint például a baloldal arra akarja kényszeríteni az embereket, hogy éhezzenek és fázzanak, miközben a kormány az oltási regisztrációkor begyűjtött emailekre küld sikerpropagandát, amelyről többen le sem tudnak iratkozni. A választás tisztaságát féltő civil szervezetek ésEP-képviselők teljes körű nemzetközi választási megfigyelést sürgetnek, Kovács Zoltán államtitkár szerint azonban nincs miért aggódni, a magyar választási rendszer transzparencia terén kiemelkedik Európában.

5. Csak felfelé, nem hátra

Mindeközben Márki-Zay Péter vitára hívta Orbán Viktort, és valamiért úgy gondolta, hogy ez össze is jöhet, de végül egy combosabb gyurcsányozáson kívül választ nem kapott – koronavírust viszont igen. (A tünetei enyhék.) A Fidesz nem is igen szorul rá nyilvános vitákra, legalábbis a kormányközeli Nézőpont Intézet felmérése szerint még az ellenzéki szavazók több mint fele is az ő győzelmükre számít. Ennek szellemében továbbra sem várható, hogy interjút adna nekünk vagy más kritikus lapnak Orbán Viktor, de az erre hajlandó pártok képviselőivel leültünk beszélgetni: a héten a kutyapártos Kovács Gergővel és a választási versenyben váratlanul feltűnt Gattyán Györggyel is interjúztunk.

Lesz olyan szavazás is, amelyre nem kell áprilisig várni: már március 10-én megválasztják az új államfőt, várhatóan Novák Katalint. A korrupció visszaszorítását célzó tervek teljesítését viszont egy karácsony előtti módosító indítvánnyal a választások utánra tolta a kormány. Ez végül is érthető, ha azt nézzük, hogy a Republikon felmérése szerint a Fidesz-szavazók nagy része szerint a kormány eredményei ellensúlyozzák a korrupciót.

6. Oroszok ki. Oroszok be?

Kazahsztánban lassan, de rendeződni látszik a helyzet a tömegtüntetésekből kinőtt zavargások után. Elemzők szerint a háttérben belső hatalmi harc folyhatott az országot évtizedeken át vezető Nurszultan Nazarbajev és utódja, Kaszim-Zsomart Tokajev elnök között. Erre utal az is, hogy a napokban sorra váltották le kulcspozíciókból Nazarbajev embereit.

Miközben Kazahsztánból elkezdték kivonni a békefenntartó orosz csapatokat, Ukrajnában egyre feszültebb a helyzet, Ukrajna orosz támadástól tart, Oroszország pedig attól, hogy a NATO Ukrajna felvételével beköltözne a szomszédjába. Az Egyesült Államok szerint Oroszország bármelyik pillanatban támadást indíthat, bár a militáns nyilatkozatok ellenére a tárgyalások valószínűleg nem voltak teljesen eredménytelenek, és továbbiak várhatók. A kedélyeket mindenesetre nem nyugtatja az sem, hogy Oroszország Belarusszal rendez közös hadgyakorlatot.

7. Százak mentek vissza, ezrek maradtak

Körömi Csongor és a transindexes Kulcsár Árpád lebilincselő Komplexben mutatta be a Romániából Magyarországra ingázó középiskolások történetét, a 16 éves Örs példáján keresztül, aki másfél éve kezdte a gimnáziumot Gyulán, és bár szereti a határ túloldalán fekvő Nagyzerindet, azt mondja, ma már inkább otthona a magyarországi város, mint a romániai falu, ahonnan jött. Évről évre egyre több diák lépi át a határt Románia magyarlakta településein, hogy itt folytassa a középiskolát. Az agyelszívás nehezen érinti a partiumi magyar gimnáziumokat, hosszú távon pedig a szórványmagyarság közösségeit is kihívás elé állíthatja, ha a jövő értelmisége már tartósan az anyaországban telepedik le.

8. Tomboló vulkán, izzadó miniszterelnök és más érdekességek

Történt még az elmúlt héten néhány dolog, amelyek mellett nem szeretnék szó nélkül elmenni:

  • A Csendes-óceánon épp a 21. század egyik legnagyobb vulkánkitörése zajlik.
  • Boris Johnson brit miniszterelnök hivatali ideje legsúlyosabb válságát éli, miután kiderült, hogy a legszigorúbb járványügyi korlátozások közepette több hivatali bulit is szerveztek.
  • Véget ért az utóbbi hónapok legabszurdabb ügye: Novak Djoković szerb teniszezőt hosszas huzavona után nem engedték be Ausztráliába, így lemaradt az Australian Openről. A fordulatos ügy gyakorlatilag minden szereplőnek a szégyenére válik.
  • A Microsoft feje tetejére állította a videójátékos piacot azzal, hogy az éves magyar GDP közel feléért megvette a Call of Dutyt és a World of Warcraftot is kiadó Activision Blizzardot.
  • A közösségi médiában kormánykompatibilis üzenetek közvetítésére szakosodott Megafon beperelte a Telexet, mert szerintük megalapozatlanul állítottuk, hogy közpénzből működnek. Mivel úgy gondoljuk, hogy a kormány kommunikációját támogató szervezetek finanszírozásának átláthatósága közügy, a perekről rendszeresen be fogunk számolni.

