Elküldték a negyedik oltásra érkezőket egy budapesti oltópontról, mert az orvosok még nem kaptak szakmai tájékoztatást az újabb oltásról

2022. január 19. – 07:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Van olyan budapesti oltópont, ahonnan elküldték a negyedik koronavírus-védőoltásra érkezőket, mert az orvosok még nem kaptak megfelelő tájékoztatást a második emlékeztető oltásról, avagy a negyedik oltásról. „Több alkalommal volt már, hogy jött beteg negyedik oltásra, de elküldtük, mert szakmai eljárásrend hiányában nem tudunk felelős döntést hozni, az orvosaink pedig így nem vállalták a felelősséget” – mondta a Népszavának az egyik budapesti oltópont vezetője.

A kormány múlt héten jelentette be, hogy mindenki számára elérhetővé teszik a koronavírus elleni oltások negyedik adagját is, ami egyelőre példátlan a világban. Mindenhol máshol csak sokkal szűkebb rétegek kérhetik a negyedik oltást, ha egyáltalán elérhető. A legtöbb szakértő és tudományos testület álláspontja szerint egyelőre nincs értelme a teljes népességet negyedszer is beoltani. A negyedik oltásról tudni érdemes dolgokról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Orbán Viktor a múlt pénteki rádióinterjújában azt mondta: „Úgy gondoljuk, hogy a harmadik oltás nagyon erősen megnöveli a védettséget, nagyon ajánljuk mindenkinek, hogy vegye föl, de ha valaki úgy érzi, hogy neki negyedik oltásra is szüksége van, és eltelt a harmadik oltás után már legalább négy hónap, akkor fölveheti, hat hónap után pedig javasoljuk is, hogy tegye ezt meg. De mindenképpen szükséges az orvos, a saját helyi háziorvosoknak a véleménye, akkor vegyék föl, hogyha előtte konzultáltak erről a háziorvossal.” Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi, múlt csütörtöki kormányinfón kijelentette: bárki megkaphatja a negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján, és azt is mondta, az erről szóló szabályozás hamarosan megjelenik.

Ehhez képest az oltási akció egyik helyszínén azt mondták a Népszavának, hogy a médiában történt bejelentés óta még nem kellett oltaniuk. Abban bíztak, hogy még csütörtök előtt megkapják az oltóorvosi döntést segítő szakmai útmutatást, de ez nem történt meg. Egy budapesti oltópont vezetője szerint több eldöntendő kérdés is van; például három különböző oltás után mit adhatnak be negyediknek, vagy ha három egyforma volt korábban, vagy kettő azonos, és csak a harmadik különbözik, akkor melyik vakcina következhet?

Egy budai kórház oltópontjánál is hasonló helyzetről számoltak be, ott is a szakmai eljárásrendre vagy kezelőorvosi ajánlásra várnak. Az intézmény vezetője iránymutatást kért a kormányhivataltól, ahol azt tanácsolták: ne bonyolítsák túl, aki kéri a negyediket, annak adják be.

Magyarországon a negyedik oltást akkor lehet felvenni, ha a harmadik oltástól számítva legalább négy hónap eltelt, és a páciens háziorvosa vagy az oltóorvos azt indokoltnak tartja. Januárban minden hétvégén oltási akciónap van. Csütörtökön, pénteken, szombaton lehet időpontfoglalás nélkül kérni az oltást a járási szakrendelőkben és az oltópontokon.

Frissítés 12:05: A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) január 14-én kiadott szakmai ajánláséban többek között az szerepel, hogy:

  • Az oltóanyag választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt.
  • Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy háziorvossal.
  • Az oltóanyag választás minden esetben az oltós orvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt.

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő a Facebook-oldalán azt írja, az orvosok nem lettek sokkal előrébb ezzel az ajánlással. „Az NNK éppen ezen utóbb szakmai szempontokat nem részletezi, kivétel az immunhiányos, immunszuppresszív betegek esetében van talán” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!