Cikksorozatot indít a Telex, ahol a következő hetekben feltárjuk a truttyfőzelék, a mosogatólé-leves, a pompás csokis piskóta, a mócsingos husikák és az ízletes(?) májkrémes kenyerek világát, azaz az általános iskolai menzák terepét. Középpontban a kérdés: miért nem jobb az iskolai menza? A sorozat legelső darabjában keressük a jelenlegi iskolai menzák pozitív és negatív történeteit!

Fotó: Komka Péter / MTI
Fotó: Komka Péter / MTI

9. A legolvasottabb cikk: Hawaii tiltott szigete

A legtöbb olvasónkat a héten egy Észkombájn érdekelte arról, hogy Hawaii tiltott szigetére száz éve csak egyetlen család tagjai tehetik be a lábukat, na meg a katonaság. A szigeten nincs vezetékes víz, aszfaltozott utak, autók és áramhálózat. Az alkohol és a dohányzás tilos, aki elhagyja a szigetet, sosem térhet vissza. Hát miért is ne akarna mindenki elolvasni egy ilyen sztorit?

10. A hét képe

A hét képét Barakonyi Szabolcs választotta ki: „Szombaton, helyi idő szerint késő délután (ez magyarországi idő szerint kora reggel volt) a 21. század egyik legnagyobb vulkánkitörése történt a Csendes-óceán nyugati részén, a Tonga-szigetek térségében, az óceán mélyén. A kitörés a sztratoszférába robbant, és nyomáshullámot küldött a Föld köré, hangját ezer kilométer távolságra is lehetett hallani, a hamufelhő húsz kilométer magasba emelkedett, még Magyarországon is érzékelni lehetett a légköri nyomásváltozást. Ezen a műholdfelvételen látható a vulkáni felhő gyors kiterjedése a robbanásszerű kitörést követően.”

Fotó: NOAA / EyePress News / EyePress via AFP
Fotó: NOAA / EyePress News / EyePress via AFP

11. Ezek vagyunk mi: bemutatom Szalma Baksi Ferenc szerkesztőt, a newsroom vezetőjét

Feri a hírügyelet szürke eminenciása, nemcsak a newsroom vezetője, de az ügyeleti beosztásainkat is ő készíti, a napi hajtásban néha mégis olyan lírai címekkel szórakoztatja magát, minket és az olvasókat, mint például a héten az, hogy Úgy röpködtek a milliók Schadl és Völner között, mint az őszi falevelek a szélben. Ő az:

Szinte mindennap részt veszel a napi hírdarálásban, ami mentálisan is nagyon megterhelő munka. Van valamilyen praktikád, amivel túlélhetőbbé teszed?

Nincs :D. Ez egy folyamatos készenlét, életforma, így vagyok összehuzalozva. Ami ezt mégis elviselhetővé teszi, az a csapat, figyelünk egymásra, és ott segítünk, ahol tudunk.

Mindig szívesen olvastam azokat a cikkeket, amikben kicsit kiléptél ebből a szerepkörből, például amikor megírtad, vajdasági magyarként hogyan élted meg a háborút és az átköltözést; vagy amikor Srebrenicában, a helyiekkel együtt követted, ahogy Radovan Karadžićot Hágában elítélték a srebrenicai népirtásért. Szívesen írsz személyesebb cikkeket is, vagy jobban szeretsz rejtve maradni a hírek mögött?

90 százalékig introvertált vagyok, komfortosabb a háttérben, de a maradék 10 százalék néha arra sarkall, hogy utánajárjak egy-egy témának, vagy elmondjam az érzéseimet. Eleinte mindig kell egy kis baráti noszogatás, a többi már megy magától. De szerencsére a hírírásnak is megvannak a maga szépségei, például egy jól eltalált címmel, de még egy frappáns összefoglalóval is lehet sikerélményeket szerezni.

Van olyan nagyobb témaötleted, amit egyszer mindenképpen szeretnél megcsinálni?

Egyszer szívesen végigmennék Magyarország összes egy és két számjegyű főútján, és egy négyfokozatú skálán osztályoznám a minőségüket, majd az egészet térképre tenném. Ne kérdezd, hogy a befektetett munka megérné-e, nyilván nem, de néha jó ilyeneken ábrándozni.

Korábban basszusgitároztál, el tudod képzelni, hogy egyszer, ha eleged lesz a médiából, zenésznek állj?

Erről van egy hosszú sztorim, ami úgy kezdődik, hogy valamikor a kétezres évek elején még Demis Roussos biodíszlete is voltam a szegedi színházban, ami óriási botrányba fulladt, de nem azért, mert be sem volt dugva a basszusgitárom. De sosem lesz elegem a médiából. (nevet)

Emlékezetes volt egy régi videó, amiben Áder János mosolytalanságát kellett reprodukálni, és te bírtad a legtovább, félelmetes faarccal. Jómagad is szoktál mosolyogni egyébként?

Csak akkor, ha horgászom, és épp ráteszem a csalit. Egyébként nem horgászom.

Ha kíváncsi arra, hogy mutatkoznak be személyes miniinterjúkon keresztül a Telex kollégái, itt tud feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!